Mellemøstens kvinder blomstrer op i cyberspace

Kvinder i Mellemøsten blogger, så tasterne gløder og har på internettet fundet et fristed med højt til loftet. Men hvad sker der, når de kvindelige bloggere møder hinanden offline – altså ude i virkeligheden?

KVINFO, Center for Kultur og Udvikling, Dansk-Egyptisk Dialoginstitut og Dansk PEN er gået sammen om et stort projekt for danske og arabiske kvindelige bloggere.

Tag med til workshop i Cairo, hvor 15 entusiastiske bloggere fra seks forskellige lande satte hinanden stævne.

Armbåndene klirrer, mens de rødmalede negle danser hen over tasterne. Liflige parfumedufte hænger i en sød aromasky over bordet, hvor små handy laptops er slået op. Online generationen er tjekket ind.

15 unge kvinder fra 6 forskellige lande: Jordan, Libanon, Saudi-Arabien, Palæstina, Egypten og Danmark. Glødende aktivister, sirlige illustratorer, forfatterspirer og stille piger. Sortmalede øjne, nedringede sommerbluser og et par slør. Én ting har de til fælles: de elsker at blogge.

”Det er sjovt at mødes offline for at diskutere sin online identitet,” siger Rasha fra Palæstina. Hun er ligesom de andre kvinder rejst til Cairo til tre dages workshop med fokus på, hvilke muligheder internettet giver dem som kvinder.

Et frirum til at udtrykke sig selv

Mellemøstens kvinder har på internettet skabt et parallelt univers med højt til loftet. Kvinder, der er usynlige i den virkelige verden, blomstrer op i cyberspace.

”Uden min blog ville jeg ikke have en stemme i samfundet. Som online kvinde er jeg mere fri end som offline kvinde,” siger Hala fra Saudi Arabien eftertænksomt, mens hun kigger rundt på de andre kvinder.

”Det geniale ved blogs er, at de forbinder folk, der tænker på samme måde. Bloggen er et frirum, hvor jeg kan udtrykke mig i et samfund domineret af mænd. Og faktisk er der mange mænd, der har reageret positivt på min blog,” siger hun.

Shaden fra Jordan fortsætter: ”Bloggen har hjulpet mig til at blive en mere udadvendt person. Når jeg trykker på publicér-knappen, så bryder jeg min egen trang til at være perfektionistisk.” Flere af kvinderne omkring bordet nikker.

De ved, at hvis de sagde de samme ting ude i virkeligheden, som de skriver på deres blogs, så ville de få mange mennesker på nakken.

Workshoppen i Cairo er et overflødighedshorn af diskussioner om internettets faldgruber og ikke mindst muligheder. Hver især kommer kvinderne på banen med historier om, hvordan de bruger deres blogs.

”Blogging er en passion. Ord har magt og måske er der nogen der bliver inspireret af mig,” siger Noha fra Egypten, der på egen hånd har skabt en hjemmeside om tortur i Egypten. Også Muzna fra Libanon bruger sin blog som platform for aktivisme.

”Jeg har flere gange oplevet, at min blog har skabt bevægelse i samfundet og været med til at skubbe på for forandringer,” fortæller hun og tilføjer, at hun skriver på arabisk, da hun gerne vil starte en dialog med andre kvinder i den arabiske region.

Vi surfer videre til en præsentation af Kolena Leila (”Vi er alle Leila”) – en stor kampagne for empowerment af kvinder, hvor alle bloggere skriver om et tema på den samme dag. Modet i cyberspace er imponerende og fantasien stor.

Kvinder, der ikke tør hæve stemmen i en offentlig forsamling, siger på nettet fra over for dominerende chefer og sexistiske tilråb. Poeter og illustratorer bruger bloggen som platform for formidling af deres kunst. Fællesnævneren er trangen til at udtrykke sig og få afløb for tanker og følelser.

”I vores samfund bliver vi ikke opdraget til at udtrykke os selv eller gøre noget anderledes,” pointerer Manal fra Cairo.

Leg med identiteterne

”En blog er som en have – du skal passe den hele tiden”. Ordene kommer fra den danske forfatter Merete Pryds Helle. Hun er en af de få i Danmark, der aktivt bruger digitale medier i sit forfatterskab og har blandt andet udgivet to noveller på sms.

Lige nu står hun i en rød sommerkjole i lokalet i Cairo og tryllebinder de unge bloggere med sin historie om, hvordan hun på internettet leger med flere identiteter.

Merete Pryds Helle har både sin private facebook profil og en fiktiv profil for Liv Mørk, som er det pseudonym, hun og hendes mand, digteren Morten Søndergaard, skriver under.

Liv Mørk lever et farverigt, men opdigtet liv på facebook. ”Lige nu er hun i fængsel,” griner Merete Pryds Helle.

Flere af de arabiske kvinder omkring bordet er online, mens hun taler. På et splitsekund har de googlet Merete, fundet et billede af hendes mand og spurgt Liv Mørk, om hun vil være deres nye facebook ven.

