Et jordansk pust til det danske foreningsliv

Der blev blandt andet uddelt ros i jacuzzi hos Mellemfolkeligt Samvirke, da undervisere fra Global Platform Jordan gjorde danske frivillige klogere på sig selv og deres foreningsarbejde.

“You must be the change that you want to see”. Mahatma Ghandis ord på væggen af Mellemfolkelig Samvirke’s Global Platform bygning i Købehavn møder hver morgen jordanske Rinad Jarwan og minder hende om vigtigheden af det kursus, hun er i gang med. Den 29årige Rinad har de sidste fem år været aktiv hos Global Platform Jordan, hvor hun klæder unge på til at blive kompetente og gennemslagskraftige aktive medborgere rundt omkring i

Jeg tror virkelig på effekten af disse træningsforløb, specielt hvis de er baserede på en langsigtet strategi Rinad Jawal, Global Platform Jordan

landet. Nu skal hun og hendes medaktivister fra samtlige af MS’s Globale Platforme verden over klæde danske foreningsaktive bedre på til at arbejde med socialt udsatte danskere.

Foreningsassistance 112

Det er Rinads tredje besøg i Danmark, hvor hun tidligere har modtaget undervisning i at mobilisere, motivere og organisere sine medborgere. Denne gang skal de erfarne undervisere sammensætte og gennemføre et helt undervisningsforløb.

Klokken er lidt i 10, og Rinad er på vej til Blågårdsplads på Nørrebro for at hente en gruppe af frivillige kvinder fra foreningen Ishtar – De Etniske Rødstrømper, som hun i dag skal undervise.

Den petit kvinde med et rødt og hvidt mønstret tørklæde går målrettet mod Ishtars genbrugsbutik og mødested. Hun var der med hendes gruppe ugen forinden, hvor de lyttede til foreningens udfordringer. Ishtars største behov, blev de enige om, er at gøre deres cateringservice og genbrugsbutik mere kendt. Så Rinad og gruppen gik tilbage til MS og skræddersyede en workshop, som skal hjælpe kvinderne til at identificere deres ”brand”.

Det er det samme, de gør hjemme i Jordan, forklarer Rinad. De tager ud til socialt udsatte områder, snakker med folk om deres lokale problemer og behov og sammensætter derefter et forløb, hvor de lokale med deres assistance kan tage hånd om problemet.

”Jeg tror virkelig på effekten af disse træningsforløb, specielt hvis de er baserede på en langsigtet strategi”, siger Rinad og kindkysser alle kvinderne.

Så er det SWOT time - kvinderne blev bedt om at definere Ishtar - De Etniske Rødstrømpers styrker, svagheder, muligheder og trusler hos Mellemfolkeligt Samvirke. Af Janne Louise Andersen
Rinad Jawan (til højre) og to af kvinderne i Ishtar – De Etniske Rødstrømper, som er i gang med at definere deres styrker, svagheder, muligheder og trusler i en SWOT analyse på kurset hos Mellemfolkeligt Samvirke. Af Janne Louise Andersen

Et stærkt brand

Ishtar har 90 medlemmer fra 19 forskellige lande, hvoraf de fleste kommer fra Palæstina, Egypten og Pakistan. Der er mange sprog i spil, men i foreningen taler de normalt dansk sammen. Det gør underviserne i dag dog ikke, og ikke alle kvinderne er lige stærke i engelsk. Det finder underviserne dog hurtigt en løsning på: De arabiske trænere oversætter til kvinderne med arabisk baggrund, og de nepalesiske undervisere fra Global Platform Nepal oversætter på urdu til kvinderne med pakistansk baggrund. Problem solved.

Dernæst er det SWOT-tid. Kvinderne bliver bedt om at definere Ishtars styrker, svagheder, muligheder og trusler. Ishars styrker er helt indlysende for forkvinden Manal Jacob, som er født i Irak.

“Vores mad! Vi skal forbinde vores navn med kvalitet og smag og historien bag maden og disse kvinder”, siger hun. Det er alle enige i. Og så begynder arbejdet på at formulere kvindernes brand.

Komplimenter i Jacuzzi

I et andet lokale i bygningen sidder frivillige og ansatte i foreningen SIND København og lytter til Talha Al-Ali fra Global Platform Jordan. 

Den positive damp, der opstår af de varme ord og som kan gvie røde kinder, er det der skaber jacuzzi-oplevelsen Talha Al-Ali fra Global Platform Jordan

”I en organisation, der bygger på frivillighed, er det essentielt, at alle føler at de har ejerskab, forstår formålet med deres arbejde, giver hinanden anderkendelse og føler, at de bliver belønnet for deres arbejde”, siger Talha, som er uddannet psykolog og socialarbejder og har arbejdet på et psykiatrisk hospital på den palæstinensiske Vestbred. Da de besøgte Sind udtrykte de ansatte og frivillige behov om styrke teamet indadtil.

”I et team er vi alle nødt til a vide, hvad der føles belønnende, og vi skal anderkende hinandens arbejde. Føler I alle, at I bliver belønnet for jeres arbejde?” Spørger Talha.

”Jeg føler mig belønnet, når nogen åbner sig op for mig. Og jeg føler, jeg får anerkendelse fra de andre frivillige og de udsatte vi arbejder med”, siger Lasse Rosenkær Andersen, som både er lønnet koordinator i foreningen og frivillig besøgsven til sårbare unge.

Men det er ikke altid lige nemt at rose og anerkende hinandens arbejde i det daglige, indrømmer Talha. Det kan ”Jacuzzi-modellen” hjælpe med. Talha illustrerer den ved sætte sig i en stol med ryggen til to undervisere. Han skal lytte, mens de to andre taler om hans kvaliteter. Er stort smil breder sig hurtigt på hans ansigt.

”Den positive damp, der opstår af de varme ord og som kan gvie røde kinder, er det der skaber jacuzzi-oplevelsen”, siger han.

Og så er det SINDs tur. Efterfølgende er Lasse helt høj på sine kollegers rosende ord.

Det her hjælper os til at komme bedre fra start i forsøget på at udbrede kendskabet til vores arbejde og vores historier Manal Jacob, forkvinde i foreningen Ishtar – De Etniske Rødstrømper

”Det er en af de bedste øvelser, jeg har prøvet”, siger han. ”Det tager jeg med mig til vores frivilligmøde på fredag.”

Videre med fornyet tillid

Tilbage i Rinads team har kvinderne fået formuleret en stærk beskrivelse af Ishtar, defineret alle deres styrker og svagheder, brainstormet måder at brande sig på og beskrevet en strategi – og grinet rigtig meget.

Rinad er tilfreds. ”Jeg har set en kæmpe villighed hos jer til at arbejde for at forbedre jeres arbejde. Jeg håber, I kan bruge disse redskaber i fremtiden og ser det som et første skridt til at komme videre”, siger hun inden gruppen bryder op.

”De har opmuntret os til at være stærke, øge vores selvtillid og forbedre kommunikation med andre”, siger Facriea Saeed fra Ishtar. Manal er enig. ”Det her hjælper os til at komme bedre fra start i forsøget på at udbrede kendskabet til vores arbejde og vores historier.” Og så er det tilbage mod butikken på Blågårds Plads.

Klik på billedet nedenfor og se hele billedserie fra kurset hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Det er ikke altid lige nemt at rose og anerkende hinandens arbejde. En af metoderne som underviserne præsenterer for SIND er "Jazzusi modellen". Her sætter en sig i en stol med ryggen til sine kolleger, som taler sammen om vedkommendes kvaliteter. Af Janne Louise Andersen