Inspektioner af jordanske fængsler skal forhindre tortur

Bag den smalle luge i den centimeter tykke metaldør pacer en fange diagonalt i en celle på cirka 10 kvadratmeter. På gulvet ligger en madras og et tæppe.

En solstråle daler ned fra det eneste lille og højtplacerede vindue i cellen. I hjørnet ved siden af døren bag en meter høj afskærmning er et hul i jorden. Hullet udgør fangernes toilet. Lugten i nogle af cellerne er ram af urin, afføring og sved.

I en anden celle ligger en fange og sover. Der er heller ikke meget andet at foretage sig på i det jordanske Irmimeen-fængsels isolationsgang. Ingen borde at sidde ved, ingen radioer, kun ventetid og nogle få timers besøg i betongården bag meterhøje pigtrådsbeklædte mure.

Dagen i dag er dog anderledes end de fleste andre. Her får fangerne på isolationsgangen og i resten af fængslet besøg af det Nationale – Uafhængige – Fængselstilsyn, som skal lave en vurdering af fangernes forhold.

Teamet, der bl.a. består af jurister og journalister er ledet af National Centre for Human Rights, som er det jordanske modsvar til det danske Institut for Menneskerettigheder. Med på besøget er også RCTs medarbejdere

-Bliver i slået her i fængslet? spørger et af medlemmerne af teamet en fange.
”Nej”, svarer fangen.

– Men narkopolitiet slog mig. Mine hænder er stadigvæk følelsesløse. Og de hængte mig op i armene og pressede os i ryggen bagfra. Du kan se mærkerne efter håndjernene, siger isolationsfangen til et af medlemmerne.

Solide skridt i den rigtige retning

Selvom nogle fanger beretter om tortur og overgreb, så er der fremskridt i Jordan. Jordan har også selv gjort meget for at forbedre fangeforhold.

Trods den grimme lugt er ”Irmimeen” et af 5 nye og langt bedre fængsler i Jordan.
Med hjælp fra RCT er det desuden lykkedes at gennemføre en række lovændringer, som bl.a. betyder, at brugen af varetægtsfængsling bliver nedbragt i forbindelse med små forseelser.

Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, fordi overgrebene især finder sted inden for de første 48 timer i fx politidetentioner.

Men kampen mod tortur i Jordan er ikke udelukkende en dans på roser. Mens forholdene tydeligvis er forbedret i fængslerne i de seneste år, er der stadig for mange meldinger om overgreb i politi-detentioner.

Viljen til at retsforfølge har heller ikke været markant, og få tør føre sager mod politiet. Også her forsøger Karama programmet at rejse debat, og i 2011/12 skal der være dialog mellem myndighederne fra Danmark og Jordan om opbygningen af politiklagesystemerne.

Unik arbejdsmetode med fængsels-tilsyn

Retssager er imidlertid kun én af de metoder man kan bruge til at forebygge tortur. Igennem mange år har menneskerettighedsorganisationer forsøgt at gøre opmærksom på tortur og andre overgreb på menneskerettigheder ved at dokumentere sager i offentligheden.

Men siden FNs vedtagelse af Tillægsprotokollen til Torturkonvention i 2002 – og i Jordan siden oprettelsen af det uafhængige tilsyn – er der kommet fokus på mere dialogorienteret metode.

I Jordan skal besøgene til fængslerne ikke kun dokumentere overgreb og råbe vagt i gevær/rejse sager, men også efterfølgende indlede dialog med myndighederne om, hvordan problematiske forhold kan gøres bedre, og hvordan der bedre kan forebygges.

Denne tilgang er på mange måder ny for menneskerettigheds-aktivisterne, og falder heller ikke altid i deres smag.

Regionalt udsyn

Det Nationale – Uafhængige – Fængselstilsyn er alligevel en af succeserne i RCTs Karama-projekt. Karama, der betyder værdighed. – Der trædes ny jord i dette program, og RCT vil gerne starte et regionalt program, der samler lign. fængsels-tilsyn fra andre arabiske lande.

Mange NGO´er og institutioner har allerede adgang til fængslerne, men der er meget lidt deling af viden og erfarings-udveksling mellem grupperne, siger Søs Nissen, program manager.

Af Anders Bernhoft, kommunikationsmedarbejder, og Søs Nissen, program manager Mellemøsten.