Modige saudiske kvinder træder ud af skyggen

Akrivbillede

Med langt, flagrende havfruehår står Haifaa al-Mansour på scenen i Cinemateket i København. Hun er Saudi-Arabiens første kvindelige filminstruktør og hovedpersonen i et debatmøde om film og kvindekamp i Saudi-Arabien, der finder sted i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag.

150 mennesker er mødt op for at se Haifaa al-Mansours berømte dokumentarfilm ”Women Without Shadows”, der for første gang nogensinde bliver vist i Danmark. Filmen går tæt på kvinder i Saudi-Arabien, deres drømme og deres liv – og den stiller spørgsmålstegn ved det rimelige i, at Saudi-Arabiens kvinder er tvunget til at dække deres ansigt til.

”Jeg besluttede mig for at lave film, fordi jeg havde lyst til det, og min dokumentarfilm blev hurtigt populær på festivaler i både Europa og Mellemøsten. Det skyldes nok, at der ikke var ikke nogen, der havde set en saudisk kvinde lave film før – men jeg troede selvfølgelig, det var fordi min film var så god,” griner Haifaa al-Mansour.

Billederne hopper derudaf, det summer i baggrunden og der er sat fuld speed på de engelske undertekster. Men filmens dogmeagtige karakter at med til at understrege, at Haifaa al-Mansour på alle måder har givet sig i kast med et stykke pionérarbejde.

Med sin mor som isbryder tager hun i filmen kontakt til en lang række kvinder i Saudi-Arabien og løfter sløret for, hvad Saudi-Arabiens kvinder tænker om deres liv – og deres påklædning.

Kvinder i abaya sidder som sorte spøgelser og taler om, at kvindens plads er i hjemmet. Nogle beder hende om at slukke kameraet, mens andre vender de tildækkede ansigter væk.

”Med min film vil jeg vise, at nogle af kvinderne er blevet et ekko af de religiøse fatwaer. Kvinderne mister deres identitet, når man ikke kan se deres ansigt. Det handler om, at kvinderne skal være stolte af, hvem de er og i stand til at interagere med deres omverden,” siger Haifaa al-Mansour.

Et land uden biografer

På scenen i Cinemateket bliver Haifaa al-Mansour interviewet af journalist Lene Johansen, der, udover at være vært på Deadline, også er forfatter til en bog om modige kvinder i verdens brændpunkter. Haifaa al-Mansour er selvskrevet til en plads på listen over verdens mest modige kvinder.

Hendes film har skabt ravage i Saudi-Arabien, siden den i 2005 havde premiere på det franske konsulat i Jeddah. I Saudi-Arabien findes der ingen biografer, men filmen forårsagede alligevel en sand mediestorm, da den indeholder et citat fra en af Saudi-Arabiens kendte sheiker.

Han bedyrer i filmen, at der ikke er noget belæg i Koranen for, at kvinder skal dække deres ansigt til. Det førte til voldsomme protester og sheikhen blev senere bedt om at trække sit udsagn tilbage.

Haifaa al-Mansour fortæller, at kvinder i Saudi-Arabien er forpligtet til at bære et ID kort på sig – og at mange kvinder selv vælger at sætte et klistermærke på deres ansigt på ID kortet.

Men Saudi-Arabien er ikke kun mørke og trøstesløshed. I ”Women Without Shadows” bedyrer en livlig pige med stort krøllet hår, at hun synes det er helt hen i vejret, at hendes lillebror skal være værge for hende, nu hvor hun er meget ældre end ham.

”Formålet med min film er at få folk til at tænke. Kunst og litteratur spiller en helt afgørende rolle i forhold til at forme den moderne saudiske tankegang,” pointerer Haifaa al-Mansour.

Pigerne fra Riyadh

Hun er selv flyttet til Washington DC, men følger udviklingen i sit hjemland tæt og fortæller, at der i øjeblikket er en gryende bevidsthed hos Saudi-Arabiens kvinder. Den kommer til udtryk gennem kunst og litteratur.

”Mange mennesker undervurderer den kraft, kunsten har. Kunsten åbner nye muligheder for os, for den er ikke så intimiderende for magthaverne som politisk aktivisme for eksempel kan være. Det er en mere indirekte måde at berøre tabuer og kontroversielle emner på – og det har en utrolig stor effekt,” pointerer Haifaa al-Mansour.

I 2005 udkom bogen ” Pigerne fra Riyadh”. Den er skrevet af den unge saudiske kvinde Rana Alsanea, og handler om fire unge velstillede saudiske kvinder og deres drømme, håb og bristede kærlighed.

Bogen blev oprindelig forbudt i Saudi-Arabien og måtte udgives i Libanon på grund af det kontroversielle emne.

Kopier fra det sorte marked blev dog smuglet ind i Saudi-Arabien, hvor bogen både har fået en stor fanskare og en masse fjender på nakken.

Bogen er bygget op omkring en kvinde i 20´erne, der anonymt sender mails ud til en tiltagende større skare af læsere om sine veninder og deres liv.

”Min indbakke står i flammer med eksploderende e-mail.

Der er nogle, der har advaret mig om at jeg er ved at komme for tæt på den røde streg. Andre fortæller mig, at jeg allerede har overskredet den og at jeg med sikkerhed vil blive straffet, fordi jeg blander mig i andre folks sager og (værre endnu) fordi jeg er ved at blive rollemodel for andre der kunne føle sig fristet til at udforske vores samfunds traditioner med en sådan dristighed, fræk uforskammethed og selvsikkerhed. Hey, skyd ikke budbringeren!” (citat fra ”Pigerne fra Riyadh”)

Også på internettet begynder kvindelige røster at tone frem. Den frygtløse saudiske aktivist Wajeha al-Huwaider har netop lagt en ny video ud på Youtube, hvor hun opfordrer alle tildækkede kvinder til at vise deres ansigt:

TAKE IT OFF. Take it off…en blid kvindestemme messer ordene på engelsk igen og igen, og væver dem sammen med sprøde arabiske sætninger. Frem på skærmen toner silhuetter af kvinder i alle afskygninger – tildækkkede fra top til tå.

“Who said you are a disgrace? Who said you are a temptation object? Who said you are less intelligent? Take it off. God is lightness not darkness” (Citat fra Wajeha al-Huwaiders seneste Youtube film)

Wajeha al-Huwaider er kendt for sine happenings, der udstiller de groteske forhold for Saudi-Arabiens kvinder, og har blandt andet filmet sig selv mens hun kører bil og lagt billederne ud på Youtube. Haifaa al-Mansour omtaler hende med beundring i stemmen.

”De saudiske kvinder har med internettet fået adgang til verden, og jeg tror, at vi med tiden vil se mere modstand. Det er op til kvinderne at udnytte det vindue der er åbnet for dem,” smiler Haifaa al-Mansour og svinger med sit lange hår.

Debatmødet i Cinemateket var arrangeret af KVINFO og Nyhedsbrevet om Det Arabiske Initiativ.