Foto: Thomas Flensted-Jensen

Egyptens unge samlet til festival i iværksætteri

Mellemøstens største festival for unge iværksættere blev i weekenden afholdt for sjette år i Cairo. Målet er at give unge de bedste muligheder for at skabe og vælge deres egen fremtid.

Tusindvis af ivrige, unge og primært veluddannede egyptere stod tidligt fredag morgen i lange køer på hjørnet af den historiske Tahrir Plads i Egyptens hovedstad Cairo. De havde ryggen til pladsen og ansigtet mod et af landets mest berømte universiteter, som i denne weekend for sjette gang dannede rammen om Mellemøstens og Nordafrikas største festival for entreprenørskab og iværksætteri.

De kom for at få adgang til det overflødighedshorn af oplæg, workshops, uformelle samtaler og nye bekendtskaber, som Rise Up Summit byder på, og som måske kan være netop det, den enkelte unge mand eller kvinde har brug for i sit forsøg på at skabe deres eget job og forme deres egen fremtid.

For flere af deltagerne på RiseUp var netværk og nye kontakter det vigtigste udbytte af festivalen, som samlede alle de vigtigste aktører inden for entreprenørskab i Egypten. Foto: Thomas Flensted-Jensen

Gennem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram har Oxfam støttet selve festivalen og arbejder desuden tæt sammen med en række andre egyptiske organisationer, der på forskellig vis forsøger at skabe bedre vilkår for entreprenørskab.

”Min generation har via internet og sociale medier fået adgang til resten af verden på en måde, vi aldrig har haft før. Det har givet os en enorm lyst til at skabe forandringer for os selv og vores land, og vi tror på, at vi har evnerne og styrken til at gøre det,” siger Maureen Ayoub, der er 23 år og rådgiver i entreprenørskab for AUC Venture Lab.

”Egyptens unge er kreative og kvikke og har et stærkt ønske om at gøre en forskel. De ønsker virkelig at skabe noget.”

Maureen Ayoub
Rådgiver hos AUC Venture Lab

Alene i Egypten kommer der hvert eneste år 700.000 nye unge ud på arbejdsmarkedet, og selv med vækst i økonomien har det etablerede arbejdsmarked svært ved at opsuge de mange kandidater. Det efterlader alt for mange unge i fattigdom og med en enorm frustration over ikke at kunne udleve deres potentiale. En af løsningerne er at skabe bedre rammer for entreprenørskab og start-ups og dermed sikre, at flere unge kan skabe deres eget job – og ikke mindst, at langt flere kan lave netop det, som deres evner og passion tilsiger dem.

På festivalen blev succes inden for start-ups kodet sammen teknologiske færdigheder. Foto: Thomas Flensted-Jensen.

”Det vil gavne os alle hver især og økonomien som helhed, hvis vi alle fik mulighed for at lave det, som vi har allermest lyst til. Hvis vi finder det sted, hvor vi er allermest produktive og nytænkende og har de bedste betingelser for at udleve vores potentiale,” siger en af festivalens deltagere, Mohamed El Maaund. Han har selv gået det, han kalder den slagne vej – uddannet sig inden for et af de etablerede fag, fået et arbejde og efterfølgende arbejdet sig op til en lederstilling i et af Egyptens store velrenommerede virksomheder.

”Men langsomt erkendte jeg, at det ikke var det rigtige for mig. Der var ingen plads til kreativitet, og jeg følte, at jeg havde meget mere i mig,” siger Mohamed Elmaand. For to år siden sagde han derfor farvel til prestigen og trygheden for at forfølge en karriere som freelancefotograf og underviser, og i weekenden var han på festival for at få ideer til, hvordan han kan blive ved at udvikle sig selv og sin forretning.

“Det vil gavne os alle hver især og økonomien som helhed, hvis vi alle fik mulighed for at lave det, som vi har allermest lyst til.”

Mohamed El Maaund
Deltager på Rise Up Summit

Mohameds historie er usædvanlig i Egypten, hvor meget få nogensinde når dertil arbejdsmæssigt, hvor han var, og hvor endnu færre ville sætte trygheden og prestigen over styr for at forfølge en personlig drøm.

Men ifølge Martin Østergaard fra Oxfam IBIS er der stadigt flere unge egyptere fra alle sociale lag, der drømmer om andet og mere end bare at indtage deres rolle i det system og samfund, som mange finder gammeldags og ideforladt.

Oxfam IBIS sørger for, at indholdet fra festivalen bliver filmet, så det ikke kun kommer festivalsdeltagerne til gavn. Foto: Thomas Flensted-Jensen

”Det mest almindelige er stadig, at man starter sin egen lille forretning af nød, fordi der ikke er nok ordentlige job at få. Men her på festivalen møder vi også rigtig mange, som sagtens kunne få et godt, fast arbejde, men som har en drøm og en ide, de hellere vil forfølge,” siger Martin Østergaard.

“Det har givet os en enorm lyst til at skabe forandringer for os selv og vores land, og vi tror på, at vi har evnerne og styrken til at gøre det.”

Maureen Ayoub
Rådgiver hos AUC Venture Lab

Ved at støtte lokale partneres arbejde med unge og entreprenørskab vil Oxfam være med til at styrke det fundament, som skal sikre en langt større del af Egyptens unge adgang til meningsfuld beskæftigelse og indflydelse på deres eget liv. Alt sammen med det overordnede formål at sikre udsatte gruppers rettigheder og bekæmpe fattigdom og ulighed.

”Egyptens unge er kreative og kvikke og har et stærkt ønske om at gøre en forskel. De ønsker virkelig at skabe noget,” slutter Maureen Ayoub.