Syriske flygtninge giver tilbage til Jordan

Deltagere i Mellemfolkelig Samvirkes Fellowship-program i Mafrak, Jordan, under det indledende kursus. Foto: Hammam Al-Masri
Deltagere i Mellemfolkelig Samvirkes Fellowship-program i Mafrak, Jordan, under det indledende kursus. Foto: Hammam Al-Masri

Det er en længe ventet nyhed, som projektkoordinatoren Hammam Al-Masri overbringer gruppen af syrere og jordanere, som sidder på plastikstole langs væggene i et foreningslokale i den jordanske by Mafrak. De har endelig fået tilladelse til at igangsætte to iværksætterprojekter, som de i seks måneder i fællesskab har arbejdet på. Snart får byen en orientalsk kantine med lækker og billig syrisk mad og et stort syværksted, hvor kvinder skal producere smukt kvalitetstøj og håndarbejde i syrisk tradition.

De to forslag er nøje udvalgt af gruppen af fellows, som Mellemfolkeligt Samvirke  kalder deltagerne i deres Fellowship-programmer. En fellow er en ung frivillig aktivist, der efter at have modtaget uddannelse i emner som rettigheder, governance, og fortalervirksomhed, arbejder med identificere behov i sit lokalsamfund samt formulerer og driver initiativer til at adressere dem og skabe forandring. I Mafrak handler det primært om at skabe initiativer, som kan vise, at de mange syriske flygtninge også kan være en ressource for deres værtssamfund som  kompetente aktive medborgere.

Anti-syriske spændinger i et samfund under pres

Det er nemlig ikke altid opfattelsen blandt byens jordanske beboere. Mafrak ligger tæt på grænsen til Syrien og har modtaget tusindvis af flygtninge siden udbruddet af den syriske borgerkrig. Den kraftige stigning i befolkningen har skabt et voksende pres på de lokale ressourcer i en allerede fattig kommune. Mens beboerne i Mafrak hilste syriske flygtninge velkommen til deres samfund i starten af ​​konflikten, er deres gæstfrihed tre år efter knap så varm.

Nu er jeg er aktiv og spilder ikke min tid på at sidde derhjemme og græde Amne Sulayman, fellow og mentor på syværkstedsprojekt i Mafrak 

Mangel på boliger, vand og elektricitet, utilstrækkelig affaldssortering, overbebyrdede sundhedscentre, stigende fødevare-og brændstofpriser har yderligere forværret allerede flossede nerver hos begge grupper. Dertil kommer mangel på jobs. Jordanere klager over, at syrere underbyder deres arbejdskraft, mens syrere siger, grådige jordanske arbejdsgivere udnytter deres desperation.

Spændingerne har manifisteret sig i fjendtligheder. I september 2012 vandaliserede en gruppe jordanske unge en jordansk NGO, der arbejder for forbedrede forhold for syrerne, og byen har siden oplevet sporadiske gadedemonstrationer med afbrænding af dæk og paroler imod syrernes tilstedeværelse.

Syrisk cuisine til folket

Det er denne situation som Mellemfolkeligt Samvirke og Jordan NGO Platform ønskede at påvirke med deres Fellowship-program, hvor udvalgte unge syriske aktivister modtager undervisning og hjælper lokalsamfundet med at identificere vigtige eksisterende problemstillinger, og hvordan de kan løse dem for at forbedre livet for fattige og marginaliserede syrere og jordanere.

Der er fellowship-projekter i Jordan, Libanon og snart Egypten, hvor fellows har valgt at reparere veje og broer, bygge markeder, udvikle pædagogisk arbejde med børn og fortalervirksomhed. Men i Mafrak er valget altså i første omgang faldet på iværksætteri med madlavning og syning.

”Jordanere elsker syrisk mad, og syriske kvinder er gode til madlavning, og der er mange kokke blandt flygtningene her”, siger projektkoordinator Hammam Al-Masri, og tilføjer, at kantinen skal være et alternativ til restauranter, hvor mange familier ikke har råd til at spise, men de skal også tilbyde catering til organisationer. Og så skal der produceres pickles til supermarkederne, en syrisk delikatesse.

 Før spurgte jeg folk om hjælp, nu er jeg i stand til at give hjælp. Vi forsøger at hjælpe folk til at hjælpe dem selv Adnan Smadi, fellow og jurastuderende fra Dara’a

Derudover skal en andel af overskuddet gå til udsatte mennesker gennem forskellige initiativer, og mad i overskud skal distribueres til flygtninge uden værdikuponer.

”Vi ønsker at nå ud til de mest udsatte folk. De nyankomne,  de handikappede og kvinder generelt”, siger 21-årige Iman Khames, som sidder i marketingkomiteen for køkkenet og skal markedsføre produkterne. Hun har besøgt mange familier og mennesker i Mafrak og lyttet til deres problemer.

