Unge trak Mogens Jensen i løvens hule på Folkemødet

Udviklingsminister Mogens Jensen og Venstres udviklingsordfører Jakob Elleman-Jensen blev sat på prøve under DUF's udviklingsdyst på Folkemødet på Bornholm. Foto: Janne Louise Andersen

Udviklingsminister Mogens Jensen løfter armen med grebet om en lyserød vandballon. Han er klar til at tyre. Så kommer den, løven, og en regn af farvede vandballoner rammer den. Også den blå, som udviklingsordfører Jakob Elleman-Jensen har kastet. Løven falder til jorden med et brøl.

I dette nu er Mogens Jensen og Jakob Elleman-Jensen hverken socialdemokratisk minister eller ordfører i Venstre. De er nogle af junglens dyr, som har besluttet sig for at vælte løven, der har regeret skoven alt alt for længe.

”Vælger man en ny løve, venter man på at en ny løve dukker op, eller nedsætter man et råd til at finde en helt ny styreform? Claus Raasted, medstifter af Landsforeningen Bifrost

Det er Bifrost, en forening af danske rollespilsentusiaster, som står bag jungle-dramaet. Scenen er taget fra et rollespil, lavet af Bifrosts palæstinensiske partner Peace and Freedom Youth Forum (PFF), der opfører det på skoler og ungdomsklubber rundt omkring på Vestbredden. Nu spilles det på bornholmsk jord for de to politikere og et publikum af DUFs medlemsorganisationer – herunder Radikal Ungdom og Ungdommens Røde Kors og spejderne.

”Det er her debatten begynder”, siger Claus Raasted, en af stifterne af Landsforeningen Bifrost. Han er trådt ind ved siden af den våde løve på græsset, som er foreningens formand Anders Gredal Berner.

”Vælger man en ny løve, venter man på at en ny løve dukker op, eller nedsætter man et råd til at finde en helt ny styreform? Spørger han. Det er det spørgsmål, som PFF stiller de palæstinensiske børn og unge på skolerne.

”Mange børn og unge har ikke gjort sig tanker om, hvad demokrati er, og hvordan man opbygger et anderledes samfund”, siger han og forklarer de to politikere og publikum, at rollespil kan bruges som et alibi for at italesætte svære emner som eksempelvis politisk undertrykkelse, homoseksualitet, kønsdiskrimination, sygdom og død.

En ballonforfatning og et båt og to ring 

Men Bifrost er kun den ene af de udfordringer, som de to politikere får stillet denne dag på Folkemødet, hvor de dyster i et ”udviklingsløb” arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og lærer, hvordan DUF og deres medlemsorganisationer konkret bidrager til den demokratiske udvikling af verden.

Radikal Ungdom og deres nepalesiske partner udfordrer de to politikere til at sammenstykke en forfatning for Nepal. Ud af et hav af balloner med forskellige værdier, skal de udvælge de vigtigste og deraf bygge et ballontræ. De værdier er de ikke helt enige om.

Derefter skal politikernes paratviden om unge i Jordan testes. Ungdommens Røde Kors og deres partner Jordansk Røde Halvmåne arbejder på et program, der skal promovere medborgerskab og styrke unges deltagelse og indflydelse i det jordanske samfund. Jordansk Røde Halvmåne har i den forbindelse foretaget en behovsundersøgelse blandt unge rundt om i landet for at få en fornemmelse af hvilke emner, som optager de unge mest. De to politikere skal nu gætte svarerne på en række spørgsmål. Mogens Jensen får en ringklokke, Jakob Elleman-Jensen får et båthorn.

Jordansk Røde Halvmåne quizzer Udviklingsminister Mogens Jensen og venstres udviklignsordfører Jakob Elleman-Jensen under DUF's udviklingsdyst på Folkemødet på Bornholm. Foto: Janne Louise Andersen
Jordansk Røde Halvmåne quizzer Udviklingsminister Mogens Jensen og Venstres udviklingsordfører Jakob Elleman-Jensen under DUF’s udviklingsdyst på Folkemødet på Bornholm. Foto: Janne Louise Andersen

“71 procent unge har aldrig deltaget i beslutningstagning i samfundet – hvorfor?” Mogens Jensen er hurtigst med sin ringklokke: ”B – de føler ikke, de har mulighed for at påvirke de beslutningstagende processer”, siger han og modtager et point.

