Stort innovationsevent skal støtte ungdommen i at skabe bæredygtig udvikling i Marokko

I fem dage får Marokkos unge mulighed for at sætte yderligere skub i landets bæredygtige udvikling og kickstarte den politiske og demokratiske dialog på tværs af generationer.

I slutningen af september sætter 100 unge marokkanere kurs mod Rabat. De kommer fra forskellige steder i landet og med forskellige baggrunde, men med et fælles ønske om at accelerere Marokkos bæredygtige udvikling gennem innovation og iværksætteri.

Eventet hedder Youth Innovation Summit og de 100 unge talenter kommer til at deltage i et intensivt innovationsforløb, hvor ideer til nye løsninger inden for grøn energi og klimaforandringer, bæredygtig urbanisering samt landbrug og fødevareproduktion afprøves.

Innovationsforløbet afsluttes med en stor offentlig dialogfestival, som H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier. Festivalen finder sted midt i Rabat og borgere, studerende, virksomheder, NGOer og myndigheder deltager – herunder danske virksomheder og civilsamfundsorganisationer. Til festivalen skal talenterne præsentere deres ideer for eksperter og virksomheder.

Lige adgang for alle

For at sikre, at alle unge – uanset uddannelse, indkomst og netværk – fik muligheden for at blive en del af Youth Innovation Summit er talenterne fundet efter et open call, hvor alle mellem 20 og 35 år med en god ide og en passion for at skabe social forandring i Marokko blev opfordret til at søge.

Blandt de 500 ansøgere blev 100 talenter valgt ud og gruppen tæller både kvinder og mænd, højt uddannede og lavt uddannede, unge, der bor i byen og unge, der bor på landet.

De er blevet valgt på baggrund af de ideer, de har til, hvordan Marokko kan fortsætte med at være et af verdens førende lande, når det kommer til den grønne omstilling og hvordan der skabes flere og bedre arbejdspladser for Marokkos unge.

“Min mission er her i Marokko”

Et af de unge talenter er 29-årige Nada Diouri fra Casablanca. Hun hørte om Youth Innovation Summit gennem en af sine venner, der opfordrede hende til at søge. Hun har tidligere deltaget i den slags events i udlandet, men har aldrig før hørt om noget lignende i Marokko.

Min mission er her i Marokko. Det er her, jeg tror, jeg kan gøre den største forskel

Nada Diouri
Deltager, Youth Innivation Summit

”Jeg tror, det kommer til at gøre en kæmpe forskel, at vi alle arbejder inden for den samme kontekst, at vi har levet i det samme samfund og kender til de samme udfordringer. Vi har også langt bedre mulighed for at holde kontakten efterfølgende og derfor større chancer for at realisere vores ideer, når Youth Innovation Summit er ovre,” siger hun.

Nada Diouri er en af de 100 unge talenter, der deltager i Youth Innovation Summit. Hun tror på, at det er muligt for den marokkanske ungdom at skabe forandring for dem selv og for deres samfund.

Nada har tidligere boet i Canada, hvor hun tog sin kandidatuddannelse, men vendte for et par år siden tilbage til Marokko.

”Min mission er her i Marokko. Det er her, jeg tror, jeg kan gøre den største forskel,” siger hun.

Siden hun kom tilbage til sin hjemby Casablanca, har hun arbejdet i forskellige NGO’er og virksomheder – særligt med fokus på uddannelse og kvinders rettigheder.

Stor frustration blandt Marokkos unge

Langt fra alle unge mennesker i Marokko har været lige så heldige som Nada. Ungdomsarbejdsløsheden i landet ligger på over 20 procent og manglen på jobs og muligheder skaber stor frustration.

En ny undersøgelse fra Arab Barometer viser, at 70 procent af unge marokkanere under 30 år tænker på at forlade landet.

Men den store generation af unge i Marokko udgør et kæmpe potentiale og har en central rolle at spille, når det handler om at skabe forandring i det nordafrikanske land.

Til Youth Innovation Summit vil Nada udvikle sin ide om at genbruge plastik, papir og stof til at lave tøj og brugsgenstande og i den forbindelse skabe arbejdspladser til marginaliserede unge.

El Mehdi måtte flytte fra sin hjemby

En anden deltager i Youth Innovation Summit er 27-årige El Mehdi Ihitassen. El Mehdi måtte flytte fra sin hjemby Azilal i Atlasbjergene for at finde et job. Nu bor han i havnebyen Agadir og arbejder for en eksportvirksomhed.

I Marokko har jeg bedre muligheder for at realisere mine drømme og hjælpe min familie og lokalsamfundet.

El mehdi Ihitassen
deltager, Youth Innovation Summit

El Mehdi ønsker at skabe et kollektiv af lokale landmænd fra hans hjemegn, der lever af deres mandelplantager.

Han vil hjælpe dem med forarbejdning og markedsføring af mandlerne, som landmændene i dag sælger uforarbejdet på gaden uden den store fortjeneste.

”Jeg har i noget tid forsøgt at finde et forum, hvor jeg kunne dele min viden og erfaringer. Det, der tiltrak mig ved Youth Innovation Summit var, at jeg her har mulighed for at teste min ide og jeg kan få vejledning i, hvordan jeg realiserer den,” siger El Mehdi.

El mehdi arbejder til dagligt i en eksportvirksomhed i Agadir, men har mod på at sige sit job op, hvis hans iværksætterdrøm viser sig at være realiserbar.

Heller ikke El Mehdi har tænkt sig at forlade Marokko.

”Marokko har mere brug for unge som mig end Europa og USA. I Marokko har jeg bedre muligheder for at realisere mine drømme og hjælpe min familie og lokalsamfundet. Jeg kender kulturen og markedet og jeg føler mig tilpas her,” siger han.

En af drivkrafterne bag eventet er Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP), der i forvejen arbejder på mange fronter i Marokko for at styrke unges muligheder og inklusion i samfundet.