1 min.

Dokumentarfilm bryder tabuer i den arabiske verden

Arkivbillede

Hvad går galt? Repræsentanter fra de store arabiske TV broadcastere Al Jazeera, Al Arabiya og den egyptiske ONTV kanal gæstede København i forbindelse med CPH:DOX Film Festival i sidste måned for at give deres bud på, hvordan brugen af dokumentarer i den arabiske tv verden kan styrkes.

Med 300 millioner seere på det mellemøstlige tv-marked er der et stort uudnyttet potentiale for både vestlige og arabiske dokumentarfilmsproducenter.

Antallet af dokumentarfilm i den arabiske verden vokser som aldrig før, fortalte chefen for ONTV, Yosri Fouda, under en debat om dokumentarfilm i den arabiske verden i november organiseret af International Media Support og DR.

ONTV, Egyptens eneste privatejede TV kanal, har af myndighederne fået lov til at sende nyheder og aktualitetsprogrammer udover de traditionelle underholdningsprogrammer.

Selvom tv kanalens budget blot er en brøkdel af Al Jazeeras, er ONTVs popularitet vokset så meget over de to år kanalen har eksisteret, at ONTV nu også producerer sine egne dokumentarfilm. Ifølge Yosri Fouda har Al Jazeeras tilblivelse i 1996 en stor del af æren for kanalens succes, samt det faktum at ONTV tør satse på unge, ambitiøse filmproducenter.

Al Jazeera har været med til at give dokumentarfilmsgenren en berettigelse i den arabiske verden ved at bryde tabuer. De har dermed tvunget arabiske regeringer til at indse at verden har ændret sig, siger Yosri Fouda.

Derudover ansætter ONTV unge filmproducenter hvilket har resulteret i produktionen af otte dokumentarfilm over det sidste år. Vi har haft så meget succes at selv den statsejede tv-kanel begyndte at skæve til os og regeringen så på os med mistænkelige øjne.