Præster og imamer udgiver interreligiøs undervisningsbog

Lanceringen af undervisningsbogen om interreligiøs medborgerskab tiltrak bred medieopmærksomhed. Den skal nu tages i brug i religionsundervisning landet over. Foto: Danmission

I to år har en lille gruppe danskere og libanesere samarbejdet om at udvikle en håndbog for undervisere, der forener medborgerskab og religiøs forskellighed. Nu er det sidste ord skrevet og bogen blev lanceret med en festlig reception i Beirut i weekenden med taler fra blandt andet det drusiske, shiitiske, sunnimuslimske og katolske trossamfund samt Danmissions generalsekretær Mogens Kjær. Begivenheden blev dækket bredt i libanesiske og andre arabiske medier.

Drømmen bag projektet er at formidle, at forskelle kan være berigende og ikke behøver være en kilde til konflikt Agnete Holm Danmissions dialogkonsulent

Håndbogen, der er målrettet undervisning i libanesiske skoler, markerer afslutningen på et Interreligiøst Medborgerskabsprojekt skabt af Danmission og den libanesiske partnerorganisation Adyan. Folkene bag bogen er en blanding af religiøse ledere fra forskellige kristne og muslimske trosretninger, der alle arbejder med religiøs undervisning.

”Drømmen bag projektet er at formidle, at forskelle kan være berigende og ikke behøver være en kilde til konflikt. Tværtimod er forskelle en ressource i samfundet,” siger Danmissions dialogkonsulent Agnete Holm om projektet.

Medborgerskab før religiøsitet

Libanon er et meget sammensat land med 18 forskellige anerkendte religiøse grupperinger. Selvom landet har lang historisk erfaring med sameksistens, så identificerer

Håndbogen ”The Role of Christianity and Islam in fostering Citizenship and Living Together" er resultatet af et samarbejde mellem Danmission og Adyan Foundation for at skabe religiøs undervisning om medborgerskab i Libanon
Håndbogen ”The Role of Christianity and Islam in fostering Citizenship and Living Together” er resultatet af et samarbejde mellem Danmission og Adyan Foundation for at skabe interreligiøs undervisning om medborgerskab i Libanon.

libanesere sig typisk efter sekteriske og religiøse tilhørsforhold før det nationale.

På denne baggrund blev projektet søsat for at bearbejde forestillinger om, at religionsforskelle inden for en stat er lig konflikt og modstridende interesser.

Den nye håndbog skal bruges til at formidle, at religion ikke er en modpol til medborgerskab, men at et medborgerskab derimod kan rumme forskellige religiøse overbevisninger. Den skal nu tages i brug i religionsundervisning i skoler og religiøse institutioner over hele Libanon.

Hør i denne video, hvad de libanesiske religiøse ledere, som har skrevet bogen i fællesskab, siger om samarbejdet og resultatet.


Projektet er gennemført med støtte fra Det Arabiske Initiativ.

Læs mere om Danmissions dialogarbejde i Mellemøsten her.