Foto: Souk Attanmia

Kvinder og unge går iværksættervejen i Marokko

Det succesfulde, tunesiske entreprenørskabs-program, Souk Attanmia, eksporteres nu til Marokko. Idemændene bag håber at kunne støtte kvinder og unge med at videreudvikle mange af deres innovative og bæredygtige ideer.

Rachida Doudjanes ønske om at ændre marokkanernes madvaner har været længe undervejs. Rachida blev gift som 16-årig og måtte droppe ud af skolen, før hun fik sin studentereksamen, så hun kunne passe sine to drenge, der nu er 11 og 14 år. Men Rachida holdt fast i troen på, at hun kunne blive selvforsøgende.

“Jeg blev overrasket over den store interesse fra nær og fjern for mine retter. Folk vil gerne smage noget nyt og mere sundt.”

Rachida Doudjane
Iværksætter, W-Healthy Food

Rachidas ide er simpel. Hun vil have glutenfri mad tilberedt med sunde og økologiske ingredienser ud på de marokkanske spiseborde. Og der er særligt én bestemt ret, hun har sat sig for at lave sundere, nemlig én som mange marokkanere spiser hver fredag: Couscous.

”Jeg har i flere år arbejdet med at udvikle vores traditionelle madopskrifter, så de kan blive moderne og fedtfattige. Jeg blev overrasket over den store interesse fra nær og fjern for mine retter. Folk vil gerne smage noget nyt og mere sundt,” siger den 34-årige Rachida med et snert af stolthed i stemmen.

Rachida bor i Guelmin-Oued Noun-provinsen, hvor fire ud af ti kvinder står uden job, og arbejdsløsheden blandt de unge er dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

I slutning af april blev hendes ide valgt ud blandt 350 projektideer, som en del af et nyt program under navnet Souk Attanmia (”udviklingsmarked” på arabisk). Programmet har til formål at hjælpe unge og kvinder i Marokko med at realisere deres drømme om at gå iværksættervejen.

Souk Attanmia, der støttes af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), udføres af Den Afrikanske Udviklingsbank (AfDB) i tæt samarbejde det marokkanske økonomi- og finansministerium og forskellige regionale aktører.  De udvalgte projekter modtager både teknisk rådgivning og finansiel støtte.

Skulderklap og kvindekamp

Guelmim ligger i det sydlige Marokko på tærsklen til ørkenen, og selvom området har en rig historie som pitstop for handelskaravaner, så er der i dag behov for at skabe yderligere udvikling og jobs i området. Derfor ser de lokale Souk Attanmia-programmet som et energiboost, der kommer til at have en meget konkret og positiv indflydelse på iværksætterne i provinsen.

”Jeg ser det som min mission at hjælpe kvinderne i min by og ikke kun dem, som er hjemmegående.”

Rachida Doudjane
Iværksætter, W-Healthy Foods

”Det giver mig håb for en bedre fremtid for vores lokalsamfund, når jeg ser, at store internationale organisationer tror på min ide. Det er et stort skulderklap for mig og de andre deltagere at se den danske ambassadør i vores by, fordi det sender et klart signal om, at vi ikke står alene med udfordringerne,” fortæller Rachida.

Rachida Doudjane får overrakt én af de 10 priser for bedste iværksætter-ide. Foto: Souk Attanmia.

Rachidas hjerte banker ikke kun for økologi. At blive direktør for sin egen virksomhed er hendes måde at bidrage til den økonomiske udvikling for kvinderne i området.

”Jeg ser det som min mission at hjælpe kvinderne i min by og ikke kun dem, som er hjemmegående. Jeg vil også åbne døren for de unge veluddannede kvinder, der har viden om marketing og salg,” siger hun og fortæller, at hun ønsker at opbygge en virksomhed, hvor de fleste ansatte er kvinder.

Unge, arbejdsløse og kvinder tilgodeses

I Marokko fokuserer Souk Attanmia først og fremmest på at støtte iværksættere ud fra tre hovedkriterier: feasability, kommerciel levedygtighed og jobskabelsespotentiale. Når disse kriterier er mødt, vil unge, arbejdsløse, kvinder og projekter med positiv indflydelse på miljø blive tilgodeset.

