Feministisk netradio vil udfordre patriarkalismen i Egypten

Port Said har fået sin første netradio og den er udelukkende drevet af kvinder. De vil udfordre mændene til en debat om kønsroller.

Der var stort set ingen kvinder i Mohamed Morsis regering eller i den komité, som blev nedsat af Det Muslimske Broderskab til at skrive en ny forfatning. Nu er Morsi og Broderskabet ikke blot væltet af pinden, men tvunget tilbage under jorden. Men i den nye sekulære regering og den nye forfatningskomite er der stadig næsten udelukkende mænd.

Det er meget godt eksempel på, at synet på kvindens rolle i det egyptiske samfund ikke nødvendigvis er bundet af religion. Det kender Negwan Dobeai alt til. Hun har hele livet måtte kæmpe imod familiens skepsis over for hendes ønsker om at blive journalist og grundlægge en radiostation.

 Jeg er vokset op med denne gamle, fastlåste idé om kvindens rolle og har selv måtte opdage, at der er andre måder at leve på som kvinde, Negwan Dobeai, radiovært

Selv om hun er troende og går konservativt klædt, oplever hun alligevel, at der bliver set skævt til hendes valg i livet.

“Det handler ikke om religionen. Det handler om de traditioner, som de fleste lever efter og aldrig sætter spørgsmålstegn ved. Jeg er vokset op med denne gamle, fastlåste idé om kvindens rolle og har selv måtte opdage, at der er andre måder at leve på som kvinde. Heldigvis har jeg fundet en mand, som er åbensindet, men begge vores familier er stadig ikke glade ved, at jeg rejser så meget rundt alene, og arbejder med det jeg gør”, siger den 38-årige Negwan Dobeai.

Kvindernes radio

Sammen med en lille gruppe kvinder har hun startet en webbaseret radiokanal i byen Port Said, som ligger ved Suez-kanalens udløb i Middelhavet. Ikke bare er det den første radiokanal overhovedet i provinsbyen, som har 600.000 indbyggere, og en af få webradioer i hele landet. Det er formentlig også det første egyptiske medie, som udelukkende bliver drevet og produceret af kvinder.

Foto: Mohamed Kamal
Foto: Mohamed Kamal

 

Radio Honna hedder kanalen. Direkte oversat betyder det ’Deres Radio’, men eftersom alt på arabisk bøjes efter køn, skal det forstås som ’Kvindernes Radio’. Kanalen gik i luften i august og sender dagligt otte timers radio, og det meste af sendefladen består af udsendelser, der diskuterer sociale, politiske og kulturelle emner set fra kvinders perspektiv.

Ideen med kanalen er, at den skal være drevet af kvinder, men i lige så høj grad henvende sig til mandlige som til kvindelige lyttere.

Dette er vores kanal som kvinder, hvor vi vil fokusere på alt det, vi som kvinder synes bliver talt for lidt om, Negwan Dobeai, radiovært

“Vi ønsker, at alle kanalens værter skal være kvinder. Dette er vores kanal som kvinder, hvor vi vil fokusere på alt det, vi som kvinder synes bliver talt for lidt om. Men vi vil have mænd i studiet til at debattere med os, og det er vores håb, at mange mænd vil lytte med og ringe ind for at deltage. Vi forventer ikke, at de skal være enige med os. Tværtimod. For vi vil jo gerne starte en debat”, siger Negwan Dobeai og supplerer med en reference til Facebook:

“Jeg vil ikke have likes, jeg vil have kommentarer.”

I programmet ’Bag enhver kvinde’ fortæller forskellige kvinder om en mand, som har betydet noget – positivt eller negativt – i deres liv, og i et andet får mænd mulighed for at ringe ind og ønske en sang til en kvinde i hans liv.

“Vi vil ikke angribe manden, men derimod den patriarkalske tankegang som dominerer over alt, og som gør at kvinder ikke har de samme rettigheder som mænd. Vi vil angribe de talemåder og traditioner, som bliver brugt til at forsvare patriarkatet”, siger Negwan Dobeai.

Vil afskaffe ordet ‘kvinderettigheder’

Når først radiochefen har fået talt sig varm, strømmer ordene selvsikkert ud af hendes mund.

“Jeg ville gerne afskaffe ordet kvinderettigheder. Det er menneskers rettigheder, hvad end de er kvinder eller mænd. Jeg vil have, at jeg bliver behandlet som menneske og ikke som et køn. Det er ikke noget særligt, som kvinden kan eller ikke kan. Hun er et menneske som alle andre”, siger hun.

Kønsroller er langt fra et tabu, men derimod et yndet tema i egyptiske medier, film og musik. Men som kvinderne i Radio Honna diskuterer i et af deres programmer, som fokuserer på tv og film, så reproducerer kulturindustrien lidt for tit de stereotype forestillinger om kvindens position i samfundet. Kanalen vil gerne udfordre disse stereotyper, og Negwan Dobeai tror på, at egypterne er nysgerrige nok til at lytte med.

Egyptere er meget traditionelle, men de er også nysgerrige og kan ikke lide at få fortalt, hvordan de skal leve deres liv, Negwan Dobeai, radiovært

“Egyptere er meget traditionelle, men de er også nysgerrige og kan ikke lide at få fortalt, hvordan de skal leve deres liv. Det er islamisternes fejl, når de tror, de kan tvinge deres forståelse af islam ned over folks hoveder. Det vil de fleste ikke acceptere. Så selv om vi helt sikkert vil møde skepsis, tror jeg mange er villige til at lytte til os og diskutere med os”, siger hun.

 

Radio Honna – “Kvindernes radio” er startet op i Port Said i august 2013.

Den drives af kvinder og sender 8 timer om dagen.

Center for Kultur og Udvikling har støttet etablering af radioen og træning.