3 min.

Spejdere fik 400.000 tunesere til stemmeurnerne

Med en landsdækkende kampagne har Tunesiens spejdere og andre frivillige mobiliseret en million nye vælgere til at registrere sig til parlaments- og præsidentvalget.

Tunesiens spejdere og 125 andre frivillige organisationer har den seneste tid arbejdet hårdt for at registrere vælgere til parlaments- og præsidentvalget. Nu skal der samles op på resultaterne, og rummets aircondition kører på højtryk for at holde temperaturen blandt de 100 fremmødte i et nogenlunde humant leje. Et hav af rundborde dækket med tunge, hvide duge er placeret rundt omkring og en højlydt summen fra spredte samtaler bruser igennem rummet.  Tunesiens valgkommission ISIE og repræsentanter fra 126 frivillige organisationer er mødtes, for at evaluere den registreringskampagne, de har arbejdet for de sidste mange måneder. Den organisation, der har haft størst succes med at få folk til at registrere sig under kampagnen, var spejderorganisationen Les Scout Tunisiens.

Spejderne har arbejdet hårdt med den her kampagne. Vi har haft omkring 9000 spejdere rundt om i alle landets regioner til at informere folk om, hvor vigtigt det er at registrere sig.

Dhafer Temimi
Les Scout Tunisiens

Spejderarbejde der gavner samfundet

”Spejderne har arbejdet hårdt med den her kampagne. Vi har haft omkring 9000 spejdere rundt om i alle landets regioner til at arbejde med at informere folk om, hvor vigtigt det er at registrere sig”, siger Dhafer Temimi, som sidder i spejdernes styregruppe for registreringskampagnen. ”Vi har sat plakater op, stillet os op i supermarkeder og andre offentlige steder, og har gået fra dør til dør, for at opfordre folk til at registrere sig til valgene”, forklarer han.

Og spejdernes hårde arbejde for kampagnen har virket. ISIE oplyser, at der findes 8,5 mio. stemmeberettigede borgere i Tunesien. Af dem har 5,5 mio. registeret sig til de kommende valg. Set i forhold til sidste valg i 2011 har 1 mio. flere borgere registreret sig, som følge af registreringskampagnen. Ifølge ISIE har spejderne fået omkring 400.000 ud af 1 mio. nye registreringer i hus.

Med de 40 procent af kampagnens ekstra registreringer har spejderne været langt den mest succesfulde organisationen i kampagnen.

Tunesiske spejdere registrerede over 400.000 vælgere i deres kampagne forud for parlaments- og præsidentvalg. Foto: Olga Kathrine Schildt Nabe-Nielsen
Tunesiske spejdere registrerede over 400.000 vælgere i deres kampagne forud for parlaments- og præsidentvalg. Foto: Olga Kathrine Schildt Nabe-Nielsen

Demokrati med opstartsvanskeligheder

Snart skal tuneserne til stemmeurnerne. Den 26. oktober gælder det parlamentsvalget og i november skal de til præsidentvalg. Det er kun anden gang i Tunesiens historie, at befolkningen har mulighed for at deltage i et demokratisk parlaments- og præsidentvalg, siden landets tidligere præsident Zine El Abidine Ben Ali gik af i 2011, som følge af folkerevolutionen.

Derfor står Tunesiens demokratiske valg stadig overfor mange opstartsudfordringer. En af disse udfordringer er at levere information til borgerne om den nye demokratiske proces. En del af denne proces er de indledende registreringer til valgene. For som i mange andre lande er der i Tunesien et krav om, at de stemmeberettigede borgere skal registreres, for at kunne få lov til at afgive deres stemme til valgene.

For Dhafer Temimi er der igen tvivl om, hvor vigtigt et arbejde, spejderne har været med til at udføre. ”Den demokratiske proces er stadig meget uvant og uoverskuelig for mange tunesere”, siger han. Han forklarer, at det enorme antal af partier og præsidentkandidater, der stiller op, gør det meget kompliceret at finde ud af, hvem man skal stemme på. Alligevel opfordrer han folk til at registrere sig. ”De fleste Tunesere ved ikke, hvad de vil stemme på endnu. Men derfor er der stadig god grund til at registrere sig, så man ikke udelukker sin mulighed for at afgive sin stemme til de kommende valg”, forklarer han.

Registreringskampagnen  blev arrangeret af Tunesiens valgkommission ISIE.

Kampagnen opfordrede tuneserne til at registrere sig til parlaments- og præsidentvalget. I alt har 1 mio. flere borgere registreret sig i forhold til sidste valg. Af dem har omkring 400.000 registreret sig på grund af spejderne.

KFUM spejderne og de tunesiske spejdere Les Scout Tunisiens har længe samarbejdet med støtte fra Dansk Ungdoms Fællesråd og Det Arabiske Initiativ. Deres seneste samarbejde, FLoW-projektet, har fokus på at fremme den demokratiske udvikling i Tunesien og styrke folks bevidsthed om medborgerskab. De tunesiske spejderes vælgerregistrerings-kampagne er et resultat af dette arbejde.

Læs mere om samarbejdet på projektets hjemmeside