Valgkamp inspirerer egyptiske ungdomspolitikere

De danske ungdomspartiers utrættelige engagement under valgkampen stod klart for en gruppe egyptiske ungdomspolitikere, da de som led i DUFs tværpolitiske netværk deltog i valgkampens sidste dage.

Det har været to hæsblæsende valgkampsdøgn med flyeruddeling, plakatopsætning, politiske debatter og valgfest i selskab med ungdomspolitiske kollegaer fra Danmark og Egypten. Den egyptiske ungdomspolitiker Mohamed Zaky fra Egypt Freedom Party er udmattet men opmuntret.

“At deltage i den danske valgkamp har været meget motiverende for os. Særligt det at opleve hvordan unge kan engagere sig i politik og få indflydelse,” siger han.

I tæt dialog med politikere
Den åbne politiske dialog er et af de elementer, som de egyptiske ungdomspolitikere fremhæver som særlig bemærkelsesværdigt. Fra politisk 

I valgkampen viser vi egypterne, at vi går i dialog, selvom vi er dybt uenige Jakob Klaris Søgaard fra Radikal Ungdom

Dét er det, den demokratiske samtale handler om.speeddating på Odder Gymnasium til tværpolitisk ”pølsevognsdialog” i Taastrup kom de egyptiske ungdomspolitikere helt tæt på den politiske debat. Det har en særlig værdi, fortæller Jakob Klaris Søgaard fra Radikal Ungdom. “Demokrati er ikke bare er en afstemning, men en samtale, og den demokratiske samtale er alfa og omega for et velfungerende demokrati. I valgkampen viser vi egypterne, at vi går i dialog, selvom vi er dybt uenige. Det er dét, den demokratiske samtale handler om.”

Demokrati i praksis
Men kan egyptiske ungdomspolitikere, som lever i en helt anden politisk virkelighed, bruge erfaringer fra de danske ungdomspolitiske organisationer? For egypterne er der ingen tvivl,

“Det er en kæmpe fordel at være med i DUF’s tværpolitiske netværk. At samarbejde med danske unge, der på samme måde som mig brænder for at udvikle demokratiet, giver en masse inspiration til, hvordan jeg kan skabe forandringer i Egypten,” siger Mohamed Zaky, som har været politisk aktiv siden den egyptiske revolution i 2011.

“Mange af de kampagnemetoder, vi har set i Danmark, kan vi på nuværende tidspunkt ikke benytte os af i Egypten, men vi kan tage visionerne om demokrati og politisk deltagelse med hjem.”

Hør interview med Martin Geertsen om samarbejdet mellem Venstres Ungdom og Free Egyptians Party.

Martin Geertsen og Hussein el Said taler om samarbejdet mellem Venstres Ungdom og Free Egyptians Party. Foto: Janne Louise Andersen


Unges politiske stemme

Efter at have oplevet mange af de klassiske dyster i ungdomspolitisk kampagnearbejde og fejret valgdagen med besøg på valgstederne og velfortjente valgfester vender de egyptiske ungdomspolitikere nu hjem til en helt anden hverdag. En hverdag hvor demokrati ikke tages for givet, og unges politiske deltagelse er stærkt begrænset.

“Unge har ikke rigtig en stemme i det politiske liv i Egypten. De egyptiske ungdomspolitikere har udtrykt en enorm forundring over, at unge i

At samarbejde med danske unge, der på samme måde som mig brænder for at udvikle demokratiet, giver en masse inspiration til, hvordan jeg kan skabe forandringer i Egypten Mohamed Zaky fra Egypt Freedom Party

Danmark har så stor en del af ansvaret for at føre valgkamp. At kampagnerne ikke ville kunne fungere uden de unge. Det har inspireret meget,” forklarer Jakob Klaris Søgaard fra Radikal Ungdom.

Heldigvis er gejsten for at styrke unges demokratiske deltagelse stor, som den egyptiske ungdomspolitiker Ahmed Naguib udtrykker på Facebook efter mødet med folketingsmedlemmerne Morten Østergaard og Ida Auken fra Radikale Venstre:

“Fantastisk at møde to folketingsmedlemmer som begge er under 40 år og arbejder hårdt for deres land. Der er håb forude! En dag vil Egypten udnytte ressourcerne fra sine unge mænd og kvinder,” siger han håbefuldt.

FAKTA: DUFs dansk-egyptiske tværpolitiske netværk
15 egyptiske ungdomspolitikere fra seks forskellige partier har deltaget i den danske valgkamp, som en del af DUFs netværk mellem danske og egyptiske ungdomspartier. Netværket har siden 2012 været faciliteret af DUF under Det Arabiske Initiativ i samarbejde med Institut for Flerpartisamarbejde og Dansk-Egyptisk Dialoginstitut og har til formål at styrke unges deltagelse og indflydelse i de politiske partier samt styrke en fredelig dialog mellem unge på tværs af politiske skel og partier.