Foto: Rasha Hamaydeh

Piger i sport kan fremme ligestillingen i den arabiske verden

Frivillige arabiske kvindetrænere i to DAPP-støttede organisationer gør en ihærdig indsats for, at piger i Jordan og Tunesien skal føle sig velkomne i sportens verden.

”Hun er virkelig god hende her. Bare prøv hende af,” siger Rasha til de yngre drenge, når de brokker sig over, hvorfor pigerne skal være med til fodbold.

Selvom drengene modsætter sig ideen til at starte med, går det hurtigt op for dem, at pigerne sagtens kan følge med.

33-årige Rasha Hamaydeh, som til daglig er skolelærer, har været frivillig træner hos Cross Cultures Project Association (CCPA) siden 2015, hvor hun lærte organisationen at kende gennem sin veninde.

CCPA er én af DAPPs fire ungepuljepartnere og har 20 års erfaring med brug af sport og leg som redskaber i arbejdet for fred og forsoning i nogle af verdens mest udfordrede lande. Og det var netop kombinationen af leg og læring, som fik skolelæreren til at ansøge om at være med.

Bosiddende i den sydlige havneby Aqaba i Jordan drager Rasha med sin trænertaske ud mod diverse landsbyer, hvor hun samler de legende børn i gaderne til aktiviteter, der varierer fra tovtrækning og kryds og bolle til fodbold og basketball. Selvom hun oplever, at det oftest er drengene, som kommer til hende først, gør hun et bevidst forsøg på at inddrage flest mulige piger.

”Når jeg samler aktiviteterne mellem drenge og piger, træner jeg børn, som kommer til at forstå, at de er ligeværdige i sporten. Dette kan overføres til resten af samfundet, når de bliver ældre. Så det er vigtigt, at de allerede lærer det fra barnsben, hvilket sport er et godt middel til,” fortæller hun.

Rasha sammen med en gruppe børn ved en træningssession. /Privatfoto

Flere piger involverer sig i sport

Ifølge FN er sport en af de store drivkræfter for ligestilling, hvor værdier som teamwork, selvstændighed og selvtillid er en vigtig del af pigers læring i kampen for at gøre op med fordomme om, at kvinder ikke hører til i sportens verden.

CCPA gør derfor en stor indsats for at tiltrække flere piger til deres aktiviteter. Ifølge deres seneste rapport, formåede de i 2018 at inddrage 1.390 og 6.039 piger i deres sportsaktiviteter i henholdsvis Tunesien og Jordan.

Men til trods for at Rasha oplever, at flere piger deltager i sportsaktiviteterne, kan hun sommetider stadig fornemme en modvillighed blandt forældrene, når det gælder om at involvere deres døtre i aktiviteterne.

”Vi snakker med forældrene om, hvordan sport er godt for pigerne både psykisk og fysisk, og hvorfor det er vigtigt for dem at være en del af det,” siger Rasha.

Aktiviteterne finder tit sted på alternative underflader. /Privatfoto

Det psykiske aspekt kan 25-årige Rawan Mohammad Al-Tal relatere til. Bosiddende i Irbid i det nordlige Jordan, har Rawan fra barnsben været glad for at dyrke sport. Især fodbold har været en stor del af hendes hverdag siden 2004, hvor hun for første gang mærkede kærligheden til sporten.

Hendes kærlighed, og ikke mindst talent gav hende en plads på det jordanske kvindelandshold i fodbold i en alder af bare 12 år, hvilket styrkede hendes psykiske bevidsthed om, at hun som kvinde var god nok til at være en del af sporten.

Det øgede selvværd har Rawan derfor siden 2018 forsøgt at dele videre til de yngre piger som frivillig træner for CCPA.

”Vi fortæller pigerne, at de har ret til at dyrke sport, og at al slags sport både er for drenge og piger,” siger Rawan.

Rawan på arbejde med børn i sin hjemby. /Privatfoto

Samtidig føler hun, at hun som kvindelig træner kan bidrage til, at pigerne får noget ud af aktiviteterne på mere end bare et træningsplan.

Jeg prøver at lære dem, at der ikke er noget skam i at dyrke sport for en pige, og at de i resten af samfundet ikke skal holde sig tilbage.”

Rawan Mohammad Al-Tal
Frivillig træner for CCPA

Selvom hun ligesom Rasha til tider oplever, at nogle af forældrene modsætter sig ideen, er Rawans fornemmelse, at der er en stigende kvindedeltagelse i sportens verden.

”Da jeg spillede på kvindelandsholdet, var jeg den eneste pige fra min by. Resten var fra hovedstaden, Amman. Ude for hovedstaden var der mange, som ikke så piger være en del af sport. Men i dag har vi i Irbid fire pigefodboldklubber, fordi der er kommet mere fokus på, at vi godt kan dyrke sport og være gode til det,” fortæller Rawan, hvis drøm er at blive professionel fodboldtræner.

Deltagelse i sport kan øge pigers selvværd

I Jordans hovedstad, Amman, har 24-årige Dalia Kokash siden 2018 været en del af GAME’s playmakerprogram.

GAME er ligesom CCPA en af DAPPs ungepuljepartnere, som siden 2002 har arbejdet for at skabe sociale forandringer for unge gennem gadeidræt. Et af organisationens programmer er playmakeruddannelsen, hvor frivillige unge mennesker bliver uddannet til at være trænere.

