Dialog i en kostald

Dansk LandboUgdom har netop afsluttet første del af et pilotprojekt med den marokkanske landbrugsskole MFR i Ouled Said, 100 km fra Casablanca

6 landbrugsskole lærere fra Marokko boede mellem den 13 og 20.november sammen med 12 unge fra LandboUngdom på en gård ved Jægerspris, Sjælland.

Under opholdet planlagde vi en uges landbrugsfaglige workshops, der skal afholdes på landbrugsskolen i Marokko i februar 2011. Workshoppen bliver efter marokkanskernes ønske om ko- og klovpleje, svejsning, landbrugsmekanik og management/projektstyring.

Formålet med projektet, er udover at højne landbrugsfaglig viden også at støtte op omkring netværker i landbruget og vidensdeling som et værktøj til at udvikle landbruget.

Derfor besøgte vi i løbet af ugen ikke blot kvæggårde, men også en landboforening, Landbrug og Fødevarer på Axelborg og en foderstof forretning.

For alle var det en meget stor oplevelse at opdage de mange store forskelle, men også de store ligheder i at være ung på landet i vore dage.JANE LINDEDAM, LANDBOUNGDOM

Alt dette for at dele med marokkanerne hvor vigtige andelsforeningerne og de landbrugsfaglige netværk har været for udviklingen i Danmark.

Landbrugslærere var enormt interesserede i både det rent landbrugsfaglige, men også i LandboUngdoms specielle netværker og kursustilbud til unge i landområderne.

Det er et på sin vis enkelt koncept, som marokkanerne allerede arbejder med, men som med fordel kan opstartes på landbrugselevernes eget niveau.

Under opholdet fejrede vi l’Aid el Kebir som er muslimernes største helligdag, hvor man slagter et dyr for at hylde Abrahams tro.

Takket være netværket af danske marokkanere i Tåstrupgård kunne gruppen af landbrugslærere bede med dem i deres moske i Tåstrup og bagefter blev vi alle inviteret til at spise couc cous sammen med henholdsvis kvinderne og mændene i moskeen. En meget stor oplevelse, som rørte os alle.

Ugen var en stor succes hvor både unge fra Danmark og Marokko boede tæt sammen og delte deres fælles interesse for landbrug og for at give unge muligheder i landområder. I slutningen af ugen føg det med danske, franske og marokkanske gloser og interne jokes og selve projektet var blevet virkeligt for alle.

Vi afsluttede ugen med en stor fest for alle deltagere, lokale landboungdommere og herboende marokkanere. Der var offer lam, halal forloren hare, mynte te og pandekager med is. En fantastisk blanding af dansk og marokkansk, der endte i en tårevædet afsked i lufthavnen kl 4 næste morgen.

Den kulturelle udveksling i sådan et projekt kommer helt af sig selv og det samme gør den personlige udvikling. For alle var det en stor oplevelse at opdage de mange store forskelle, men også de store ligheder i at være ung på landet i vore dage og lysten til at uddanne sig og leve af landbruget.

Næste skridt for de unge danske projektdeltagere bliver at finde sponsorater til svejseudstyr, vinkelslibere og lignende og få sammensat et godt workshopmateriale til februar – og så selvfølgelig at øve de marokkanske og franske gloser inden afgang!

Af Jane Lindedam, LandboUngdom