1 min.

Mangel på neutralitet i Tunesiens valgdækning

Tunesien. Foto: Nasser Nouri
Tunesien. Foto: Nasser Nouri

Den Tunesiske presse har i mere end 20 år været underlagt tidligere præsident Ben Ali’s strenge regler og censur. Nu står den samme presse med de samme journalister og redaktører overfor en noget anden virkelighed, hvor de skal fungere som den fjerde statsmagt.

Støttet af International Media Support (IMS), undersøger 35 medieovervågere hvordan de klarer opgaven.

Mangel på neutralitet og for få kvinder i dækningen

“De aviser der tjente regimet, befinder sig pludselig i en position hvor de skal kritisere Ben Ali-familien og dens barske metoder”, fortæller Amirouche Nedjaa, direktør for den IMS-støttede Arab Working Group for Media Monitoring der står for overvågningen.

Således er medieovervågernes resultater heller ikke videre overraskende. Den profesionelle, uafhængige og kritiske journalistik halter stadig, med næsten en fjerdel af den politiske dækning bestående udelukkende af parti-reklamer.

Trods nye regler om at der ikke må diskrimineres på baggrund af køn, og med flere kvinder der stiller op til valget, har pressen indtil videre kun evnet at allokere mindre end 3% af sin samlede dækning til kvinder.

Det er 7 daglige aviser,4 tv-kanaler og 4 radio-stationer der overvåges for tegn på partiskhed og brud på etiske retningslinjer i Tunesiens daglige journalistik. Der måles spaltelængde i aviserne og sekunder i radio og Tv efter internationale valgmonitoreringsstandarder.