”Vi lærer playmakerne, hvordan de kan bruge sporten til at styrke børnenes generelle life-skills, være rollemodeller og tage lederskab. Samtidig lærer de også at tro på sig selv og stille sig frem,” fortæller Marie Traasdahl Staal, som er innovations- og programdirektør i GAME.

Dalia følte da også selv, at hun fik et styrket selvværd, da hun blev en del af programmet, som har en lige deltagelse mellem drenge og piger. Og netop denne følelse prøver hun at videreføre til de yngre piger.

”Når pigerne ser, at de er en del af de samme aktiviteter som drengene, oplever jeg, at de får mere mod på tilværelsen, og at de får opbygget en slags lederskab,” siger Dalia.

En af metoderne til dette, kan ifølge Marie Staal rent lavpraktisk udføres gennem simple aktiviteter med børnene. Et eksempel på dette er kongens efterfølger, hvor pigen bliver sat til at være kongen, og hvorefter playmakerne tager en snak med børnene om, hvordan det var. På den måde bliver der skabt en efterrefleksion, som kan skabe en dialog om ligestilling.

Og netop ligestilling er et af GAME’s hjertesager. En rapport fra 2019 viser, at 94% af de unge playmakere i Jordan ønsker, at drenge og piger har de samme muligheder i livet. Selvom det ifølge Marie Staal er svært at afgøre, om det er et direkte resultat af deres aktiviteter, har GAME målrettet arbejdet for at fremme en ligestilling i sportens verden, der kan afspejle sig i andre niveauer af samfundet.

Hvis man formår at flytte på den generelle opfattelse af, at piger ikke kan dyrke sport, så er man et stykke på vej i forhold til at flytte på en generel opfattelse af, hvad piger kan og ikke kan.” 

Marie Traasdahl Staal
Innovations- og programdirektør i GAME

Dalia Kokash vil være med til at flytte på den generelle opfattelse. Ud over sit arbejde som frivillig playmaker ønsker hun en dag at åbne nogle fodboldbaner, som kun piger har adgang til. På den måde kan de modstridende forældre under trygge rammer få en opfattelse af, at deres døtre godt kan dyrke sport.

Først og fremmest har Dalia imidlertid rettet sin opmærksomhed mod det kommende Global Goals World Cup, som er en international fodboldturnering for kvinder, hvor der sættes fokus på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Den årlige turnering, som skulle være afholdt i oktober, er på grund af Corona-pandemien rykket til foråret 2021.

Dalia er en del af det jordanske hold, der med hjælp fra GAME stiller op til turneringen. Og selvom hun glæder sig til turneringen, er det vigtigere for hende at gøre en indsats for, at der kan komme meningsfuld forandring i samfundet.

Aerobic i en konservativ grænseby

To gange om ugen i den tunesiske by Tajerouine samles 15 unge piger for at udleve deres interesse i aerobic.

Byen, som ligger ved grænsen til Algeriet, huser mindre end 20.000 indbyggere og er kendt for at være præget af en konservativ livsstil.

Ifølge de 22-årige tvillingesøstre Arwa og Eya Jabali har det dog ikke en indflydelse på deres ret til at udøve sport.

”Vi har altid oplevet støtte og forståelse for at dyrke sport fra vores familie og det lokale samfund. Det, som vi manglede, var nærmere faciliteterne og dygtige trænere,” fortæller de.

I 2019 kom de i kontakt med CCPA, da organisationen i samarbejde med deres tunesiske partnere arrangerede en gadefestival i hovedstaden, Tunis.

Tvillingesøstrene, som altid har været glade for sport, startede herefter et hold aerobic for unge piger i deres hjemby, hvor 15 piger i alderen 15-17 to gange om ugen kunne prøve kræfter med den nytilkomne sport.

”Vi har dyrket sport i flere år, men aerobic er nyt for vores by. Vi valgte at fokusere på aerobic, så pigerne kunne komme ud og mærke deres krop på en sund og anderledes måde,” fortæller tvillingerne.

Arwa og Eya instruerer pigerne i aerobic. /Privatfoto

Selvom Arwa og Eya lagde mærke til, at familierne var lidt skeptiske til at starte med, har de fået skabt en god dialog med forældrene, som siden hen har oplevet, at deres døtre kommer hjem med mere overskud og glæde efter træningssessionerne.

Tvillingesøstrene bestræber sig samtidig på at skabe de nødvendige trygge rammer under træningen, så pigerne kan lufte deres mulige frustrationer.

Det frivillige arbejde i dets helhed har givet os en stor glæde og motivation i vores hverdag, fordi vi kan mærke, at pigerne får mere selvtillid efter hver træning.”

Arwa og Eya Jabali
Frivillige trænere for CCPA
Arwa og Eya føler, at pigerne får mere selvtillid af aerobic. /Privatfoto

Tilbage i Aqaba i Jordan er Rasha Hamaydeh blevet så glad for sit arbejde med børnene, at hun altid har sin CCPA trænertaske med i bilen, selvom hun ikke er på arbejde.

”Jeg bliver gladere, når jeg træner børnene. Så min trænertaske ligger bare altid klar i bilen, hvis jeg skulle finde nogen børn, som ville have lyst til at lave nogle fysiske lege,” fortæller Rasha.