2 min.

DJ-projekt startet fra scratch

DJ workshops for unge palæstinensiske flygtninge i Libanon og Jordan

Projektet heddet Turntables in the Camps, og formålet er at styrke kreativitet og empowerment blandt unge palæstinensere i Libanon, samt at vise, at man med relativt få midler kan skabe sig en karriere som DJ.

På workshoppens første dag blev 30 toptunede drenge og piger kørt ind til Sunflower Theatre midt i Beirut fra flygtningelejrene Mar Elias, Sabra, Shatila og Burj el Barajneh. Alle fire lejre ligger tæt på Beirut og er isoleret fra resten af det libanesiske samfund.

”Selvfølgelig kan man spørge sig selv, om det ville være bedre at smække noget ordentlig kloakering ned i flygtningelejrene. Men jeg tror simpelthen ikke, at man kan lirke den håbløshed, palæstinenserne går rundt med, op med genopbygning.

De unge har brug for glæde og musik i livet.” Sådan siger Martin Fernando Jakobsen, der udgør en tredjedel af DJ- kollektivet Den Sorte Skole og har taget initiativ til projektet.

DJ workshops for unge palæstinensiske flygtninge i Libanon og Jordan
DJ workshops for unge palæstinensiske flygtninge i Libanon og Jordan.

nteressen for projektet er, for at blive i DJ terminologien, opstået fra scratch. ”I lejrene har de aldrig oplevet noget lignende, og der er masser af interesse at bygge på.

Jeg er imponeret over den sult, de unge har efter musik. Det kribler i fingrene på dem for at komme i gang, men man kan også godt mærke, at de har svært ved at koncentrere sig i længere tid. Så det er vigtigt, at vi kommer tilbage igen,” lyder det fra Martin Fernando Jørgensen, da workshoppens første dag er vel overstået.

Efter en vellykket workshop i Beirut rykkede DJ-truppen videre til Tripoli for at holde workshop for unge i Nahr el Bared lejren ved Tripoli, der er bedst kendt for, at 95 % af lejren i 2007 blev jævnet med jorden af artilleri i forbindelse med kampe mellem den libanesiske hær og en religiøs oprørsgruppe.

Også her bliver de danske DJ’s modtaget med begejstring, og lysten til at kaste sig over mixerpultene er stor.

Projektet er blevet til som et samarbejde mellem Den Sorte Skole, de lokale Libanesiske NGOer Social Support Society samt UNRWA. Næste skridt bliver at etablere permanente DJ skoler i de palæstinensiske flygtningelejre i Libanon i foråret 2010.