“Libanon har brug for unge som os”

20-årige I’tidal Reslane vil omdanne affald fra det lokale marked i den libanesiske by Tripoli til organisk gødning. Det vil skabe jobs og gavne miljøet i en bydel, plaget af årtiers konflikt og arbejdsløshed.

I’tidal Reslane står på taget af en bygning i Libanons næststørste by Tripoli. Omkring hende er omkring 50 blå plastiktønder med små lufthuller placeret på den grå beton. De udgør en vigtig del af den unge kvindes fremtidsplaner. 

“Gennem vores entreprenørskab vil Tripoli have unge mennesker, der kan hjælpe med at gå fremtiden i møde.” I’tidal Reslane, entreprenør, Tripoli

Tønderne vil snart blive fyldt med organisk affald fra det lokale marked. Affaldet vil kompostere og ud af tønderne vil I’tidal Reslane og hendes makker udvinde flydende organisk gødning, som de vil sælge til landmænd i området.

Det bliver forhåbentlig en god forretning. Men også en vigtig vitaminindsprøjtning til en hårdt plaget del af Tripoli.

”Det er vigtigt med entreprenører i Tripoli. For at få byen videre fra de voldelige sammenstød, der dukkede op ud af ingenting, uden at nogen kendte årsagen. Gennem vores entreprenørskab vil Tripoli have unge mennesker, der kan hjælpe med at gå fremtiden i møde,” siger I’tidal Reslane.

Innovation til plaget lokalsamfund

De høje huse omkring hende er et vidnesbyrd om den usikkerhed og det had, der har præget den fattige bydel i årevis. Der er skudhuller i facaderne, beton, der krakelerer og vinduer uden glas. Siden den libanesiske borgerkrig, der sluttede for 25 år siden, har der været sekteriske sammenstød i bydelene Bab El-Tebbaneh og Jabal Mohsen mellem sunnimuslimer og alawitter.

I dag er kampene hørt op, men bydelene er præget af fattigdom. Op mod halvdelen af indbyggerne er arbejdsløse, og det skaber grobund for ekstremisme.

I’tidal Reslane ligner selv antitesen til den udvikling, som hun står der blandt blå plastiktønder i smart tøj og med flagrende sort hår og forklarer om sit projekt i sikre engelske vendinger. Hun gik i gymnasiet i nabolaget og kunne ofte høre skyderierne i området, mens hun sad på skolebænken. I dag studerer hun biologi på universitetet i Tripoli.

Bæredygtige jobs

Taget hun står på ligger på toppen af en bygning, der huser organisationen Ruwwad Al-Tanmeya, en af Mellemfolkeligt Samvirkes partnerorganisationer. Her deltog hun i efteråret i et entreprenørskabskursus, som Mellemfolkeligt Samvirke står bag.

Målet med kurset var at udvikle projekter, der er økonomisk bæredygtige og samtidig gavner lokalsamfundet. De krav opfylder kompost-projektet, forklarer I’tidal Reslane.

”Vi er med til at skabe arbejde til unge og samtidig gavner vi miljøet, ved at samle affald og producere gødning, der ikke forurener.”

I'tidal Reslane laver gødning af grønsagsaffaldet fra grønsagsmarket, på taget af I’tidal Reslane på taget af organisationen Ruwwad Al-Tanmeya, som støtter unge entreprenører i Libanon. Foto: Jakob Dall
I’tidal Reslane laver gødning af grønsagsaffaldet fra grønsagsmarket på taget af organisationen Ruwwad Al-Tanmeya, som støtter unge entreprenører i Libanon. Foto: Jakob Dall

Gøder markedet for organisk gødning 

Indtil videre er fire unge på lønningslisten, som skal hjælpe med at samle organisk affald fra markedet. På sigt kan det blive til mange flere mennesker. I’tidal Reslane har arrangeret et møde med en repræsentant fra regeringen, så snart hun har de første prøver af den organiske gødning klar. Forhåbentlig kan det møde føre til, at produktionen af gødning kommer op i stor skala.

