En facebook revolution?

Danske KFUM-spejdere på besøg hos Tunesiske spejdere.

Facebook er i disse dage ved at koge over af sympatitilkendegivelser med Tunesien. Mange tunesiske facebook brugere har skiftet deres profilbillede ud med et billede af det tunesiske flag – og i hele den arabiske region er situationen i Tunesien ’talk of the day’ i cyberspace.

Internetaktivismen bliver i medierne fremhævet som oprørets katalysator. Men det er en misforståelse at tro, at den tunesiske Jasminrevolution har sit udspring i cyberspace.

De fleste af de mennesker, der går på gaden i Tunesien, er mænd i 40-50’erne, der ikke aner, hvad facebook erRIKKE HOSTRUP HAUGBØLLE, TUNESIEN EKSPERT

”De fleste af de mennesker, der går på gaden i Tunesien, er mænd i 40-50’erne, der ikke aner, hvad facebook er” Rikke Hostrup Haugbølle, Tunesien Ekspert

”Det, vi ser i Tunesien er et oprør, der rækker langt ud over, hvad der er blevet mobiliseret på internettet. Man behøver bare at kigge på tv-indslag fra demonstrationerne. De fleste af de mennesker, der går på gaden i Tunesien, er mænd i 40-50’erne, der ikke aner hvad facebook er, ” siger Rikke Hostrup Haugbølle.

Hun er phd. stipendiat på Københavns Universitet og specialist i Tunesien. Siden de første spæde protester begyndte at spire i Tunesien, har hun fulgt nøje med i, hvordan Tunesiens unge cyberaktivister har organiseret sig på twitter, blogs og facebook.

Hacket af regimet

”Jeg sad ved min computer den 29. december om aftenen og kiggede på en facebook side om Sidi Bouzid, som er den by, hvor det hele startede, da en ung mand satte ild til sig selv. På siden var der samlet en guldgrube af information: billeder af demonstrationer, taget med mobiltelefoner; logs, der opfordrede til oprør og en masse kommentarer.

Jeg tænkte, at jeg ville kigge videre på siden næste dag, men da jeg stod op den 30. december, var siden væk,” fortæller Rikke Hostrup Haugbølle.

Siden på internettet var blevet hacket af det tunesiske sikkerhedspoliti, som herefter holdt et særdeles vågent øje med aktiviteterne på internettet.

”Pludselig kunne jeg mærke et skift hos mine tunesiske venner på facebook. Rygtet var gået om, at der var ’hajer i farvandet’, så pludselig begyndte folk at skrive om vejret og om, hvor fint alting gik i Tunesien,” siger Rikke Hostrup Haugbølle.

Efter at have oplevet regimets hacking live, kunne Rikke Hostrup Haugbølle mærke, at oprøret skiftede dynamik.

”Internataktivisterne havde, inden de blev hacket, planlagt en stor demonstration den 3. januar, da de tunesiske skoler skulle åbne. Men demonstrationen blev infiltreret af politiet, der havde luret på internettet – og blev derfor ikke et afgørende vendepunkt i opgøret med regimet,” pointerer Rikke Hostrup Haugbølle.

Herefter kom folket på banen. Den tunesiske fagbevægelse hældte benzin på det bål, der allerede var i gang, og den 10. januar begyndte politiet at skyde med skarpt mod en gruppe demonstranter.

”Folk blev vrede, og det var med til at sætte gang i det folkelige oprør. Den kronologiske udvikling i Jasminrevolutionen siger os, at det er folket der står bag oprøret. Tuneserne har været tapre – og alle har på én eller anden måde været ramt af regimets undertrykkelse og har nu en grund til at demonstrere.”

Når det er sagt, så mener Rikke Hostrup Haugbølle dog stadig, at internettet har spillet en vigtig rolle: nemlig at holde oprøret i kog.

”Internet-aktivismen er én ud af mange faktorer, der har sat oprøret i gang – og der er ingen tvivl om, at facebook, twitter og tunesiske blogs har været en afgørende drivkraft til at sikre, at demonstrationerne ikke er gået i stå, ” siger hun.

Oven i det er der centrale Wikileaks dokumenter blevet spredt på internettet, og det har været med til at gøde vandene for et oprør.

Støt reformaktørerne!

De tusinder af unge tunesere, der er aktive i cyberspace er del af en kæmpe ungdomsgeneration, der kommer til at tegne Tunesiens fremtid. Men de unge er famlende over for den opgave, der venter forude.

Tunesien skriger lige nu på en eller flere ungdoms-bevægelser, der kan repræsentere den meget store generation af unge, der præger landet og tale deres sag. RIKKE HOSTRUP HAUGBØLLE, TUNESIEN EKSPERT

”Tunesien skriger lige nu på en eller flere ungdomspolitiske bevægelser, der kan repræsentere den meget store generation af unge, der præger landet og tale deres sag.

Hvis Danmark mener noget med Partnerskabet for Dialog og Reform, så er det nu man skal gå ind og støtte de tunesiske ungdomsorganisationer, der står foran en yderst vanskelig transformationsproces,” siger Rikke Hostrup Haugbølle.

Hun holder selv en tæt kontakt til den tunesiske ungdomsbevægelse Mouvement Byrsa, der arbejder fra Paris. Med et budskab om, at der er brug for ’et nyt Tunesien’ har Mouvement Byrsa gennem det sidste år spredt sig via facebook og har i dag næste 8.000 fans.

Men bevægelsen står nu foran den kæmpe udfordring, det er, at skulle gå fra at være en studenterbevægelse til et politisk parti

”De unge fra Mouvement Byrsa aner ikke, hvordan de skal gribe det hele an – og er i tvivl, om de overhovedet er modne til at træde ind på den politiske scene lige nu. De har virkelig brug for hjælp.

Det er nu, reformagenterne for alvor skal træde i karakter – og her kan Danmark være med til at give dem rygstøtte,” slår Rikke Hostrup Haugbølle fast.