Men projektet har også opfyldt et behov hos hende selv. Før projektet fandt hun det svært at komme i kontakt med folk og havde ingenting at lave. Hendes mor bor stadig i Syrien og hendes bror og søster i Amman. Selv bor hun med sin anden bror sammen med hans familie.

Nu har hun fået lyst til at engagere sig i lokalsamfundet, selvom hun kun skal være her midlertidigt. Og hun har fået mange nye venner – hver en fellow, understreger hun.

”Også mig? spørger Hammam Al-Masri grinende. ”Ja, Hammam er den mest dyrebare”, svarer hun kærligt.

Mere end bare tøj

Ideen om syværkstedet hviler på samme overvejelser som det orientalske køkken.

”Vi valgte at åbne et syværksted, fordi mange syrere er specialiseret i at sy og er berømte for deres håndværk, og fordi det ville komme både flygtninge og jordanere til gode”, siger 29-årige Amne Sulayman, som skal være mentor for de andre syersker. Hun lærte selv faget fra sin mor, som lærte det fra sin mor.

”Alle detailhandlere i Jordan plejede at rejse til Syrien for at importere tøj,” siger Hammam Al-Masri, som tilføjer, at projektet er en god måde at beskæftige de kvinder, som ikke har lov til at arbejde uden for hjemmet. Og så kan også kvinder i Za’atari flygtningelejr bidrage. En del af tøjet vil blive solgt i lokale butikker, en del eksporteret.

Hvis tøjet tilnærmelsesvist kommer til at ligne det, vi ser på billederne af Amne Sulaymans arbejde, som hun fremviser på sin telefon, så ser det lovende ud.

Men Sulayman, som er uddannet pædagog, kunne ikke finde noget arbejde og tilbragte hverdagen hjemme med en depression, som voksede i takt med den eskalerende vold i hendes hjemland og spændingerne i Mafrak.

Da hun hørte om projektet, meldte hun sig som frivillig.

”Vi er så begejstrede for projektet, det er begyndelse på vores drøm”, siger hun og udtrykker taknemmelighed til Mellemfolkeligt Samvirke . ”De er mere som en familie end organisation. De har aldrig påtvunget os nogle ideer, vi bestemte selv, hvad vi havde lyst til at lave”.

Deltagere i Mellemfolkelig Samvirkes Fellowship-program i Mafrak, Jordan, under det indledende kursus. Foto: Hammam Al-Masri
Deltagere i Mellemfolkelig Samvirkes Fellowship-program i Mafrak, Jordan, under det indledende kursus. Foto: Hammam Al-Masri

Fra depression til energi

Forløbet har også påvirket Sulaymans liv. Hun har nu overskud og kan socialisere ubesværet. Familie og venner fortæller hende, hvor meget hun er blomstret op, og hendes mand synes sågar, at hun ser yngre ud, fortæller hun og fniser.

”Jeg er mere selvsikker nu, så jeg kan bedre kommunikere med folk”, siger hun, som har lagt øre til mange negative kommentarer fra lokale jordanere. ”Nu er jeg er aktiv og spilder ikke min tid på at sidde derhjemme og græde”.

En anden fellow, 27-årige Khaled Al-Khalidi fra Homs, har også oplevet en mental opblomstring.

”Jeg var virkelig frustreret og depressiv, men nu er jeg rigtig glad og opløftet.” fortæller Al-Khalidi, som har lagt sin karriere som medicinsk ingeniør på hylden og ønsker at arbejde videre med konceptet i Syrien.

Adnan Smadi, en 23-årig jurastuderende fra Dara’a, vil også dele sin erfaring med folk hjemme i Syrien, når han kan vende tilbage.” Før spurgte jeg folk om hjælp, nu er jeg i stand til at give hjælp”, siger han men understreger, at han ikke vil lave velgørenhed. ”Vi forsøger at hjælpe folk til at hjælpe dem selv”. 

 BAGOM HISTORIEN

Mellemfolkeligt Samvirke har siden 2006 været en partner i Det Arabiske Initiativ med fokus på at øge unge menneskers, ungdomsgruppers og civil samfundsorganisationers mulighed for at deltage i samfundet og organisere sig for en mere retfærdig arabisk verden. Programmet er regionalt med særligt fokus på Jordan, Egypten og Syrien (dog pt. ikke inde i Syrien).

Fellowship-programmet, som er finansieret af Det Arabiske Initiativ, er en del af ungdomsprogrammet og har som mål at udvikle unge ledere og opbygge deres kapacitet til at fremme initiativer gennem demokratiske, deltagende og kapacitetsopbyggende tilgange. Ambitionen er, at de syriske fellows kan bruge uddannelsen og værktøjerne både til at skabe forandringer i deres nuværende situation, men også i genopbyggelsen af deres samfund i Syrien, når de kan vende hjem.

Mellemfolkeligt Samvirke er en af de elleve danske  strategisk partnerorganisationer under DAI og administrerer herunder også en pulje, hvorfra danske og mellemøstlige NGO’er kan søge om støtte til partnerskabsprojekter i MENA-regionen.