Hvor vi arbejder
De fire DAPP-fokuslande befinder sig i en sårbar region. Økonomisk nedtur, skuffelse over efterspillet af Det Arabiske Forår, utilfredse unge, som er ude af stand til at engagere sig produktivt i samfundet, og den igangværende efterklang af konflikterne i Irak, Syrien, Yemen og Libyen er blot få af de alvorlige udfordringer, som regionen står over for.
De fire prioritetslande er dog valgt, fordi de alle har en grad af politisk og økonomisk stabilitet, der gør det muligt at have et program som DAPP, som satser på forandring og udvikling.
DAPP’s fokuslande
Marokko
Marokko har gennem de seneste år oplevet protester, strejker og sociale spændinger, men landet har undgået større oprør ved at forpligte sig til en reformagenda. Under Det Arabiske Forår var Marokko blandt de hurtigste til at tilpasse sig den nye virkelighed og imødegå de omfattende protester. Dette skete blandt andet gennem vedtagelsen af en ny forfatning ved en folkeafstemning i 2011. På trods af viljen til reform og forsøg på at leve op til internationale menneskerettighedsstandarder, står landet stadig over for anseelige udfordringer. Marokko er ifølge grundloven et konstitutionelt monarki. Politiske partier opfattes af mange som ugennemsigtige, og borgerne mangler muligheder for at engagere sig i samfundet. Dette rammer især unge, der udgør en tredjedel af befolkningen. Det er ulovligt at danne partier på baggrund af sprog, religion, geografisk placering eller etnicitet. Dette betyder, at den største islamistiske bevægelse i landet ikke kan stille op til valg. Retssystemet og økonomien er præget af korruption, og selvom der er sket fremskridt inden for menneskerettigheder, rapporteres der fortsat om krænkelser.
Befolkningstal
%
Unge ml. 15-25 år
%
Ungdomsarbejdsløshed
Freedom House Global Freedom Score:
37 (Partly Free)
DAPP’s aktiviteter i Marokko startede i 2004, og der har sidenhen været en bred palet af indsatser omkring blandt andet ligestilling, menneskerettigheder, økonomisk vækst og jobskabelse. De to konsortiers arbejde i landet fokuserer derfor på at skabe bæredygtige og innovative løsninger på både økonomiske og politiske udfordringer. På menneskerettighedsområdet samarbejder International Media Support (IMS), som et eksempel, med advokater og civilsamfundsorganisationer for at beskytte mediernes retssikkerhed og ytringsfrihed, så journalister kan udføre kritisk journalistik uden frygt for repressalier. Danish Institute for Human Rights (DIHR) engagerer sig med marokkanske myndigheder og civilsamfund for at udvikle juridiske rammer, der beskytter menneskerettigheder og fremmer unges deltagelse i beslutningsprocesser. I Marokko arbejder KVINFO på at udfordre kønsstereotyper blandt unge, bekæmpe seksuel chikane og forebygge børneægteskaber gennem oplysningskampagner og kapacitetsopbygning. De fremmer også håndtering af technology-facilitated gender-based violence (TFGBV) ved at skabe sikre digitale rum og styrke juridiske rammer. Derudover øger KVINFO bevidstheden om familieret og straffeprocedurer for at beskytte kvinders rettigheder og engagerer unge feminister i både lokalsamfund og internationale fora for at fremme systemisk forandring. DIGNITY arbejder med at forebygge vold blandt unge studerende, og arbejder samtidigt med landets fængselsmyndigheder for at forebygge selvskade og umenneskelig behandling i landets fængsler, som kan mindske tortur og beskytte menneskerettigheder.
DAPPs lokale partnere har, blandt andet gennem kritisk mediedækning, bidraget til sanktioner mod virksomheder, der ulovligt udnytter vandressourcer, og samtidig åbnet døren for reformer af Marokkos familielov.
