Marokkanske kvinders usynlige succeshistorier

Kvinder i Mellemøsten
Kvinder i Mellemøsten

Nye artikler på WoMen Dialogue Magasin er:

Verden har glemt Syriens kvinder
Skurke og ofre – minoriteter kæmper mod fordomme
Huda Lutfi – hvad er ægyptisk?

En direktør for en mediekoncern specialiseret i biler og aktiemarkedet, en pioner inden for hesteavl- og løb og en direktør for en fodboldklub – alle kvinder og alle marokkanere og alle medvirkende i bogen ’Femmes du Maroc : Histoires de succès invisibles’ (Marokkos kvinder – usynlige succeshistorier), som for nylig blev udgivet og lanceret som en del af et KVINFO-støttet projekt.

Bogen søger at give et konstruktivt modsvar på, hvorledes det er muligt, at stærke, succesrige marokkanske kvinder med fremgang på mange fronter og niveauer i samfundet forbliver ukendte for offentligheden. Og på, hvordan det kan være, at de kvinder, der optræder i medier og i offentligheden, bliver ved med at vise et forældet og stereotypt kvindebillede.

Bogen ’Femmes du Maroc : Histoires de succès invisibles’ (Marokkos kvinder – usynlige succeshistorier) rummer 14 kvinders vidt forskellige, personlige fortællinger, der skal inspirere og engagere andre kvinder – og formidlet på engelsk, fransk og arabisk.

Da bogen for nylig blev lanceret i Marokkos hovedstad, Rabat, deltog blandt andre bogens redaktør, Nadia Lamhaidi, medvirkende fra bogen, den danske ambassaderåd Michael Jensen Bennet samt afdelingsleder for KVINFOs afdeling for Mellemøsten og Nordafrika, Lisbeth Pilegaard. Bogen vil blive lanceret i Danmark og udgivet elektronisk senere på efteråret.

Bogudgivelsen er en del af KVINFO-projektet ‘Fremme af kvindelige beslutningstagere og ledere,’ som er finansieret af Udenrigsministeriets Det Arabiske Initativ.


Basketball skal give kvinder og piger power og position

Når kvinder og piger bliver præsenteret for nye normer, værdier og viden – for eksempel gennem sport – kan de nye erfaringer og være med til at styrke deres position i samfundet. Det er grundtanken bag et projektet “Gender Equality Makers,” som netop er blevet bevilliget støtte fra Fonden for Dialog og Samarbejde om Køn og Kvinders Rettigheder, som KVINFO administrerer.

Den danske organisation GAM3 og den libanesiske kvindeorganisation KAFA skal sammen udføre projektet, som løber frem til januar 2013 og har fået 599.641 kroner i støtte.
Projektet retter sig blandt andet mod folkeskolelærere, idrætsledere og –frivillige, som vil modtage træning i at arbejde med køn via sportsaktiviteter.

Læs mere om GAM3
Læs mere om KAFA
Læs mere om Fonden for Dialog og Samarbejde om Køn og Kvinders Rettigheder


Ungt forskernetværk mødes for tredje gang

Kvinder og forandring er hovedoverskriften, når netværket Nordisk-arabisk forskningsnetværk om kvinders empowerment, køn og politik afholder konferencen Women Making Change på Center for Women’s Studies, University of Jordan i Amman i slutningen af november.

Blandt hovedtalerne vil være Dr. Haifa Shaker AbuGhazaleh, som vil tale om at styrke kvinders og juridiske rettigheder samt danske Drude Dahlerup, professor ved Stockholm Universitet, som vil tale om kvinder i demokratiseringsprocesser. På konferencens anden dag vil Anette Borchorst, Aalborg Universitet, tale om intersektionalitet og nye tendenser.

Konferencen er for inviterede deltagere, undtagen åbningen og de to hovedtalere på konferencens første dag, som vil være åbne for alle interesserede blandt universitetets studerende og undervisere. Omkring 50 deltagere, heraf 10-15 fra Norden og 35-40 fra MENA-regionen, vil deltage i den øvrige konference.

Netværket er støttet af KVINFO og har til formål at støtte forskning relateret til kvinder i det politiske liv, at fremme faglig udveksling mellem unge arabiske og nordiske forskere og at etablere og befordre kontakt mellem yngre og mere erfarne forskere.

Læs fuldt program
Følg med i netværkets aktiviteter på FB


KVINFO mødte nobelpristager på hjemmebane:

”Ny forfatning kan fremme kvinders rettigheder i Yemen”

Den yemenistiske menneskeretsforkæmper og modtager af Nobels Fredspris Tawakkul Karman mener, at Yemen er på vej mod en ny forfatning, der kan sikre kvinder bedre rettigheder og deltagelse på alle niveauer i samfundet. Bl.a. er en kvote på 30 % i spil. Det kom frem på et møde søndag i Yemens hovedstad Sana’a med leder af KVINFOs afdeling for Mellemøsten og Nordafrika (MENA), Lisbeth Pilegaard.

Under mødet drøftede Lisbeth Pilegaard og Tawakkul Karman den aktuelle situation i Yemen. Tawakkul Karman er med i den forfatningskomite, som er etableret i kølvandet på de politiske ændringer, som de arabiske revolutioner også bragte landet. Som repræsentant for civilsamfundet og politisk aktivist har hun en vigtig rolle i forhold til at fremme kvinders rettigheder i forfatningsarbejdet.

I forbindelse med besøget overrakte Lisbeth Pilegaard et portræt, som den amerikanske kunstner Brandon Lewis, bosat i Danmark, har skænket Karman. Han blev inspireret til at male hendes portræt, da hun i 2011 fik Nobels Fredspris, på samme tid som hans første datter blev født, og derfor er det bedste “ikon”, hans nyfødte datter kan vokse op med.


Udviklingsministeren besøgte nyt kønsforskningsbibliotek

Det KVINFO-støttede bibliotek ved Sana’a Universitets Gender and Development Research and Studies Center (GDRSC) fik i starten af september besøg af den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach. Ministeren fik en rundvisning på GDRSC, fik fremvist det nye bibliotek og mødte de studerende på masteruddannelsen.

Herefter var der tid til spørgsmål og svar fra de studerende til ministeren og vice versa, en session, der forløb med stor iver og spørgelyst fra begge sider. Ministeren syntes desuden at nyde stor popularitet blandt de unge, kvindelige studerende.

Læs mere om GDRSC
Læs mere om ministerens Yemen-besøg