Jordansk borgmester studerer affaldssortering i Danmark

Høje-Taastrups jordanske samarbejdspartner har tilbragt en uge i Danmark for at studere affaldshåndtering, byplanlægning og borgerinddragelse.

”Det kommer jo til at tage os 1000 år at nå op på jeres niveau”, udbrød Karaks borgmester, Madullah Jaafreh allerede på anden dagen af hans og hans delegations besøg i Høje-Taastrup Kommune.

Jordan er et fattigt land, der ikke desto mindre med åbne arme har taget imod flere end 200.000 flygtninge fra det borgerkrigsramte Syrien. Men en sårbar geopolitisk beliggenhed midt blandt lande i flammer til alle sider gør Jordan til et politisk ustabilt land.

Det mærker Høje-Taastrups partnerkommune siden 2011, Karak, også i det daglige arbejde og i bestræbelserne på at få et mere decentraliseret kommunestyre på benene. Blandt andet i form af meget hyppigt skiftende borgmestre og ministre.

Ikke desto mindre er Karak meget interesseret i at lære noget om, hvordan vi i Danmark arbejder systematisk med kommunernes udvikling og planlægning, med affaldets sortering og bortskaffelse og endelig med samarbejdet med borgerne

Byplan, affald, og borgerservice

Der er langt fra de spirende jordanske decentraliserings bestræbelser til en vel- og gennemorganiseret dansk kommune som Høje-Taastrup. Alligevel er der grund til at tro, at der kan hentes inspiration til begge sider.

Delegationen fra Karak
Delegationen fra Karak

Delegationen fra Karak, som besøgte Høje-Taastrup i begyndelsen af november, med borgmesteren i spidsen, et par embedsmænd og en formand for handelskammeret, var meget videbegærlig og meget spørgelysten med hensyn til alt, hvad de så og hørte. Besøget var tilrettelagt i forhold til de tre samarbejdspunkter: strategisk byplanlægning, affaldshåndtering og borgerdeltagelse, som har været omdrejningspunktet i samarbejdet.

Et helt konkret resultat af samarbejdet bliver åbningen af en borgerservice butik på Karak rådhus efter model fra Høje-Taastrup.

Og for Høje-Taastrup skærper det både medarbejdernes kompetencer at arbejde under andre politiske, administrative og kulturelle betingelser og skærper borgeres og ansattes opmærksomhed på Mellemøsten.

Men det var ikke kun effektive besøg og oplæg hele tiden. Der var også plads til lidt mere sociale aktiviteter. Blandt andet var den jordanske delegation inviteret til at tilbringe en aften med Integrationsrådet for at høre om, hvordan det civile samfund – i dette tilfælde Integrationsrådet – kan arbejde sammen med det politiske niveau på en konstruktiv måde.

Afslutningsaftenen foregik på Selsmoseskolen, som i den nærmeste fremtid skal starte samarbejde med den jordanske kommune.

Skolen havde tilrettelagt et festligt program, hvor den marokkanske klub leverede madlavningen, hvor musiklærerinden lærte samtlige deltagere med borgmester Michael Ziegler og formand for Borger- og erhvervsudvalget i spidsen at danse dansk folkedans, og hvor der var præsentationer af både skolen og Karak med henblik på det fremtidige samarbejde.

Hjem til uro

Selvom den jordanske delegation var meget optaget af og imponeret over, hvor gennemorganiseret det danske samfund fungerer, var det fyldt med bekymring, at de vendte hjem til Jordan. På en af de første dage under besøget fjernede den jordanske regering nemlig statsstøtten til benzin og olie med høje prisstigninger til følge.

Det fik de menige jordanere på gaden med afbrændinger og krav om, at regeringen omgjorde beslutningen. Ville det igen betyde ny regering og måske ny borgmester i Karak? Og ville det hele falde til ro eller ville det blive starten på et arabisk forår i Jordan? Så det var med den største bekymring, at de fire jordanere gik om bord på deres fly hjem til Amman.

For yderligere information: international konsulent og projekt koordinator på Høje-Taastrup Kommunes Jordan projekt Susse Bøtefyhr, mobil 2283 2985.