På jobskabelsesfronten spiller PlanBørnefonden en central rolle i at styrke unges muligheder på arbejdsmarkedet. Gennem træningsprogrammer i gastronomi og serviceindustrien har unge fået adgang til intensive otte-ugers kurser, der kombinerer praktiske færdigheder med forretningsforståelse, ofte i samarbejde med førende restaurationsfolk fra både Marokko og Danmark. Disse tiltag har givet unge, særligt kvinder, kompetencer til at starte karrierer i en voksende sektor og bidraget til at skabe varige jobmuligheder. Mellemfolkeligt Samvirke (MS) leder projekter, der opbygger unges kompetencer inden for iværksætteri og kreative industrier. Dette skaber jobmuligheder gennem træning i digitale færdigheder som lydteknik, online markedsføring og podcastproduktion. Derudover tilbyder MS mentorprogrammer, der støtter unge i at udvikle forretningsidéer og få adgang til investorer og finansiering. Samtidig arbejder DAPP med at fremme grønne jobmuligheder, som fx inden for bæredygtigt landbrug og energiteknologi, hvilket både skaber arbejdspladser og fremmer miljømæssig bæredygtighed. Disse initiativer, kombineret med en stærk indsats for at inkludere kvinder på arbejdsmarkedet gennem rettighedstræning og fokus på arbejdsmiljø, sikrer, at jobskabelsen bliver både inkluderende og bæredygtig.
TUNESIEN
Allerede inden opblomstringen af Det Arabiske Forår i 2011 var der i Tunesien eksplicitte rettigheder for kvinder og minimalt religiøst funderet lovgivning. Siden protesterne i 2011 har der været yderligere demokratisk udvikling, og selvom islamister vandt det første frie valg efter revolutionen, blev deres forsøg på at indføre sharia-lovgivningen afværget, da de i 2013 blev tvunget til at gå af. I 2014 vedtog Tunesien en ny demokratisk og liberal grundlov. Der er dog stadig – og særligt inden for de seneste år – behov for at forbedre lovgivningen på området og at sikre dens implementering.
Da det tunesiske oprør kulminerede var der håb og tro på forandring. I dag er den generelle stemning i Tunesien mindre optimistisk – det er blevet tydeligt , hvor store udfordringerne er, og at de problemer, der er i landet dels er vanskelige at adressere, og at der er mange og forskelligartede interesser på spil. Tunesien oplever en dårlig økonomisk udvikling, manglende investeringer, en regionalt meget skæv fordeling af goder og muligheder, samt en ungdomsarbejdsløshed på helt op til 50 % i de mest udsatte områder. Dette er kilde til desillusionering hos de unge og til tilbagevendende sociale uroligheder i de indre og sydlige dele af landet.
Befolkningstal
%
Unge ml. 15-25 år
%
Ungdomsarbejdsløshed
Freedom House Global Freedom Score:
51 (Partly Free)
DAPP har siden 2011 støttet den tunesiske transitionsproces og bidraget til den økonomiske udvikling. Eksempelvis har menneskerettighedskonsortiet arbejder med en række initiativer, der fremmer dialog og styrker menneskerettighederne. International Media Support (IMS) fokuserer på at løfte unges stemmer i medierne gennem samarbejde med organisationer som Munathara og Al Khatt. Sammen engagerer de ungdommen i dialog med politikere og eksperter, hvilket skaber en platform for kritiske samtaler og meningsudveksling. Samtidig samarbejder Dansk Institut for Menneskerettigheder (DIHR) med nationale institutioner for at fremme en mere åben tilgang til menneskerettigheder og styrke mekanismer til rapportering, der sikrer systematiske forbedringer og større gennemsigtighed. KVINFO arbejder tæt sammen med små, specialiserede organisationer, der blandt andet gennem feministiske skoler, festivaler og intersektionel aktivisme søger at udfordre kønsstereotyper og bekæmpe vold mod kvinder. Målet er, at unge tunesere i stigende grad formår at påvirke lokale beslutningstagere til blandt andet at renovere skoler og genoptage opførelsen af et ungdomscenter. DIGNITY har desuden fokus på forebyggelse af tortur og anden umenneskelig behandling.
