Nyt magasin giver ordet til Libanons unge palæstinensere

Arkivbillede

Fire unge palæstinensiske drenge står med ansigtet trykket ind mod muren og armene over hovedet. De er tilbageholdt af tre libanesiske soldater, der er tungt bevæbnede med Kalashnikovs og M16 pistoler. Skiftevis kropsvisiterer de drengene ved et checkpoint i flygtningelejren Ein el-Hilweh i Libanon.

En af drengene hedder Yousif Rabeh, og han fortæller: ”Mange af soldaterne griner, imens de kropsvisiterer os. Ofte må vi vente over en time før vi kan få lov til at forlade lejren. Nogle gange holder de os tilbage for sjov, fordi de keder sig,” siger han.

Fakta om flygtningene

Libanons største flygtningelejr Ein el-Hilweh er bosted for ca. 75.000 palæstinensere. De første kom dertil i 1948 efter oprettelsen af staten Israel. Der er ca. 500.000 palæstinensere i Libanon. De har ikke ret til at stemme, de må ikke eje fast ejendom, og de er ekskluderet fra mange jobs.

Ud over ikke frit at kunne bevæge sig hen, hvor de vil, slås de unge også med at få en uddannelse og et job. De, der er så heldige at have forældre, der har mulighed for at betale for en universitetsuddannelse, kvalificerer sig ofte til en plads i ledighedskøen.

Der er nemlig 70 forskellige jobs, som palæstinensere ikke må bestride i Libanon. For eksempel må de ikke arbejde som læge, journalist, ingeniør og jurist. Kun i lejrene, som er under palæstinensisk selvstyre, kan de bruge deres uddannelser. Men der er der ikke arbejde til alle.

”Vi vil leve som andre mennesker. Vi vil have rettigheder, et hjem, en uddannelse, et arbejde og kunne gå hen, hvor vi vil”, siger Yousif Rabeh og hæver stemmen.

Han og elleve andre unge starter nu et ungdomsmagasin i lejren for at give de unge en stemme og få libaneserne til at lytte.

I magasinet vil de skrive om palæstinensisk kultur, historie, om drømme for fremtiden, ungdomslivet eller mangel på samme. Og frem for alt vil de kæmpe for at opnå samme rettigheder, som borgerne i deres værtsland – libaneserne.

Fakta om projektet
Anne Frisenette og Karen Torp-Pedersen fra Red Barnet Ungdom skal på tre måneder hjælpe de unge med at etablere et ungdomsmagasin i Ein el-Hilweh. Projektet er et samarbejde med Social Solidarity Center i lejren. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har sponsoreret projektet.