Dokumentarfilm er en alternativ platform for kvindelige arabiske stemmer

Med støtte fra International Media Support er fem kvinder i gang med at lave dokumentarfilm om livet som kvinde i den arabiske verden. Under den arabiske filmfestival i Malmø fremlagde instruktørerne deres projekter med henblik på at få støtte til den videre produktion.

“Mit kamera er mit våben,” siger den palæstinensiske filminstruktør Samaher Alqadi, da hun i det tidlige efterår præsenterede sin dokumentarfilm, ”As I want”, for en imponeret jury til Malmö Arab Film Festival.
Sammen med fire andre arabiske kvindelige filmskabere har hun via det dansk-arabiske partnerskab fået støtte af International Media Support (IMS) til at lave grundarbejdet for en dokumentarfilm.

“Jeg ønsker at give et retvisende billede af, hvad der sker lige nu i Sudan. Det handler ikke om konflikten; dette er en hverdagshistorie. Jeg portrætterer en kvinde, som dig og mig, med håb og drømme. Sudanesiske kvinder står over for en masse udfordringer – men de er stærke nok til at kæmpe tilbage.” Marwa Zein.

Alle fem instruktører fik under den arabiske filmfestival i Malmø mulighed for at fremlægge deres projekt for indflydelsesrige personer fra den danske, svenske og europæiske film- og tv-industri. Idéen er at forbinde de fem instruktører med eksperter inden for branchen, så de kan få hjælp til at forbedre de enkelte dokumentarfilm, videreudvikle produktionen samt udvide distributionen.

Platform for alternative stemmer

IMS har siden 2005 haft fokus på at støtte dokumentarfilm. I lande, hvor medier og ytringsfrihed er under pres, er dokumentarfilm nemlig en sjældenhed. Og det er ærgerligt, fordi dokumentarfilm udgør en platform for alternative stemmer og synspunkter, og de kan behandle temaer, som mainstream medierne ikke berører, fortæller Rasmus Steen, programdirektør hos IMS:
“Dokumentarfilm fortæller historier på en måde, der adskiller sig fra de fleste andre fortælleformer. Dokumentarfilm kan give en historisk indsigt i store som små begivenheder, de kan undersøge ukendt territorium, eller de kan skildre almindelige menneskers liv over hele verden gennem dybdegående videofortællinger. Det er netop grundene til, at vi på IMS har støttet dokumentarfilmgenren gennem flere år.”

Uden grundlæggende rettigheder

På hver sin måde behandler de fem filminstruktører dilemmaer og udfordringer, der er forbundet med at være kvinde i den arabiske verden.

En af filmene er instrueret af Marwa Zein. Hun har base i Kairo, men er oprindeligt fra Sudan, der siden 1950’erne har været plaget af konflikter, der har sendt millioner på flugt. I Sidan er særligt kvinderne udsatte – de er ofte undertrykr og mangler grundlæggende rettigheder. Med et kamera i hånden formår Marwa Zein at dokumentere historien om en gruppe kvindelige fodboldspillere i Sudan.

“Jeg ønsker at give et retvisende billede af, hvad der sker lige nu i Sudan. Det handler ikke om konflikten; dette er en hverdagshistorie. Jeg portrætterer en kvinde, som dig og mig, med håb og drømme. Sudanesiske kvinder står over for en masse udfordringer – men de er stærke nok til at kæmpe tilbage,” siger Marwa Zein.

Udover at de fem filminstruktører alle er kvinder, deler de også er andet karaktertræk: Gennem deres film forsøger de at forstå deres rødder og den kompleksitet, som deres respektive hjemlande står overfor. Tag for eksempel Dina Naser fra Jordan, hvis film handler om en syrisk pige, der tilbringer de fleste af sine teenageår i en flygtningelejr i Jordan:

“Dokumentarfilm kan give en historisk indsigt i store som små begivenheder, de kan undersøge ukendt territorium, eller de kan skildre almindelige menneskers liv over hele verden gennem dybdegående videofortællinger.” Rasmus Steen, IMS

“Med min film ønsker jeg at nedbryde stereotyper. Jeg ønsker at åbne folks øjne og få dem til at se, at vi alle er mennesker – hvad enten vi kommer som flygtninge eller ej,” siger Dina Naser, da hun præsenterer sin film for juryen.

Bag Dina Nasers film ligger en meget personlig fortælling. Hendes forældre var palæstinensiske flygtninge, og hun forklarer, at hun gennem sin film har fået mulighed for bedre at forstå dem, hvor de kom fra, og hvad de gik igennem.

Vigtigheden af et stort publikum

Udover at præsentere sit filmprojekt har Naser under den arabiske filmfestival fået mulighed for at møde og skabe kontakt til jævnaldrende filminteresserede. Det er hun glad for, for mulighederne for filmskabere i Mellemøsten er meget begrænsede.

“Jeg har mødt rigtig interessante mennesker, der deler min passion og samtidig forstår min historie. Folk, der kan hjælpe mig med at bringe min historie frem og nå et bredere publikum,” fortæller Dina Naser.

Malmö Arab Film Festival er en af de største offentlige filmfestivaler i det sydlige Sverige.

I festivalens sjette udgave, der fandt sted fra d.30. september til d.5. oktober i år, blev der vist 120 film inden for genrerne spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm. Programmet bød også på udstillinger, workshops, seminarer og fester. 

Og det med publikum er afgørende, hvis man spørger Rasmus Steen fra IMS:

“En film er ikke en film, før den har nået et publikum. Det er grunden til, at vi er her. Vi støtter dokumentarfilm økonomisk, vi forbinder redaktører og filmskabere med hinanden og sikrer dermed, at produktionerne har tilstrækkelig kvalitet til at skabe et indtryk hos publikum.”

Siden instruktørerne præsenterede deres projekter på Malmö Arab Film Festival, har fire ud fem indgået co-produktionsaftaler med danske produktionsvirksomheder, der vil promovere filmene og sikre, at de når et bredere publikum.