På jobskabelsesfronten arbejder Mellemfolkeligt Samvirke (MS) med at støtte unge kvinder i at opnå tekniske og kreative færdigheder, der forbedrer deres beskæftigelsesmuligheder og styrker deres position i samfundet. MS tilbyder blandt andet træning i digitale færdigheder, projektledelse og iværksætteri, hvilket giver unge redskaber til at starte egne virksomheder eller søge kvalificerede job. Sammen med lokale partnere faciliterer MS mentorordninger, hvor unge får adgang til praktiske erhvervskompetencer, som matcher arbejdsmarkedets behov. Derudover styrker Mellemfolkeligt Samvirke (MS) beskæftigelsen gennem samarbejder med organisationer, der kombinerer sportsaktiviteter med kapacitetsopbygning for unge. Disse initiativer inkluderer træning i ledelse, jobsøgning og digitale værktøjer, som forbedrer unges adgang til arbejdsmarkedet. Fokus på at inddrage kvinder og marginaliserede grupper sikrer, at indsatsen er inkluderende og når ud til dem, der har størst behov. PlanBørnefonden arbejder på at tilbyde unge tunesere træning inden for gastronomi, iværksætteri og kreative industrier. Som en del af dette samarbejder PlanBørnefonden med organisationer som GAME, Claus Meyer Fonden og Turning Tables for at kombinere sportsprogrammer, kreative værksteder og serviceuddannelser med praktisk træning. Disse initiativer giver unge de nødvendige færdigheder og ressourcer til at opnå beskæftigelse i serviceindustrien og samtidig skabe langsigtede muligheder for økonomisk selvstændighed og udvikling.
Egypten
Egypten har i de seneste år gennemgået en voldsom politisk udvikling. I 2011 førte store folkelige demonstrationer til, at præsident Mubarak blev afsat efter 29 år på posten. Der blev udskrevet demokratisk valg, og der åbnede sig et politisk rum, hvor civilsamfundet blomstrede og mange nye organisationer opstod. I 2014 kom den nuværende regering til. Det har indført en række restriktive tiltag, der udfordrer civilsamfundets funktion og uafhængighed. Blandt andet har kritiske stemmer haft meget trange kår, og en medielov fra 2016 har øget regeringens kontrol med medierne. Egypten er blandt de lande i verden, hvor flest journalister er fængslede. Derudover er sikkerhedssituationen i Egypten forværret de seneste år med en række terrorangreb og jævnlige angreb på sikkerhedsstyrker. Regeringen har reageret med sikkerhedstiltag, der i visse tilfælde krænker befolkningens grundlæggende menneskerettigheder. Egyptens generelle økonomiske situation er præget af korruption og økonomisk ulighed med betydelige geografiske, religiøse og kønsforskelle.
Befolkningstal
%
Unge ml. 15-25 år
%
Ungdomsarbejdsløshed
Freedom House Global Freedom Score:
18 (Not Free)
Siden 2003 har DAPP’s arbejde med menneskerettigheder og inklusion i Egypten blandt andet omfattet Institut for Menneskerettigheder (DIHR), der samarbejder med det egyptiske National Council for Human Rights (NCHR) om at styrke rådets kapacitet til at behandle klager og gennemføre nødvendige reformer i overensstemmelse med Paris-principperne. DIHR yder også teknisk bistand, der hjælper NCHR med systematisk at følge op på internationale menneskerettighedsanbefalinger og forbedre deres effektivitet. KVINFO’s partnere mobiliserer kvindelige rettighedsorganisationer til at udfordre sociale normer, bekæmpe kønsbaseret vold og fremme en feministisk dagsorden gennem blandt andet historiefortælling og kreative platforme. KVINFO understøtter et presset feministisk civilsamfund ved blandt andet at arbejde for reform af familielovgivningen, bekæmpe kvindelig omskæring (FGM) og tidligt ægteskab, samt udvikle nye metoder til at mobilisere en ung generation af advokater og aktivister for kvinders rettigheder. International Media Support (IMS) arbejder diskret med lokale journalister og medieorganisationer for at bevare pressefrihed og pluralisme i et miljø præget af større intimidering. Organisationen yder blandt andet juridisk rådgivning og sikkerhedstræning for journalister. Gennem kritisk fact-checking har menneskerettighedskonsortiets mediepartnere i Egypten desuden medvirket til en mere gennemsigtig og fair fagforeningsvalgkamp. DIGNITY arbejder for at forebygge og dokumentere tortur, vold og andre menneskerettighedsovertrædelser.