Hendes oplæg om leg med identitet sætter fut i diskussionerne. ”Jeg synes, man skal være ærlig over for sine læsere. Man skal ikke lege med sin identitet på den måde,” siger Shaden fra Jordan, lidt forarget.

Viktoria fra Danmark er enig. Hun går hen til kaffebordet med et opgivende udtryk i ansigtet. ”Nogle gange synes jeg bare, det er så svært at være ung og manøvrere i den digitale virkelighed. Der er så mange gråzoner, at man hele tiden skal være vågen – ellers er der nogen, der løber om hjørner med én,” sukker hun.

Redningsaktion for saudisk blogger

Oplægget fra Merete Pryds Helle summer i baghovedet efter kaffepausen. Flere af de arabiske kvinder fortæller, at de også lever i to virkeligheder. ”Jeg har det bedst med ikke at mixe min online og min offline identitet,” siger Emal fra Cairo.

Mens Danmark oplever en eksplosion i antallet af facebook brugere, er det på bloggen det rykker i Mellemøsten. I Egypten er antallet af blogs eksploderet i løbet af de seneste par år, og der lige nu omkring 200.000 aktive bloggere.

En af de unge kvinder, der giver den gas på tasterne er Mona, der på sin blog har taget navn efter den egyptiske gudinde for retfærdighed og balance, Maat.

I 2006 stod Mona, som et led i en stor bloggerkampagne, frem med sin egen historie om, hvordan hun i årevis var blevet udsat for seksuel chikane fra fremmede mænd på gaden. Noget som tusindvis af egyptiske kvinder dagligt udsættes for.

”Min blog har givet mig nye kræfter. Ved at skrive om sexchikane har jeg skubbet mig selv forbi de grænser, der er, når jeg er offline,” siger Mona.

Mona kommer med et stærkt eksempel på, hvordan online skvulp kan blive til offline bølger. Sidste år var hun nemlig med til at redde en nødstedt blogger i Saudi-Arabien.

Sammen med et kæmpe netværk af bloggere, NGO’er og advokater satte Mona sig for at hjælpe den 27-årige egyptiske kvinde Heba Nagieb, som i mange år havde boet i Saudi Arabien med sin familie.

Heba Nagieb havde på sin blog beskrevet, hvordan hun inderligt drømte om at forlade Saudi-Arabien, men blev holdt fast af sin far, der nægtede hende at rejse. ”Vi havde lært hende at kende på nettet, og vi følte med det samme sympati for hendes sag,” fortæller Mona med stor begejstring i stemmen.

Bloggerne mobiliserede sig, og efter et massivt pres på nettet og i egyptisk presse slap faderen omsider sit greb og lod Heba Nagieb rejse til Egypten.

I dag spiller Mona og de andre egyptiske bloggere en stor rolle i Heba Nagiebs offline liv. De har hjulpet hende med at finde et sted at bo og med at skabe sig en ny tilværelse i Egypten – uden familien, der har slået hånden af hende.

Tætte veninder via internettet

En dag fuld af diskussioner er gået på hæld, og vi sidder i en gammel pram, midt ude på Nilen. Fuldmånen titter frem på Cairos forurenede aftenhimmel. En skipper i kjortel står ved roret og et gulnet sejl hænger slattent ned i den vindstille aften.

Helt ude ved stævnen står Amal, Rasha og Samer. Tre palæstinensiske piger bosat tre forskellige steder i Mellemøsten. De har
aldrig mødt hinanden før, men er blevet tætte veninder via internettet, og til workshoppen i Cairo mødtes de første gang i virkeligheden.

”Det lignede en dårlig egyptisk film, da vi mødtes i Cairo lufthavn og for første gang så hinanden i virkeligheden,” griner Rasha. De tre kvinder kan slet ikke holde op med at kramme hinanden.

”Vi har alle tre vores anker i Palæstina og bloggen hjælper os til at dele tanker omkring det at være palæstinenser,” siger Amal, mens hun smiler til de to andre.


Fakta om projektet
Workshoppen i Cairo er startskuddet til et stort samarbejdsprojekt mellem danske og arabiske kvindelige bloggere, som skal køre over det næste år.

Projektet er søsat af CKU, KVINFO, Dansk PEN og Dansk- Egyptisk Dialoginstitut og retter sig mod kvindelige bloggere fra Jordan, Libanon, Palæstina, Egypten, Marokko, Saudi-
arabien og Danmark.

Formålet er at skabe et stærkt netværk mellem kvindelige bloggere i den arabiske region og derved styrke den position, kvindernes blogs har som stemme i samfundet.

Kvinderne er selv med til at designe projektets videre forløb ud fra deres behov. Allerede nu er flere fælles projekter sat i gang, blandt andet vil kvinderne på samme dag i hver måned skrive om det samme tema på deres blog og linke til hinanden. Første tema: ’Me & the City” er publiceret den 20. juni. I pipeline er også en fiktiv historie, der skal hoppe fra blog til blog, og som sparkes i gang lige efter sommerferien.

Som en del af projektet vil der desuden være en stor offentlig konference i København med fokus på empowerment af kvindelige bloggere i Mellemøsten. Konferencen finder sted i november 2010