Det daglige, danske nyhedsbillede er fuld af historier fra Mellemøsten og Nordafrika. Ofte handler de om krig, konflikt og terror, men landene i regionen har også masser af konstruktive historier fulde af håb og udvikling at byde på.
Danmark er et af de få lande i verden, der har skabt et partnerskabsprogram mellem danske og arabiske civilsamfundsorganisationer, der sammen arbejder for at fremme god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder for især kvinder og unge.
Et unikt partnerskab
Over en femårig periode fra 2017 til 2022 støtter DAPP en målrettet indsats i de fire fokuslande Egypten, Jordan, Marokko og Tunesien med én milliard kroner.
Helt konkret har det betydet, at syriske Huda, der bor i Jordan, er gået fra at leve i fattigdom til at tjene penge som iværksætter på hjemmelavede sæber, og at 25-årige Mohamed fra Marokko har fået fast arbejde og er sikret minimumsløn i et land, der kæmper med ungdomsarbejdsløshed.
Det har også betydet, at 42-årige Rehab fra Egypten, der blev gift ind i et arrangeret ægteskab, gennem en feministisk skriveworkshop nu har fundet et sted at udtrykke sin stemme og komme til orde. Og at der i den tunesiske by El Kef er opstået en særlig alliance mellem retssystemet og byens kvindeorganisation, der sammen kæmper for, at landets lov om afskaffelse af vold mod kvinder kommer til at skabe reel forandring.
Hvem?
Det er DAPPs fem strategiske, danske partnere DIGNITY, KVINFO, International Media Support (IMS), Ulandssekretariatet og Oxfam IBIS, der bidrager til konkret realisering af projekter inden for hver deres emneområder som menneskerettigheder, ligestilling, pressefrihed, arbejdsmarked, jobskabelse og entreprenørskab.
Dertil kommer DAPPs ungepulje, der udgøres af GAME, Dansk Ungdoms Fællesråd, MS Action Aid og Cross Cultures om som har til formål at støtte innovative tilgange til at engagere unge mennesker i de fire lande.
Hvad og hvorfor?
Siden 2003 har Danmark styrket sin indsats i Mellemøsten og Nordafrika som en del af den generelle danske udenrigs- og udviklingspolitik. Samarbejdsprogrammet, der hører under Udenrigsministeriet, blev i 2003 lanceret som Det Arabiske Initiativ og er siden 2017 fortsat under navnet Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).
Det er ingen hemmelighed, at Mellemøsten og Nordafrika i dag er et af de mest udfordrede steder i verden. I Syrien, Libyen, Irak og Yemen er staterne brudt sammen og afløst af væbnet konflikt. Ifølge Verdensbanken er MENA-regionen den mindst demokratiske i verden, og menneskerettigheds- og civilsamfundsorganisationer har yderst begrænset manøvrerum.
Alligevel byder regionen på muligheder. Flere af landene arbejder aktivt med reformer og demokratiseringsinitiativer. DAPP har oparbejdet et omfattende netværk blandt myndigheder, civilsamfundsorganisationer og virksomheder i regionen. Erfaringen og mulighederne i regionen gør, at en dansk indsats kan hjælpe med at fjerne ekstremisme og migration og samtidig fastholde dialogen med dem, der arbejder for demokrati, menneskerettigheder og økonomiske muligheder.
Målgruppen
De unge:
En af de største udfordringer i Mellemøsten og Nordafrika er ungdomsarbejdsløshed. To-tredjedele af befolkningen er under 30 år, og hvis det ikke lykkes de unge at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, stiger risikoen for, at de går ekstremisters ærinde eller forfølger en usikker fremtid i Europa.
Derfor fokuserer DAPP på at engagere de unge i deres landes udvikling og hindre braindrain, migration og radikalisering ved at styrke jobskabelse og entreprenørskab.
Kvinderne:
Trods adskillige fremskridt for kvinder i forhold til sundhed, uddannelse og politisk deltagelse, er der stadig meget forskellige vilkår for mænd og kvinder i regionen. Regionen rangeres som den mindst ligestillede i verden. Juridisk og økonomisk kønsdiskrimination spænder ben for demokratisk og økonomisk udvikling.
Derfor forsøger DAPP at fremme ligestillingsinitiativer og styrke kvinder politiske og økonomiske deltagelse.
Følg DAPPs arbejde
Vil du blive klogere på den forskel som DAPP gør for mennesker som Huda, Mohamed og Rehab, og vil du have et større indblik i en arabisk verden i hastig forandring, så tilmeld dig vores nyhedsbrev eller find os på Facebook.