5 min.

Palæstinensiske unge zoomer ind på kaos og dagligdag

Foto: Abdel Rahman Abdo fra Gaza
Foto: Abdel Rahman Abdo fra Gaza. Vinderen af temaet "Man kan ikke gemme solen bag en si."

Det er tredje år i træk, at fotomaratonet afholdes, og det er Det Danske Hus I Palæstina (DHIP), som arrangerer det. Ideen kommer fra Danmark, hvor det første fotomaraton fandt sted i 1989. I dag afholdes der fotomaraton over hele verden.

”I Palæstina er formålet at skabe et kreativt rum for kunstnerisk og dokumentarisk fotografi og at tilbyde professionelle, amatører, palæstinensere og internationale en mulighed for at skildre Palæstina fra deres eget perspektiv”, forklarer Karen Nordeman, direktør for DHIP.

Jeg vil vise, at der er folk som du og jeg, der bor i dette land, og bare håber på at kunne leve med værdighed, frihed og velfærd Nora Schwietzer, vinderen af 12 timers fotomaraton

På jagt efter ordsprogenes virkelighed

Det var lige hvad der skete i Palæstinas fem største byer Ramallah, Gaza City, Nablus, Jerusalem og Hebron, hvor deltagerne snusede rundt og fangede øjeblikke med alt fra spejlreflekskameraer og telelinser til IPads og mobilkameraer. Nogle over et seks-times forløb og andre over tolv timer. De eneste tekniske krav til deltagerne er, at billederne skal kunne afleveres digitalt, og at der kun må afleveres ét billede per tema.

En af deltagerne i 12-timers maratonet var 27årige Nora Schwietzer fra Jerusalem, som var taget til Det Danske Hus i Ramallah for at få instrukser og tage på fotoshoot i Ramallah. Nora var også en af vinderne af konkurrencen året forinden og havde derfor denne gang store ambitioner. Præmien var blandt andet en IPad, men det er de efterfølgende udstillinger af billederne i palæstinensiske og danske byer, som for alvor motiverer de fleste, ikke mindst Nora, som drømmer om at blive en professionel fotograf.

I DHIP fik hun og de andre deltagere præsenteret temaerne – denne gang var de alle palæstinensiske ordsprog eller hverdagsfraser. De lød: ”Morgenen er en ny begyndelse”, ”Oven på mit hoved”, ”Den skønneste søn er en sønnesøn”, ”Mit grønne land”, ”Du kan ikke gemme solen bag et siv” og ”Kaos er i gang”.

Nora syntes umiddelbart, det var svære emner, men begav sig med dem i baghovedet ud i Ramallahs mylder.

At fotografere det ordinære

Udover temaerne havde hun sin egen mission. At vise at Palæstina ikke blot betyder konflikt, problemer og krig, men også er et land med normale mennesker, der elsker livet, som har en gammel historie og en meget rig kultur, som hun udtrykte det i et interview.

”Gennem mine billeder, forsøger jeg at give et andet billede af Palæstina, som er kendt næsten kun gennem den palæstinensisk-israelske konflikt – i det mindste i mainstream medierne”, sagde Nora, som til dagligt er presserådgiver. ”Jeg vil vise, at der er folk som du og jeg, der bor i dette land, og bare håber på at kunne leve med værdighed, frihed og velfærd”.

Derfor valgte hun, at billedet under temaet ”Morgenen er en ny begyndelse”

Nora Schwietzers vinderbillede under temaet ”Morgenen er en ny begyndelse”
Nora Schwietzers vinderbillede under temaet ”Morgenen er en ny begyndelse”

skulle gå bag om scenen i en folkelig morgenmadsrestaurant. Så hun fotograferede de palæstinensiske arbejdere i køkkenet spise deres morgenmad sammen, mens de laver sjov med hinanden.

”Den slags scene, kan du opleve overalt i verden”, sagde hun.

Det samme gjaldt for temaet ”Kaos er i gang”, hvor Nora fotograferede virvaret af farvestrålende sko, som en ung kvinde ude på shopping i souken i Ramallah betragtede ubeslutsomt.  Men Nora ønskede samtidig ikke at minimere de problemer, som konflikten med Israel drejer sig om, så hun tog også til Kalandia Checkpointet og tog billeder af muren og infrastrukturen der.

Den næste øvelse bestod i at vælge de seks billeder, hvilket for mange var en svært valg. Nora valgte sine seks, afleverede dem og tog hjem.

”Fotomaratonet er en fantastisk kombination af fotografering, sjov, fantasi og kontakter med folk”, siger hun. Jeg sætter især pris på de bestræbelser, som teamet bag foto-maratonet har gjort for at finde udfordrende temaer. Sidste års temaer var hårde, men dette år var de endnu hårdere! Men det betyder, at det er mere udfordrende og derfor mere interessant”.

And the winner is…

I de efterfølgende dage vurderede juryen, som bestod af Majdi Hadid, grafisk designer, Eduardo Soteres, fotograf, Fadi Arouri, fotograf, og Ala’a Bardaneh, pressefotograf.

Da Nora vendte tilbage til DHIP til kåringen af vinderne var det med sommerfugle i maven. Og da hendes navn blev nævnt som vinderen af 12-timers konkurrencen, kunne hun ikke få armene ned.

Nora Schwietzer, vinderen af 12 timers fotomaraton i Palæstina. Foto: D
Nora Schwietzer, vinderen af 12 timers fotomaraton i Palæstina. Foto: DHIP

”Jeg er så glad for, at jeg vandt igen. Det betyder meget for mig, fordi det er en anerkendelse af mit arbejde”, siger Nora. For hende er det vigtigste at få hendes billeder udstillet i Palæstina og Danmark, ”fordi jeg ved, at folk, der ikke er herfra vil se disse billeder og få et mere positivt indtryk af Palæstina”, forklarer hun.

Nu glæder Nora sig til at komme Danmark i efteråret inviteret af Center for Kultur og Udvikling sammen med et team af vindere og jurymedlemmer og afholde workshops  for danske elever, som ligeledes bliver opfordret til at rette kameraet mod deres egen hverdag og udfordringer.

 

Adbullah Sameer Maghari fra Gaza vandt 1. pladsen i 6 timers-konkurrence i Palæstina Fotomaraton 2014. Se hans billedserie her (klik på billedet for fuld skæm)

FAKTA

Palæstina Fotomaraton organiseres af Det Danske Hus i Palæstina i samarbejde med Ajyal Radio, Palvision i Jerusalem, the Life Hope Centre for Social & Health Promotion i Nablus og det Franske Institut i Gaza. Palæstina Fotomaraton er støttet af Center for Kultur og Udvikling og Danida.

Palæstina Det Danske Hus i Palæstina er en non-‐profit NGO som faciliterer faglig og kulturel udveksling mellem danskere og palæstinensere.

Læs mere om DHIP og fotokonkurrencen på www.dhip.ps eller Palæstina Fotomaratons Facebookside