Første Kairo Foto Marathon i luften

Dansk-Egyptisk Dialog Institut og International Media Support har sammen med lokale partnere søsat en Kairo Foto Maraton. 51 deltagere har konkurreret omkring temaet ”Køn i byen”

15. januar satte Dansk Egyptisk Dialog Institut (DEDI), International Media Support (IMS) og en række kulturelle organisationer i Egypten landets første Foto Marathon i gang.

Konkurrencen var delt i to faser; et seks-timers og et 12-timers foto maraton. 51 deltagere med forskellige baggrunde og professioner konkurrerede med alle former for kamera i deres hænder eller om halsen. 24 tog del i seks timers konkurrencen, mens 27 deltog i den anden.

Deltagerne blev bedt om at fortolke en række legende og idiomatiske temaer omkring emnet ”Køn i byen”. Temaerne var lokale egyptiske sætninger og populære citater kendt i Egypten, og henviser til bestemte situationer taget fra kendte reklamer eller gamle egyptiske film.

Ahmed! Mona

Forfatter og komiker Motaz Attala fortæller om sin oplevelse med at udvikle de forskellige udtryk. Han siger, at ideen bag emnet er at promovere og opfordre til atypiske samtaler omkring køn.

”Jeg spurgte mig selv, hvilke retninger samtaler om køn normalt ikke tager. Så tænkte jeg: en legende retning. Lad os nedbryde barriererne mellem kønnene,” siger Attala. Han pointerer, at temaerne som han udtænkte, forsøgte at fjerne maskulinitet fra femininitet gennem underholdende slang.

”Sproget er sjovt. Det er svært at få et greb om, og man kan gøre mange ting med det. Der findes populære citater, idiomatiske begreber fra den mere formelle brug af sproget. Begreber fra reklamer eller film, som jeg henter derfra,” siger han.

Attala valgte citater fra bestemte film, der har en særlig betydning for egyptere. For eksempel ”Ahmed! Mona!” – et citat taget fra en berømt filmscene, hvor de elskende Ahmed og Mona kalder ud efter hinanden, mens de løber mod den andens åbne arme.

”Hvad betyder det at have Ahmed og Mona, men ikke at have dem i det billede, som de ellers er kendte fra? Hvad betyder det at have et indtryk af Mona og Ahmed, men så at have et billede, der ikke helt er Mona og Ahmed?” uddyber forfatteren. Han tilføjer, at ved at vælge sådan et tema, så indikerer man, at der er mange andre fortolkninger omkring de to elskende.

”Det er hele ideen bag temaerne; at få folk til at lege rundt med køn uden at det kommer til at handle om køn. Jeg kan give udtryk for en ide om køn, men vi vil have kønnene til at blande det hele,” pointerer han.

”Vi blev enige om at det er vigtigt at tage debatten om køn i de her retninger for at berige dem.”
Nogle af temaerne var vellykkede blandt deltagerne, mens andre fremstod uklare for en række af konkurrenterne – især de ikke egyptiske.

”Nogle af deltagerne er udlændinge og forstod ikke sammenhængene, fordi bestemte udtryk var for bundet op på en fælles kulturel referenceramme,” fortæller Attala.

Men organisatorerne ville gerne have fotograferne til at udtænke en million forskellige måder at løse opgaven på.

”Vi ønskede en mangfoldighed i selve temaerne, som er en måde at ignorere de kulturelle referencer, at engagere den, en slags svar til den,” siger komikeren og indrømmer samtidig, at nogle af temaerne fungerede bedre end andre og frembragte mere varierede resultater.

Udvælgelsen af de vindende billeder

En jury af professionelle visuelle kunstnere og dokumentarister brugte to dage på at udvælge tre hele set fra seks- og 12-timers maratons’ne. Dommerne fortæller om kriterierne de brugte til at vælge billederne og selve processen omkring det.

Maha Maamoun, en visuel kunstner og en af dommerne, fortæller, at juryen ser på, hvordan hvert enkelt billede italesætter temaet på en både kreativ og subjektiv måde.

”Kreativitet er hovedkriteriet,” siger hun.
En anden dommer, Wael Omar, fortæller, at der var adskillige kriterier, som panelet brugte til at træffe deres beslutninger.

”På den ene side er der kreativitet, på den anden side ser vi på, hvordan billedet forholder sig til det konkrete tema og det større tema, som er køn”.

Omar, der også er dokumentarist, understreger at den tekniske kvalitet af billederne var et underordnet kriterium, fordi konkurrencen gjorde det muligt at bruge alle slags kamera, selv dem i mobiltelefoner.

Dommeren forklarer at juryen fokuserede på ord som ”historie, fortælling og dialog” i udvælgelsen af billederne.

”Vi ønskede at mærke dialogen mellem objekterne på billederne og personerne,” siger Omar.
Maamoun støtter den betragtning og siger:

”En pointe var at undgå det ukreative. Hvis et emne bare er et træ, så er det ikke kreativt. Man skal ikke tænke det på en bogstavelig måde og undgå den bogstavelige repræsentation af emnet”.

Heba Farid, et medlem af juryen og multikunstner, forklarer, hvordan juryen stod over for mange udfordringer i udvælgelsen af de vindende billeder.

”Først skulle vi selv gennemgå alle billederne og derefter lære hele gruppen af billeder at kende og så diskutere for at nå til enighed. Det tager lang tid,” siger hun.

”Nogle gange traf vi forskellige beslutninger, fordi vi ser tingene forskellige, så det var en svaer proces. Vi skulle blive enige om billeder, hvilket gjorde processen længere,” forklarer Farid, mens Maamoun understreger, at alle fotograferne var anonyme under udvalgsprocessen.

”Vi blev ikke påvirket af folks navne. Valget er baseret udelukkende på hvor vellykket den enkelte serie var og hvor kreativ den var og hvordan den adresserede emnet. Men ikke fotografens baggrund,” siger Maamoun.

Mission accomplished

I forbindelse med udstillingen blev der afholdt en ceremoni for at udråbe vinderne og uddele priser.

Vinderen af seks-timers maratonen, Ahmed Mahfouz, siger at konkurrencen var udfordrende. ”Men det øjeblik jeg havde sendt mine billeder ind var det lykkeligste i de meget lange seks timer.

Jeg følte, at endelig havde jeg nået mit mål og overholdt tidsrammen og retningslinjerne,” siger Mahfouz, der også er arkitekt og amatør fotograf.

Efter at have modtaget et professionelt Canon kamera som belønning forsikrer Mahfouz, at ”jeg vil helt sikkert deltage næste år i 12-timers løbet. Jeg føler mig meget opmuntret”.

En anden vinder, Amr Thabet, fortæller at han brugte et almindeligt kamera i konkurrencen. ”Det er første gang i mit liv, jeg deltager i en fotokonkurrence,” siger han.

Vinderen tilføjer at han havde hørt om konkurrencen gennem en Facebook gruppe. ”Jeg nød den meget, og mange af temaerne brugte jeg lang tid på,” siger Thabet.

Læs mere