”Vi gik målrettet efter de kreative og innovative kvinder og unge i området, som er villige til at løbe en risiko.”

Charafddine El Mostapha
Formand, FREE Foundation

”Vi gik målrettet efter de kreative og innovative kvinder og unge i området, som er villige til at løbe en risiko og har overskud til at investere det meste af deres tid i at skabe bedre muligheder for samfundet generelt. Vi håber, at de kan blive gode rollemodeller for andre unge,” fortæller Charafddine El Mostapha, formanden for en regional fond, der støtter iværksætteri og som er en del af Souk Attanmia-projektet.

Vil skabe jobs til personer med handicap

Disse kriterier udfylder en anden nyslået iværksætter, 34-årige Maalainine Foulil, fra byen Tan-Tan, der ligger 850 km syd for Rabat. Hans ide går ud på at genbruge gamle træplader til udsmykning af vægge og lofter, og han håber, at projektet kan være til gavn for lokalsamfundet i Tan-Tan.

Foto: Souk Attanmia.

Selv er Maalainine én ud af ti søskende, hvor kun to har fast arbejde. Han er ugift, ufaglært og har et fysisk handicap – men det sætter ikke en stopper for hans ambitioner.  Han ser entreprenørvejen som en af de få måder, han kan skabe arbejde for sig selv og andre, der har de samme udfordringer.

”Arbejdsgiverne og virksomhederne er meget tilbageholdende med at ansætte folk som mig, fordi de desværre har mange fordomme om folk med handicap

Maalailine Foulil
Iværksætter, Top Lisar Tantan

”Arbejdsgiverne og virksomhederne er meget tilbageholdende med at ansætte folk som mig, fordi de desværre har mange fordomme om folk med handicap,” fortæller han.

Han håber på, at hans deltagelse i Souk Attanmia kan åbne andre erhvervsdrivendes øjne for, at folk med et handicap kan være værdifulde bidrag på arbejdspladsen. I sidste ende ønsker Maalailine sig ikke meget:

”Jeg håber bare, de vil begynde at give os en chance.”

Maalailine har brugt mere end 10 år som frivillig i en organisation for folk med forskellige slags handicap, og det er med en bestemt mine, når han fremhæver, at hans virksomhed ikke kun er for profit.

”Jeg er glad for og ydmyg over, at jeg har fået denne chance for at gøre en forskel for mig selv og de andre, som står i samme situation. Derfor har jeg lovet, at 5% af min virksomheds overskud vil gå til den lokale organisation, som jeg har været frivillig i.”

Souk Attanmia støttes finansielt af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, og derfor deltog den danske ambassadør, Nicolaj Harris, i lanceringen. Foto: Souk Attanmia.

Kapital er ikke alt

Udvælgelsen af projekter som Rachida og Maalailines skete under en ceremoni i byen Guelmin, hvor den danske ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris, fremhævede det unikke ved Souk Attanmia-programmet.

”Finansiering er afgørende, men ikke-finansiel støtte til dem, der lancerer deres projekter, er endnu vigtigere.”

Nikolaj Harris
Ambassadør for Danmark i Marokko

Her lagde han vægt på programmets evne til at samle de aktører, der arbejder for at fremme iværksætteri i Marokko og vigtigheden af, at de udvalgte iværksættere ikke kun får kapital, men også rådgivning og sparring.

”Finansiering er afgørende, men ikke-finansiel støtte til dem, der lancerer deres projekter, er endnu vigtigere. Det er også nødvendigt at fremme en iværksætterkultur blandt unge marokkanere og marokkanere generelt. Souk Attanmia bidrager til alt dette,” understreger han.

Ambassadøren håber, at de valgte projekter på sigt vil være med til at inspirere flere lokale unge til at etablere deres egne virksomheder.

Udover den danske ambassadør deltog en lang række repræsentanter fra NGOer, universiteter, ministerier og lokale myndigheder i ceremonien, ligesom mange journalister og iværksætterspirer var mødt op.