Flygtninge forvandler kobber til indtægtskilde

I Jordan lærer flygtninge at fremstille smykker for at kunne forsørge sig selv og deres familier.

Bara’ah beundrer det skinnende smykke i sin hånd. Hun er stolt over at være den person, som har fremstillet det. Bagefter finder hendes øjne vej til sit yngste barn, der sidder ved siden af hende, og hun bliver mindet om, hvorfor hun til at begynde med tilmeldte sig smykke-workshoppen.

Den 28-årige syriske kvinde er blot en ud af de mere end 666.000 syriske flygtninge i Jordan. Hun kom til Amman, Jordans hovedstad, med sin mand Omar og deres søn Ahmad for mere end fem år siden i håbet om at finde tryghed og sikkerhed. Som mange andre familier lever de fortsat i uvished: Deres opsparing er opbrugt, deres sociale netværk er svækket, og adgangen til økonomiske muligheder er fortsat begrænset.

“Jeg blev nødt til at finde på en måde at tjene penge på for, at vi kunne få det hele til at løbe rundt.”

Bara'ah

Bara’ah og Omar havde i forvejen svært ved at få det til at løbe rundt, da de fik deres andet barn. Med de ekstra udgifter, et spædbarn fører med sig, var Omars indkomst alene ikke nok. ”Det at skulle forsørge en hel familie alene gjorde det umuligt for mig fortsat at gå hjemme. Jeg blev nødt til at finde på en måde at tjene penge på for, at vi kunne få det hele til at løbe rundt”, siger hun.

Derfor er Bara’ah nu i gang med at lære, hvordan man producerer smykker. Hun er en af de kvinder, der deltager i en smykke-workshop under The Pin Project. ”Det gik op for mig, at for at kunne tjene penge blev jeg nødt til at lære et nyt håndværk, som både kunne optage min tid, og som jeg også kunne leve af”, siger Bara’ah.

Smykke-workshoppen i Amman er organiseret af The Pin Project, hvor ti flygtninge fra Syrien og Irak lærer de basale færdigheder inden for fremstilling af smykker. Gennem et kursus på fire uger lærer deltagerne at skære, forme og raffinere kobberstykker, som kan laves til brocher, armbånd og halskæder. Når kurset er slut, vil de ti deltagere producere mere end 500 messingstifter, som bliver solgt online. Overskuddet fra salget går til at hjælpe flere flygtninge med at tilegne sig nye færdigheder og til at skabe jobmuligheder.

Projektet, der er støttet af Dansk Flygtningehjælp, ISHKAR og Far & Wide Collective og finansieret af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), har til formål at give flygtninge fra forskellige lande en chance for at udvikle sig og lære et nyt håndværk. Samtidig hjælper det flygtninge i den østlige del af Amman til bedre at kunne integrere sig i den jordanske økonomi.

”Vi bliver nødt til at se på mulighederne for at kunne udvide vores viden eller lære nye færdigheder.”

Raghad

Det er afgørende for flygtninge at kunne arbejde og tjene penge for at kunne sikre deres værdighed og et relativt normalt liv trods flugten. For Raghad, som er en af de irakiske kvinder, der deltager i workshoppen, kan hendes fars lave indkomst dårligt dække de mest basale behov. Derfor bliver hendes familie nødt til at låne penge alene for at kunne betale husleje og regninger. Det er en situation, som de fleste flygtningefamilier i Jordan kan genkende.

”Vi bliver nødt til at se på mulighederne for at kunne udvide vores viden eller lære nye færdigheder”, siger Raghad. Hun flygtede fra Baghdad til Jordan med sin familie for mere end to år siden, og siden da har de været afhængige af deres opsparing og af humanitær bistand. The Pin Project workshop har givet Raghad mulighed for at arbejde hjemmefra og for at tjene nok penge til i hvert fald at dække sit eget behov.

Raghad, Bara’ah og de otte andre deltagere har ikke kun opnået nye færdigheder, de har også fået muligheden for at få nye venskaber og lære af hinanden. Mens de venter på en afgørelse på deres anbringelser, fortsætter de med at lære. Bara’ah har planer om at tage engelskundervisning, og Raghad håber på at kunne genoptage sit arbejde som lærer, som hun var i sin tid i Baghdad.