Den unge iværksætter har også mødtes med folk fra kommunen, som vil hjælpe med at samle landmænd i området for at skabe opmærksomhed og sprede viden om den organiske gødning.

I’tidal Reslanes plan er at sælge den organiske gødning til en pris, der kan konkurrere med det kemiske alternativ. Som det er i dag, koster et ton organisk gødning omkring 1.200 dollars, mens et ton kemisk gødning koster under det halve, forklarer hun.

“Jeg bliver uddannet for at hjælpe mit land”

Forhåbentlig vil den forretningsmodel skabe en så solid indtjening, at salget af organisk gødning vil kunne fortsætte uden hende. I’tidal Reslane har nemlig søgt om at fortsætte sine studier i USA.

Men hun har ikke tænkt sig at blive på den anden side af Atlanten.

”Jeg drømmer ikke om at forlade mit land. Jeg bliver uddannet for at kunne hjælpe mit land. Jeg rejser for at tilegne mig nye færdigheder, som kan bruges her i Libanon. Libanon har brug for unge som os.”

ACTIONAID – MELLEMFOLKELIGT SAMVIRKES SOCIAL ENTREPRENØRSKABSPROGRAM

I alt har ActionAid – Mellemfolkeligt Samvirke givet finansiel støtte og rådgivning til i alt otte iværksætterprojekter; 65 unge kvinder og mænd fra Libanon og Jordan (33 kvinder, 32 mænd i alt) til at starte deres social entreprenørskabsprojekter.

JORDAN

Blimatch – En ungdomsgruppe, som arbejder for blinde i Jordan. Det gør de ved at oplyse om deres blindhed bl.a. gennem ”lege”/fremvisninger for arbejdsgivere, der kan overbevise dem om, at blindhed ikke er en forhindring for at blive betragtet som arbejdskraft.

Do.c. – En sanggruppe som uddanner unge mellem 14-25 år i musik og kreative metoder til at udtrykke de udfordringer og problemer, de oplever i deres samfund. Iværksætterne er selv rappere i Jordan og bruger deres musik-studie til at træne unge i musik, rap og kreative udtryksformer.

Rishe (oversat ‘fjer)

Et initiativ fra unge fra Jabal Al Natheef (en uofficiel palæstinensisk flygtningelejr) i Amman, som skal hjælpe unge fra marginaliserede samfund med at få gode resultater i skolen/uddannelsessystemet. Gruppen koordinerer ekstra undervisning i basale fag, hvor universitetsstuderende hjælper andre studerende med at hæve deres faglige niveau.

Ideen til projektet er opstået eftersom mange familier i udsatte områder ikke har råd til at betale for ekstraundervisning for deres børn.

Khut’wa (oversat “skridt”)

Gruppen arbejder op at skabe en digital platform hvor universitets- og gymnasiestuderende kan finde nyttig info om deres undervisning, jobmuligheder, praktikpladser, og salg/køb af brugte bøger.

Nabte u Tanke – Et ungdomsprojekt, som støtter økologi i hjemmet ved at plante grøntsager og urter i brugte olivenolie-dunke og sælge dem til beboerne i Jabal Al Natheef og andre marginaliserede kvarterer i Jordan for at give dem sundere fødevarer og pynte kvarteret med grønne planter.

LIBANON       

Yasma & Basma – Gruppen samarbejde med internationale organisationer ved at samle og pakke fødevarepakker til dårligt stillede familier med varer fra små lokale virksomheder i det nordlige Tripoli.

Habat Al Barakah – Et entreprenørskabsprojekt i Tripoli igangesat af to kvinder, som ønsker at støtte voldsramte kvinder i samfundet ved at give dem et arbejde og stabil indkomstkilde.

Tarables odweyah (oversat økologiske Tripoli) – Et iværksætterprojekt der skal reducere ophobning af organisk affald på grønttorvet, som producerer 300 kg affald om dagen, og si stedet vil bruge affaldet som økologisk kunstgødning til landbrug

Se originalartikel på MS’ hjemmeside