1 min.

Irak: Blogging er en måde at trække vejret på

Sociale medier er igennem det seneste år tillagt en del af æren for at nedbryde barriererne for ytringsfrihed og medvirke til en bølge af revolutioner i en række arabiske lande.

Men i Irak befinder de nye medier sig stadig i sin vorden. Det skyldes bl.a. dårlig infrastruktur, hyppige strømafbrydelser og alvorlige sikkerhedsproblemer.

For 60 unge Irakiske bloggere, der i denne uge mødtes i Kurdistan til landets første bloggingkonference, er det at blogge dog ikke kun en måde at ytre meninger og viderebringe nyheder der ikke bringes i de traditionelle medier. Blogging er også begyndelsen på en ny tidsalder.

Farerne ved at blogge er en af ”livets kendsgerninger”
På konferencen, organiseret af The Iraqi Network for Social Media, der støttes af IMS, deler de unge bloggere erfaringer med bl.a. journalistisk etik og digital sikkerhed.

I et land, hvor kritik af magthaverne kan få omfattende konsekvenser, er det afgørende at vide hvordan man beskytter sig selv online. F.eks. kan det være problematisk at blogge i sit eget navn. Det fortæller den kurdiske blogger Karwan Gaznay på konferencen:

”Jeg bloggede i mit eget navn om demonstrationerne sidste år i Sulimanyah. Det gav mig og mine venner store problemer. Nogle af os blev arresteret, truet og ligefrem angrebet fysisk. Men det er min pligt at dele sandheden med dem der følger mig på nettet. Vi ved at blogging kan være farligt i lande som vores. Det er en af livets kendsgerninger.”