Mobil-kortfilm på CPH:DOX fortæller kvinders egne historier i Jordan

Filmprojektet Stories Untold i Amman inspirerer kvinder til at fortælle deres egne historier ved hjælp af mobiltelefoner. Tolv ekstraordinære arabiske kvinder lægger ud med deres fortællinger. Se dem i Danmark under CPH:DOX festivalen.

Vi har alle liv. Vi har alle historier. Vi har alle telefoner.  Det er udgangspunket for projektet Stories Untold, som præsenterer unikke historier om tolv ekstraordinære kvinder fra hele MENA-regionen, som snart kan opleves i Danmark. Filmene er lavet af kvinderne selv med assistance fra seks professionelle kvindelige filmskabere fra Tunesien, Egypten, Palæstina, Libanon, Jordan og Oman. Det er det danske og det jordanske teater C:NTACT og Ma3mal 612, som  står bag projektet. 

Vi håber, at kvinder over hele verden kan spejle sig i de personlige repræsentationer af førstegangsfilmskabere og endda blive inspireret til at fortælle deres egne historier ved hjælp af deres egne telefoner Torben Simonsen, dansk instruktør fra C:NTACT

“I denne genre af film er der er et omfattende fokus på personlig historiefortælling. Denne historie bliver ikke kun til med deres ord og handlinger i filmene, men også gennem deres eget blik bag kameraet. Forhåbentlig vil filmene i dette projekt repræsentere en anden form for tilstedeværelse, der er meget personlig og intim,” siger den danske instruktør Torben Simonsen og forklarer at  projektet har til formål at opløse fordomme på globalt plan.

Fra smartphone til det store lærred

Den første screening af filmprojektet Stories Untold foregik i juni 2015 i Amman, Jordan og nu kan filmene ses i Danmark under CPH:DOX programmet og de efterfølgende to uger rundt om i Danmark, når projekter turnere landet.

Kvinderne blev rekrutteret på grund af deres slagkraftige historier og deres forskellige livserfaringer. Med deres smartphones dokumenterer disse førstegangsfilmskabere deres individuelle erfaringer og refleksioner for at præsentere deres virkelighed til verden i et nyt lys. De korte personlige dokumentarfilm vil give kvinder mulighed for at vise deres verden, deres liv, og deres holdning til deres omgivelser – helt ucensureret.

I det offentlige rum findes der mange opfattelser af, hvad visse mennesker er, og ikke er i stand til at gøre. I dette projekt fortæller kvinder fra arabiske lande deres egen version af, hvad de beskæftiger sig med i deres hverdag – og hvad de håber selv at ændre i fremtiden.

Den personlige historiefortælling

Filmskaberne har lært at udtrykke sig visuelt gennem film på en need-to-know basis i samarbejde med seks kvindelige professionelle filmfolk fra MENA-regionen. Disse har arbejdet med amatørfilmskaberne som vejledere i stedet for instruktører for at hjælpe kvinderne uden filmerfaring fortælle, hvad de har på hjerte. De professionelle filmfolk har forinden arbejdet med C: NTACT og MA3MAL 612 med at skabe en metode til selvudfoldelse gennem filmen. Direktørerne og amartørfilmskaberne har således sammen skabt en helt ny genre distanceret fra klassiske dokumentarfilm og tættere på den personlige historiefortællings æstetik.

To deltagere i en af de første workshops i Jordan viser hinanden de første rå filmoptagelser på deres telefoner. Foto: C:ONTACT
To deltagere i en af de første workshops i Jordan viser hinanden de første rå filmoptagelser på deres telefoner. Foto: C:ONTACT


Vi håber, at kvinder over hele verden kan spejle sig i de personlige repræsentationer af første gangsfilmskabere, genforhandle deres fordomme – og endda blive inspireret til at fortælle deres egne historier ved hjælp af deres egne telefoner. På den måde  aspirerer projektet til at popularisere og demokratisere denne metode til at lave film samt bruge det som en katalysator for visualiseret personlige historiefortælling af mennesker over hele verden,” siger  han.

Ny metode 

”STORIES UNTOLD har udviklet en metode inden for den personlige dokumentarfilmfortælling, der giver helt almindelige kvinder let adgang til at udrykke sig på film. Metoden er enkel og nem at arbejde med, og den har muligheden for at videregive et tilstedeværende, nuanceret og stærkt kunstnerisk billede af kvinden, som er filmmageren”, siger Henrik Hartmann C:NTACTs kreative direktør, som fortæller, at filmene har vakt meget opmærksomhed i de syv deltageres hjemlande, hvor de er blevet vist.

”Her på C:NTACT er vi stolte af, at KVINFO sammen med os har haft mod til at eksperimentere med en ny genre inden for dokumentarfilm som med sin unikke brugerdrevne form giver kvinder en ny demokratisk platform til at udtrykke sig. KVINFO har dermed sat en ny standard for at turde at arbejde i et uopdyrket land”, siger han.

Projektet kort:

Filmprojektet  ”Stories Untold”, har 12 kvinder lavet 12 kortfilm baseret på deres personlige fortællinger med hjælp fra seks kvindelige filminstruktører fra Oman, Jordan, Palæstina, Libanon, Tunesien og Egypten.

Filmene havde premiere på Dar Al Anda Art Gallery i Amman den 2. juni, 2015 og vil herefter blive vist i teatre og biografer i alle filmskabernes hjemlande. I Danmark er Stories Untold på CPH:DOX programmet og tager med støtte fra KVINFO efterfølgende på Danmarksturne i to uger.

Projektet er støttet af KVINFO’s minipulje, der er finansieret af Det Arabiske Initiativ.

Se trailer om projektet