Kvinderne bag kvinderne i tunesisk og egyptisk politik

Besma Soudani Belhadj og Salma El Naqqash har siden revolutionerne i Tunesien og Egypten på skift båret faklen for kvinder politik. Med valget i Tunesien er den nu i Besmas hænder.

“Da vi var i Danmark til kommunalvalget sidste år, havde jeg aldrig drømt om, at vi ville nå så langt”, siger tunesiske Besma Soudani Belhadj, formand og grundlægger af Ligue des Electrices Tunisiennes (LET) til sin egyptiske kollega Salma el

Når jeg tænker på, hvor Tunesien var sidste år – i krise og med drab på oppositionspolitikere. Hvem ville have troet, at vi ville nå så langt? Besma Soudani Belhadj, formand og grundlægger af Ligue des Electrices Tunisiennes

Naqqash fra Nazra for Feminist Studies. De sidder på KVINFO’s kontor i København og forbereder næste fase af deres samarbejde for at styrke repræsentation af kvinder i det politiske liv.

Siden revolutionen i Egypten og Tunesien i 2011 har de to kvinder og deres organisationer med støtte fra KVINFO mobiliseret og coachet kvindelige kandidater til parlaments- og præsidentvalg samt uddannet valgobservatører, som skal sikre, ligestillingskriterierne i landenes nye valglove overholdes.

”Det var virkelig en investering”, siger Besma om deltagelsen som observatør i det danske kommunalvalg i 2013.

Hun er uddannet lingvist med speciale i arabisk kultur, køn og kvinder i Nordafrika, og engagerede sig aktivistisk i landets ligestillingssituation og politiske repræsentation efter revolutionen. ”Vi høstede en masse erfaringer fra de danske organisationer og politikere, vi mødte”. Det var blandt andet Yildiz Akdogan, som i dag sidder som politisk ordfører for den socialdemokratiske gruppe i Borgerrepræsentationen, hvis valgkamp de fulgte. Hun modtog en varm lykønskning fra Salma og Besma, da hun blev valgt.

Vagthund for folket

Det har været en turbulent tid i begge lande. Men i Tunesien er det nu tid til at høste frugten af arbejdet ved parlamentsvalget den 26. oktober. 47 procent af de opstillede kandidater er kvinder. Man kan ikke stemme personligt, så for at sikre mænd og

Vidste du?

Paritet vil sige, at hver anden kandidat på opstillingslisterne skal være en kvinde. Men i reglen er det ofte kun spidskandidaten, der har en reel chance for at blive valgt ind, da mange partier kun får en enkelt kandidat valgt. Derfor betyder det noget, at antallet af kvindelige kandidater, som stod øverst på listerne ved valget i 2014 lå på sparsomme 12 %.

kvinder lige muligheder for at komme ind på partiernes lister, stiller mænd og kvinder stiller op i en lynlås-model. 12 kvinder er topkandidater på partiernes lister. Det er ikke så mange som håbet, men en god start, mener Besma.

Der er store chancer for at to kendte feminister, som LET har coachet, bliver valgt ind. Det vil give håb til andre.

Besma selv er blevet opfordret af mange til at stille op. Ikke endnu lyder svaret.

”Min rolle nu er at være vagthund. Det strømmer til med frivillige, som vil være en del af bevægelsen, og vi skal bygge bro mellem generationerne til de unge, som føler at revolutionen er blevet stjålet fra dem”.

”Hvem ville have troet, at vi ville nå så langt?”

Men mens Besma stråler over glæden ved snart at kunne se resultaterne af deres arbejde med både kandidater og valgobservatører, er Salma ikke helt så entusiastisk. Der bliver ingen valgobservation i Egypten foreløbig. Der er parlamentsvalget blevet udskudt på ubestemt tid.

”Nu er det hele utydeligt. Jeg er ikke så håbefuld længere. Og valgloven er ikke blevet så progressiv for kvinder, som vi håbede”, siger Salma.

Besma smiler til hende. ”Når jeg har været nedtrykt, så har jeg set egypterne gøre tingene anderledes. Det har givet mig håb. Når jeg tænker på, hvor Tunesien var sidste år – i krise og med drab på oppositionspolitikere. Hvem ville have troet, at vi ville nå så langt?” Spørger hun og giver civilsamfundet æren for at have løst den politiske konflikt, som opstod efter Tunesiens første valg, og som førte til indførelsen af den siddende teknokrat-regering.

”Vi har været igennem perioder mørkere end jer. Begge vores lande vil komme igennem denne midlertidige periode”, siger Besma fortrøstningsfuldt.

Salma anerkender, at de gode fremskridt i Tunesien giver håb og motivation.

”Vi bliver ved at arbejde med kandidater og med at påvirke lovgivningen. Der er etableret en kommission, som skal bekæmpe diskrimination, og den er jeg håbefuld omkring”, siger hun. I mellemtiden suger hun til sig af de tunesiske erfaringer og glæder sig til resultatet af søndagens valg.

Visionen er at styrke det regionale samarbejde om at udvikle fælles strategier for fremtiden. Vores lande må gennemgå denne transitionsperiode, og der er mange huller, der skal fyldes ud Salma el Naqqash, Nazra for Feminist Studies

Udvidelse af samarbejde

Det er ikke kun LET og Nazra, som deler erfaringer og kampgejst. I november afholder KVINFO en konference i Tunis, hvor deres yemenitiske partnere er inviterede med.

”Visionen er at styrke det regionale samarbejde om at udvikle fælles strategier for fremtiden. Vores lande må gennemgå denne transitionsperiode, og der er mange huller, der skal fyldes ud”, siger Salma. Det gælder især arbejdet for at styrke kvindernes udgangspunkt for politisk forhandling og advocacy.

”Vi kan forberede fælles lovgivning på specifikke områder regionalt. Der vil være masser af erfaringer at dele og granske”, siger Salma. Begge glæder sig over muligheden for at bygge videre på samarbejdet med KVINFO.

”KVINFO er ikke kun en donor, men en meget støttende partner, der ikke påtvinger os deres ideer, men lytter til vores behov. Det er et partnerskab”, siger Besma.

UPDATE

68 kvinder blev i alt stemt ind i Tunesiens nationale lovgivende forsamling ved valget d. 26. oktober. Det svarer til 31,33 % ud af i alt 217 medlemmer. Ved valget til den grundlovsgivende forsamling i oktober 2011 var resultatet 59 kvinder ud af 217.

Det vindende parti, sekulære Nidâa Tounes, fik med sine 35 kvindelige MP’er også suverænt flest kvinder valgt ind, med det moderat islamistiske EnNahda på andenpladsen med 27 kvindelige parlamentarikere. 

Ud af de 68 nyvalgte kvinder, har de syv deltaget i det træningsprogram, som LET har gennemført med støtte fra KVINFO. I alt har 24 af de opstillede kandidater deltaget i træning eller coaching hos LET.   

“Vi betragter dette valg som et godt udgangspunkt for et mere ambitiøst ligestillingsprojekt i forhold til alle niveauer af beslutningstagere. Vi er klar over, at der stadig er markante udfordringer, men med dette parlament får vi også chancen for at ‘afprøve’ de kvindelige parlamentarikere og se, hvor godt lovgivingen kommer til at understøtte de grundlovssikrede rettigheder for kvinder,” siger Besma Soudani Belhaj.

Se listen over de nyvalgte kvindelige parlamentarikere.