Frie og fair valg i Egypten

Jakob Erle, direktør for Dansk Egyptisk Dialog Institut i Kairo, er opmuntret over at der nu for anden gang på et halvt år er afholdt frie valg.

”Det allervigtigste resultat af præsidentvalget i Egypten er, at det nu er anden gang i træk at Egypten har haft et valg, hvor stemmerne er talt rigtigt, og alt tyder på, at det er det rigtige resultatet, der er blevet offentliggjort”.

Jakob Erle er direktør for Dansk Egyptisk Dialog Institut (DEDI) i Kairo, og han er opmuntret over valget, hvor det Muslimske Broderskabs kandidat Muhammed Mursi vandt valget over Mubaraks sidste premierminister Ahmed Shafiq, selvom den umiddelbare fremtid ser noget broget ud.

”Fundamentet er nu lagt, for at Egypten kan fortsætte vejen mod demokrati”, siger Jakob Erle, men erkender samtidig, at det er umuligt at vide, om der faktisk kommer et liberalt demokrati i Egypten.

Det er der mildt sagt ikke nu. Selvom præsidenten er valgt efter bogen, så har han ikke de magtbeføjelser, en præsident normalt har. SCAF – det militære råd, der har regeret siden Mubaraks fald – udstedte på sidste valgaften en erklæring, der betyder at det selv bestemmer over alle militære spørgsmål, inklusive udpegelse af ledere.

SCAF skal også godkende præsidentens beslutninger om krigserklæringer. I tilfælde af social uro skal præsidenten have SCAFs godkendelse til at anmode om militær støtte til opretholdelse af ro og orden. Samtidig har SCAF taget den lovgivende magt og efter at forfatningsdomstolen erklærede at valget af det islamistisk dominerede parlament var ugyldigt med henvisning til fejl i valgprocedurerne til en tredjedel af parlamentet.

Og måske allervigtigst: SCAF har givet sig selv vetoret i forhold til en ny forfatning, der skal skrives i de kommende måneder.

Så hvorfor tro på, at selve valget fører til mere demokrati?

”Det kan man heller ikke vide. Det kommer jo helt an på fortsættelsen. Men hvis ikke præsidentvalget var i orden, så måtte man begynde helt forfra. Nu er der trods alt en start,” siger Jakob Erle.

Egypt
Egypt

Han giver Det Muslimske Broderskab en del af skylden for, at det var muligt for det militære råd SCAF at tage så meget magt.
”De sidste halvandet år har Broderskabet troet, at de kunne det hele alene. Det har skabt splittelse mellem dem, der ville af med militærstyret, og derfor står hele den revolutionære bevægelse nu svagt over for militæret”.

Et godt eksempel på det er ifølge DEDI direktøren valget af en forfatningskommission i parlamentet, hvor Broderskabets politiske fløj, Friheds og Retfærdighedspartiet, i to omgange har forsøgt at sætte sig på et stort flertal af kommissionen.

”Hvis de ikke havde gjort det – Hvis de havde set fra starten, at de var nødt til at alliere sig med de liberale og de revolutionære kræfter – så havde militæret ikke haft samme mulighed for at gribe ind”, siger Jakob Erle. Han tror ikke på, at der lige nu kommer et opgør om militærets magt over præsidenten og opløsningen af parlamentet. Det helt afgørende bliver den kommende forfatning.

Der kan Broderskabets præsident Muhammed Mursi og de andre revolutionære kræfter få indflydelse, hvis Broderskabet har lært af sine fejltagelser. Mursi har lovet de liberale og de revolutionære unge, at de bliver en del af en samlingsregering. Dagen før offentliggørelsen af præsidentvalget stillede han op til fotografering sammen med alle gode kræfter.

”Det bliver interessant at se, om det kun er en taktisk kortvarig indrømmelse, eller om det er noget, der peger fremad”, lyder det fra Kairo.

Egypt
Egypt

I Egypten frygter mange sekulære – ikke mindst kvinderne – at Det Muslimske Broderskab vil bruge præsidentposten til at begrænse deres rettigheder og tvinge dem til at gå med slør. Muhammed Mursi har lovet, at han vil arbejde for kvinders rettigheder, men der er mange forskellige opfattelser af, hvad det betyder.

Så vil vi nu se, at religion bliver en de af politikken?

”Hvis præsidenten ikke får indflydelse på andet, kunne man mene at det ville drive ham til at satse på det religiøse. Også selvom han har sagt det modsatte. Men hvis Broderskabet vil have indflydelse, kan de ikke gøre det selv. De er nødt til at have de liberale og de revolutionære med, ved præsidentvalget fik de tre mere moderate kandidater Sabbahi, Fotouh og Moussa næsten halvdelen af stemmerne”, siger Jakob Erle.

Helle Schøler Kjær er journalist og fra 11. august pressemedarbejder på Dansk Egyptisk Dialog Institut.