Tværpolitisk netværk i Egypten

Unge har spillet en afgørende rolle i Egyptens revolution. DUF igangsætter nu et initiativ, som skal styrke de unge i den politiske kamp for at indføre demokratiske reformer i landet.

DUF har netop lanceret et tværpolitisk netværk for unge politikere i Danmark og Egypten. Det skete på en workshop i Egypten 16.-17. marts 2012, hvor DUF i tæt samarbejde med Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) var vært for den første ud af flere læringsaktiviteter i netværket i det kommende år.

Netværket er et tværpolitisk forum, hvor partierne kan udveksle erfaringer om, hvordan man organiserer sig som parti og arbejder for at styrke unges indflydelse i samfundsmæssige og politiske beslutningsprocesser.

Projektet spiller ind i de aktuelle forandringer i Egypten, der har stået på, siden de folkelige opstande brød ud på Tahrir-pladsen i Cairo i 2011. Efter Hosni Mubarak, der var præsident i 30 år, blev afsat, har fokus været på at gennemføre demokratiske reformer.

Det kræver en grundlæggende omstrukturering af det egyptiske samfund, bl.a. at etablere stærke politiske partier, som kan omsætte folkets krav til politiske initiativer.

På workshoppen deltog repræsentanter fra SF Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Radikal Ungdom, Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom og Liberal Alliances Ungdom samt egyptiske unge fra nogle af de partier, som er opstået ud af de ungdomsbevægelser, der førte an i kampen mod Mubarak-regimet.

Blandt gruppen af danske deltagere var Mads Madsen Henriksen fra Danmarks Socialdemokratisk Ungdom (DSU) i Odense. ”Jeg havde nogle meget frugtbare diskussioner med deltagerne fra det egyptiske socialdemokrati. Samtidig var det en god oplevelse at blive bekræftet i, at de værdier, man selv har, bliver delt af andre, også uden for Danmarks grænser,” siger Mads om mødet med sit egyptiske søsterparti.

Mødet mellem danske og egyptiske politisk aktive unge er startskuddet til etableringen af et tværpolitisk netværk, hvor unge på tværs af landegrænser kan styrke og inspirere hinanden. Det gør de på baggrund af de erfaringer med organisatorisk arbejde, politikudvikling og kampagner, som ungdomspolitikerne hver især har tilegnet sig.

Mads Madsen Henriksen mener bestemt, at initiativet er brugbart. ”Vi kan lære, at kampen for demokrati er en evig kamp, og at det handler om at holde fast i kampen. Derudover kan et samarbejde med de egyptiske socialdemokrater medføre, at vi i DSU får et nyt blik på organisationsarbejdet. Det kan føre til, at man ser sin egen organisation på nye måder, som kan bryde med gode og dårlige vaner.”