Dansk og arabisk kønsforskning under meget forskellige betingelser

KVINFO studierejse 2013 af Janne Louise Andersen
KVINFO studierejse for yemenitiske og tunesiske kønsforskere Foto: Janne Louise Andersen

Det er ikke just den mest sexede overskrift, som står skrevet på whiteboardet i The Hub København denne fredag eftermiddag før weekend: ”Indsamling og analyse af kønsspecifikt data”. Men for gruppen af kønsforskere fra Yemen og Tunesien er det lige deres kop the. Det er sidste programpunkt på en ugelang studietur, som de er inviteret på af KVINFO.

”Hvordan indsamler man den svære data, som man ikke kan få med spørgeskemaer – fra børn, fra handikappede eller minoriteter uden sprog”, spørger KVINFO konsulenten Anette Wolthers og bliver mødt og af ivrigt nikkende hoveder. ”Du er nået til det punkt, hvor hunden ligger begravet,” siger Dr. Abdul Wahab Abdul Kader fra Gender Development Research & Studies Center i Yemen.

Vi har store udfordringer med at skaffe data, da researcherne er nødt til at starte fra bunden hver gang   Dr. Abdul Wahab Abdul Kader fra Gender Development Research & Studies Center i Yemen

Kvantitativ metode er enhver kønsforskers udfordring. Men for Abdul Kader bliver arbejdet yderlige besværliggjort af de ustabile samfundsforhold i Yemen. Han er især interesseret i at studere forholdene for kvindelige erhvervsdrivende og entreprenører og deres særlige behov, men folketællingerne i Yemen indeholder ikke kønsspecifikt information, så hver gang han skal bruge data, må han selv gribe til handling.

”Vi har store udfordringer med at skaffe data, da researcherne er nødt til at starte fra bunden hver gang”, sagde han.

Derfor imponerede besøget dagen forinden på Danmarks Statistik ham og de andre deltagere gevaldigt.

”Dette besøg har skabt grundlag for overvejelser om, hvordan vi kan skabe et godt udgangspunkt for at bygge en database, som kan hjælpe researchere, der ønsker at studere kønsforhold i Yemen. Jeg er optimistisk”, sagde Abdul Kader, der også er koordinator af et bibliotek for kønsstudier på Sana’a Universitet, som også Roskilde Universitetscenter er partnere på. KVINFO har siden 2008 støttet biblioteket med ekspertisestøtte og indkøb af bøger samt støtte til en ”Who is She” database i Tunesien, som skal være en komponent af KVINFOs globale database under samme navn.

Den anden gruppe er medarbejdere fra den tunesiske organisation CREDIF, Center for Forskning, Studier, Dokumentation og Information om Kvinder fra Tunesien, som KVINFO startede samarbejdet med i år.  Tidligere på året genåbnede CREDIF med støtte fra KVINFO et kønsobservatorium, som følger sammenhængen mellem kønsrelateret lovgivning og reelle kønsforhold i samfundet.

”Fra første dag, havde de allerede fået snakket sammen i kaffepauserne om, hvordan de kan samarbejde, og hvilke lande de ønsker at inkludere i første fase af deres samarbejde”, sagde Helle Marianne Vadmand KVINFOs programrådgiver på MENA-området. Det er en del af KVINFOs målsætning at fremme tværregionalt samarbejde mellem deres partnerorganisationer.  Studieturen skulle have inkluderet syriske og jordanske kønsforskere, men grundet visumproblemer blev de forhindret i at deltage.

”Uden vi overhovedet havde gjort noget, havde de med det samme øjnet muligheder og chancer”, sagde hun.

Mange af vores systemer er jo baseret på, at vi jo har så stor tiltro til vores offentlige institutioner Helle Marianne Vadmann, KVINFOs programrådgiver på MENA-området


Storm versus bombeangreb

”Det har været en meget indbringende studietur, hvor vi fik mulighed for at lære mere om gender mainstreaming. For mig var det bedste element workshoppen om strategisk kommunikation, sagde Najat Hassan, afdelingslederen af reseachenheden i CREDIF.

Det var en workshop med KVINFOs strategiske rådgiver, hvor der blev diskuteret målgrupper og interessenter og lavet SWAT analyser.

Hassan og hendes kollegaer var så entusiastiske omkring workshoppen, at de trods advarsler om stormen Bodil, ikke var til at få med tilbage til hotellet. ”Vi skal lige have det her med også!” lød beskeden til Vadmann, som trippede for at komme hjem inden stormen for alvor tog fat.

”Det er jo nogle meget vidende og aktive mennesker, og man lærer jo hele tiden noget nyt”, sagde hun. ”Når de stiller spørgsmålstegn ved noget, vi tager for givet og problematiserer det, giver det en masse stof til eftertanke for os”.

Besøget på Dansk Statistik blev også en øjenåbner for Vadmand, som indså, hvor let det er for en organisation som KVINFO at forske i kønsforhold grundet de forpligtelser som danske organisationer og institutioner har til at indberette data. ”Vi behøver ikke lave folketællinger”, sagde hun.

Hun fik også en anden overraskende indsigt, da en af deltagerne reagerede på besøget på Dansk Statistik med skepsis om at implementere samme system bekymret over, at dataen ville kunne bruges imod borgere og ikke for dem.

”Mange af vores systemer er jo baseret på, at vi jo har så stor tiltro til vores offentlige institutioner,” sagde Vadmann.

Dertil kommer politisk stabilitet.

Dagen før blev 52 mennesker dræbt som følge af et selvmords-bilbombeangreb og et efterfølgende angreb af bevæbnede mænd på forsvarsministeriet i hovedstaden Sana’a, hvor Abdul Kader bor. Så mens danskere brokkede sig over stormskader, forsøgte Kader at forsikre sig, at sin familie var i god behold.

Den politiske ustabilitet betyder også, at Kader og hans kolleger ikke kan rejse frit rundt i Yemen og indsamle data.

”Vi er i gang med en national dialog, det er kompliceret, men jeg har tiltro til, at vi vil få Yemen ud af denne ustabile situation, sagde Abdul Kader, som håber en dag at kunne velkomme sine danske og tunesiske kolleger hos Yemenitisk Statistisk.