Dokumentarfilm vinder terræn i den arabiske verden

Fra filmskoler til udvekslinger, dansk-arabiske co-produktioner, filmfestivaller og CPH:DOX. IMS støtter arabisk og iransk dokumentarfilm. Og branchen blomstrer.

Siden 2005 har International Media Support (IMS) arbejdet med dokumentarfilm i størsteparten af de arabiske lande og Iran for at styrke lokale filmskabere og filminstitutioner. Rasmus Steen, der er ansvarlig for organisationens dokumentarfilmprogram i MENA-regionen, oplever at dokumentarfilm i dag skyder frem i regionen, og han er imponeret over kvaliteten og det, filmskaberne har på hjerte. 

Gennem dokumentarfilmproduktion er det muligt at skabe offentlige debatter om følsomme emner, som journalister i mainstream medierne ikke er i stand til at dække Rasmus Steen, leder af IMS’ dokumentarfilmprogram i MENA-regionen

”Genremæssigt er dokumentarfilm en kanal, der kan gøre alternative stemmer og synspunkter fremkommelige. Ofte er dokumentarfilm i stand til at undvige nogle af de restriktioner som mainstream medierne står overfor og kan samtidig give marginaliserede grupper i samfundet en stemme. Derfor spiller filmene en vigtig rolle i mangfoldiggørelsen af de historier, som kommer fra den arabiske verden”, fortæller Rasmus Steen.

Ifølge ham skyldes væksten i dokumentarfilm og kvaliteten den øgede professionalisering af filmmiljøet, hvor etablering af netværk mellem dokumentarister regionalt og internationalt er ét af midlerne. Netværkene omfatter støtte til filmproduktioner om nuværende politiske og sociale situationer i MENA-landene med en ambition om at gøre dokumentarfilm mere tilgængelige for offentligheden via filmfestivaler og tv-stationer i regionen.

“Gennem dokumentarfilmproduktion er det muligt at skabe offentlige debatter om følsomme emner, som journalister i mainstream medierne ikke er i stand til at dække lige så tilbundsgående. På den måde kan vi tilskynde debat og være med til yderligere at nuancere synspunkter fra den arabiske verden”, forklarer Rasmus Steen.

Kvinder i dokumentar

Feltet af kvindelige instruktører i de arabiske og iranske dokumentarmiljøer har også vist sig stigende, særligt fra 2011.

“De seneste år har vi set en tendens, hvor flere og flere kvinder engagerer sig i dokumentarfilmproduktion. Dette er en vigtig udvikling, og vi sigter mod at inddrage så mange kvindelige filmskabere i vores aktiviteter som muligt. Der er ingen tvivl om, at kvinder i regionen tilfører en ny dimension til filmmiljøerne. Ikke kun i forhold til nye dynamikker i det før så mandsdominerede filmmiljø, men også i forhold til at aktivere nye stemmer og fortolkninger af dagligdagen i den mellemøstlige kontekst. Denne udvikling er generelt set med til at styrke filmmiljøerne i regionen.” 

IMS udvekslingsprogram – “Udvekslingsprogrammet har udvidet min horisont og har sat mig på et nyt spor. Såvel metoden som muligheden for at dele det med instruktører fra forskellige lande var meget befriende” – Stéphanie Ghazal, libanesisk deltager i udvekslingsprogram med Den Danske Filmskole i 2014.

Det overordnede arbejde med IMS’ dokumentarfilmprogram i den arabiske verden og Iran er treleddet med  indsatser inden for produktion, uddannelse og distribution.

”Det er ikke kun et spørgsmål om at producere film eller træne filminstruktører. Film behøver et publikum for at blive et medieprodukt og dermed have mulighed for at skabe debat. I øjeblikket er uafhængige filmfestivaler i MENA nogle af de eneste vinduer for eksponering af dokumentarfilm i regionen. I det lys er indsatser i forhold til at styrke distribution afgørende,” fortæller Rasmus Steen.

Samarbejder på tværs

En del af IMS’ seneste indsats er etableringen af co-produktioner mellem arabiske og danske dokumentarister. Her tager IMS udgangspunkt i den stærke danske tradition og renommé inden for dokumentarfilmsgenren og i den relativt store succes, som dansk dokumentarfilm har høstet internationalt især inden for de seneste 10-15 år.

”Co-produktion er et stærkt værktøj til at styrke dokumentarfilm i MENA-regionen. Der er ingen tvivl om, at filmfolk kan lære noget af hinanden rent professionelt. Ved at arbejde tæt sammen på tværs af grænser, har vi måske også en bedre chance for faktisk at få en reel forståelse af hinanden. Det tror jeg flere filmfolk har indset – måske resten af ​​samfundet kunne lære noget af det.”

Samarbejde med Copenhagen Dox

På den hjemmelige bane har IMS de sidste seks år arbejdet tæt sammen med Copenhagen Dox (CPH:DOX).  I år rummer samarbejdet den såkaldte F:ACT CONFERENCE, hvor forholdet mellem journalistik og dokumentarisme er til debat. Her vil oplægsholdere fra Syrien og Egypten give deres ’take’ på udviklingen i dokumentargenren i den arabiske verden. 

F:ACT CONFERENCE finder sted under CPH:DOX 2015 i Teltet i Kongens Have den 13. november – se DAIs anbefalede MENA-program under CPH:DOX 

”Det er et samarbejde, hvor vi har haft mulighed for at få relativt mange arabiske film på festivalerne, og hvor arabiske instruktører og producenter har besøgt København. Det giver filmfolkene en direkte kontakt til de internationale filmnetværk, og det kan skabe en række nye mulighed for vores samarbejdspartnere,” slutter Rasmus Steen.

 

Særlige resultater:

– IMS dokumentarfilmprogram haft mere end 300 deltagere – hvoraf mere end 50 procent er kvinder.

– 11 co-produktioner er etableret mellem arabiske, iranske og danske filmfolk. Tre af disse har modtaget internationale priser, seks film er stadig i produktion.

– Deltagere i IMS’ filmkurser har produceret 65 korte dokumentarfilm. Alle er blevet screenet på filmfestivaler. To har modtaget internationale priser.

– Den syrisk producerede dokumentar “Return to Homs” vandt juryens pris på Sundance Film Festival 2014 i USA og blev nomineret til Årets Bedste Dokumentarfilm på IDFA 2013 i Amsterdam. Filmen skabte massiv offentlig debat internationalt qua sin dybdegående fokus på to unge mænds kamp mod det syriske regime i byen Homs, herunder artikler i The Guardian og New York Times og tv-transmissioner i mere end 40 lande verden over. Til dato er filmen set af omkring 40 millioner seere.