Den arabiske vagthund fejrer 10års jubilæum

Med ti års seriøs undersøgende journalistik har organisationen Arab Reporters for Investigative Journalism spillet en central rolle i at gennemføre lovændringer og retsforfølge lovovertrædere i den arabiske verden.

Det 8. årlige forum for arabiske undersøgende journalister blev afholdt i Jordan d. 4-6. december med over 30 paneler og kurser i alt fra personlig sikkerhed for journalister i konfliktområder,  til hvordan man undersøger off-shore pengebedrageri eller verificerer brugergenereret indhold.

ARIJ fejrer sit 10 års jubilæum i år med mere end 350 undersøgelser på sin rekord.

“Hver historie, vi har produceret har ført til nogle ændringer. Nogle gange skete det med samme, andre gange tog det længere tid,” siger administrerende direktør for ARIJ, Rana Sabbagh. “Det viser journalister, læsere og embedsmænd, at seriøs journalistik får myndighederne til at tænke sig om to gange.”

Få historien om ARIJ i et interview (på engelsk) med Rana Sabbagh på IMS’ hjemmeside.

Otte banebrydende ARIJ-historier, der førte til væsentlige ændringer:

  • Et prisvindende samarbejde mellem BBC og Al Balad Radio i Jordan afslørede et forfærdeligt fysisk misbrug af handicappede på plejecentre i Jordan. Undersøgelsen førte til en lukning af plejecentrene, retsforfølgelse af ​​personale og etablering af en offentlig undersøgelseskommission.
  • Sundhedsministeriet i Tunis strammede sit overvågningssystem af hygiejne på et lokalt hospital efter en ARIJ-undersøgelse viste, hvor resistente bakterier var til at sprede sig på hospitaler. For at undgå at skulle betale erstatning, tilbageholdt læger denne information fra patienter, der blev syge af bakterierne, mens de opholdt sig på disse hospitaler, og krænkede dermed deres grundlæggende rettigheder.
  • Med et skjult kamera, gik den kvindelige, tunesiske undersøgende journalist Hanene Zbiss undercover i tre måneder for at afsløre, hvordan uregulerede Koran-børnehaver praktiserede en meget konservativ form for religiøs undervisning af børn ved at bruge forskellige midler til indoktrinering. Hendes historie fik enorm offentlig opmærksomhed og den tunesiske regering lukkede omkring 100 af disse børnehaver efter offentliggørelsen af ​​undersøgelsen.
  • En ARIJ-historie fra Jordan afslørede, hvordan voldtægtsforbrydere kunne slippe for straf ved at gifte sig deres ofre. Med loven på deres side, tenderede voldtægtsforbrydere til at gå fra disse piger, der ofte var gravide, efter en måneds ægteskab. Regeringen i Jordan arbejder nu på at fjerne denne lov som et resultat af ARIJ’s undersøgelse.
  • En nær ven af ​​den tidligere egyptiske præsident, Hosni Mubarak, blev undersøgt af ARIJ for korruption og skjulte aktiver, og de artikler og forskning blev senere brugt af anklagere i retten for at få manden dømt.
  • ARIJ-uddannede journalister lykkedes at afsløre massiv korruption i havnen i Beirut gennem en række undersøgende dokumentarfilm. Undersøgelserne førte til anklager og en ændring i ledelsen af havnen, og blev bragt på en af Libanons mest populære tv-kanaler, Al Jadeed TV.
  • To syriske journalister fra ARIJ rapporterede om et netværk, der overtager ejendomsretten fra tusindvis af syrere, der er flygtet fra landet med forfalskede dokumenter. Som resultat af undersøgelsen, har justitsministeriet i Syrien startet arkivering af 10 millioner husskøder.
  • En undersøgelse af Dlovan Barwari, medlem af Netværket for Irakiske Journalister for Undersøgende Journalistik (NIRIJ), i samarbejde med ARIJ afslørede den brutale praksis med omskæring af piger helt ned til femårsalderen i Kurdistan. Undersøgelsen førte til at parlamentet vedtog lovgivning, der  kriminaliserer omskæring, og reporteren blev tildelt den internationale Lorenzo Natali Pris for Journalistik.

Hør ARIJ’s administrerende direktør Rana Sabbagh tale om forholdene for journalistikken i den arabiske verden.