Responsen på det næste spørgsmål overraskede dem selv, afslører ungdomsleder Zeinab Elian fra Amman.
”Hvem kan man mest bebrejde sexchikane af kvinder i Jordan?” Båt. Jakob Ellemen-Jensen er hurtigst. ”C. Kvinderne selv”, svarer han. Og han har ret, desværre, siger Elian. Det var det, de fleste svarede. ”Derfor arbejder vi for at eliminere seksuel vold og chikane og afholder dialogmøder mellem mænd og kvinder til at lære at håndtere sexchikane.
Hvad svarede de fleste unge jordanere på spørgsmålet om, hvorvidt man kan få Klamydia ved at kysse?” Riiing! ”C. Jeg ved ikke, hvad Klamydia er”, svarer Mogens Jensen.
Det havde også overrasket dem, fortæller Abdelhameed Khasawnih, som er frivillig koordinator. Sexsygdomme er et af de emner, som organisationen nu kører oplysningskampagner omkring.
Det bliver en tæt 2-1 sejr til Mogens Jensen, men begge modtager en T-shirt og kasket med jordansk røde halvmånes logo på.

Rollespil er ikke bare gøgl og sjov

”Når I ser på udviklingspolitik, hvad kan unge så bidrage med, og hvorfor er de vigtige?” spørger DR-journalisten Steen Nørskov, som modererer arrangementet.

Det I gør, at arbejde med civilsamfundet og arbejde nedefra, er essentielt. Tiltag skal komme nedefra og være et udtryk for de behov der findes. Så det er vigtigt, at støtte det arbejde I laver Udviklingsminister Mogens Jensen

”Hvis du gerne vil engagere de unge, er det nemmere for unge at tale med unge”, svarer Elleman-Jensen.

Mogens Jensen nikker. ”Det I gør, at arbejde med civilsamfundet og arbejde nedefra, er essentielt. Tiltag skal komme nedefra og være et udtryk for de behov der findes. Så det er vigtigt, at støtte det arbejde I laver. Det Arabiske Initiativ er baseret på netop det, at arbejde med civilsamfundet”.

Dysten er ovre, og den har givet de to politikere, dybere indsigt i hvad præcis, der foregår for nogle af de midler, som Danmark giver i udviklingsstøtte øremærket til ungdomsarbejde.

Jakob Elleman-Jensen indrømmer, at præsentationen har flyttet hans holdninger om metoder til at lave udviklingsarbejde.

”Det var fedt at se deres arbejde. Det kan være svært at forholde sig til, når man skal forklare borgere, hvad pengene går til. Jeg har fået afskaffet en fordom om at rollespil ikke bare er gøgl, men hjælp til udvikling”, siger han, inden han skal videre og spille fodbold mod EU-modstandere på Folkemødet.

Udviklingsministeren forlader også Spejdernes Hus opløftet over de gode indsatser DUF’s medlemsorganisationer og deres partnere gør rundt om i verden.

”I nogle kulturer har man et paternalistisk system, hvor det er svært at bevæge sig opad. Man er nødt til at starte et sted med at tilegne sig de nødvendige redskaber – hver af disse projekter vi har set her giver disse redskaber. Jeg er entusiastisk omkring disse forskellige måder at arbejde med unge på”.

FAKTA:

Partnerskabet mellem Bifrost og PFF startede i 2013, da Bifrost sammen med Fantasiforbundet og PFF udførte rollespillet ”Brylluppet”, om et skandinavisk og arabisk bryllup, hvor alle kulturforskelle blev sat på spidsen. Året forinden lavede PFF spillet ”Killing in the Name of Honor”, hvor alle mænd spillede kvinder og kvinder mænd.

Ungdommens Røde Kors og Jordan Red Crescent har siden 2008 samarbejdet om at styrke ungdomsafdelingen i Jordansk Røde Halvmåne, der laver aktiviteter for udsatte børn og unge i Jordan. De unges udfordringer blev identificeret gennem en stor behovsundersøgelse blandt mere end 300 unge mellem 18-25 år i Palæstina og Jordan.

Begge partnerskaber er støttede gennem DUFs MENA pulje, som er finansieret af DAI.