DAPP bidrager til jobskabelse i Egypten gennem projekter, der styrker unges kompetencer og beskæftigelsesmuligheder. Mellemfolkeligt Samvirke (MS) tilbyder træning i digitale færdigheder, iværksætteri og projektledelse, samtidig med at mentorprogrammer forbinder unge med investorer og erhvervsledere, der kan hjælpe med at realisere deres potentiale International Media Support (IMS) uddanner unge inden for kritisk journalistik og digitale medier, hvilket skaber jobmuligheder og styrker pressefriheden i Egyptens medielandskab. KVINFO arbejder for at øge kvinders deltagelse i økonomien ved at nedbryde kønsbaserede barrierer gennem træning og workshops, der giver kvinder indsigt i deres rettigheder og de færdigheder, der hjælper for at deltage aktivt på arbejdsmarkedet.
Jordan er politisk og sikkerhedsmæssigt relativt stabil, men er præget af konflikterne i regionen. Globalt set er Jordan et de lande, som huser flest flygtninge – svarende til cirka 20 % af landets befolkning. Jordan er udfordret af en manglende offentlig dialog og inklusion, hvilket avler utilfredshed, migration og radikalisering, særligt blandt unge mænd.
Derudover lider Jordan af en alvorlig vandknaphed, som skaber risiko for vandrelaterede konflikter. Jordan er et konstitutionelt kongedømme, hvor kongen både er statschef, øverstkommanderende for hæren og har den udøvende magt. Politiske partier står typisk svagt. Arbejdsløshed er en udfordring, særligt for unge. Arbejdsløsheden var i 2021 på 19,3 %, mens tallet er omkring det dobbelte for unge, hvilket er den største ungdomsarbejdsløshed i regionen.
Jordan har, som resten af regionen, også udfordringer med ligestilling. Både juridisk og økonomisk kønsdiskrimination hæmmer en demokratisk og økonomisk udvikling i landet. Konsortierne navigerer i et miljø med både relativ pressefrihed og voksende udfordringer som restriktive love og politisk kontrol. Samtidig står unge over for høj arbejdsløshed. For at imødekomme dette, arbejder DAPP på at skabe jobmuligheder ved at tilbyde træning i digitale færdigheder, iværksætteri og tekniske kompetencer, der styrker unges adgang til arbejdsmarkedet og øger deres økonomiske deltagelse.
Befolkningstal
%
Unge ml. 15-25 år
%
Ungdomsarbejdsløshed
Freedom House Global Freedom Score:
33 (Not Free)
På menneskerettighedsområdet arbejder DAPP blandt andet med at støtte uafhængige medieplatforme som Sowt og Al Hudood. Gennem kapacitetsopbygning og juridisk rådgivning hjælper DAPP dem med at navigere i nye restriktioner, så de kan fortsætte med at fremme kritisk journalistik og diversitet. Samtidig styrker programmerne kvinders deltagelse i medieverdenen gennem målrettet træning og opbygning af netværk. DIHR har fokus på at udvikle Jordan’s National Centre for Human Rights (NCHR) og fremme inkluderende dialoger, så unges perspektiver i højere grad bliver en del af landets nationale strategier. KVINFO samarbejder med både store og små kvindeorganisationer, der blandt andet arbejder for at forebygge børneægteskaber og øge opmærksomheden om kønsbaseret vold, herunder technology-facilitated gender-based violence (TFGBV). DIGNITY supplerer disse initiativer ved at arbejde for en mere inkluderende tilgang til kriminalitetsforebyggelse der samtidig promoverer retssikkerhed, særligt gennem udvikling af alternativer til fængsel og reduktion af varetægtsfængslinger. Sammen med lokale partnere tilbyder og udvikler DIGNITY også behandling til mennesker der har traumer efter krig, vold, flugt og tortur.
Mellemfolkeligt Samvirke (MS) arbejder på at reducere ungdomsarbejdsløsheden gennem projekter, der træner unge i iværksætteri og tekniske færdigheder. Disse programmer hjælper unge med at opbygge både livs-, soft- og tekniske kompetencer, så de bedre kan imødekomme arbejdsmarkedets krav. Derudover samarbejder PlanBørnefonden med lokale organisationer om at træne unge i digitale færdigheder og teknologisk innovation. Uddannelsesprogrammer kombineres med mentorordninger og praktikpladser, som både skaber jobmuligheder og giver unge værktøjerne til at etablere egne projekter. Fokus på grønne jobmuligheder, såsom robotteknologi og bæredygtige løsninger, tiltrækker investeringer og skaber langsigtet støtte til unges arbejdsmuligheder.