Teater og musik indtager offentlige skoler i Jordan

Vold, konflikter og mangel på dialog er en del af hverdagen på mange offentlige skoler i Jordan. Et nyt musik- og teatersamarbejdsprojekt skal bane vej for en løsning på problemerne.

Igennem det seneste halvandet år har Community Development Committee i Jordan haft et succesfuldt samarbejde med C:NTACT fra Betty Nansen Teatret i København med finansiel støtte fra CKU og MS. Samarbejdet har engageret hundredvis af unge og kulmineret i tre store forestillinger, hvoraf den sidste får premiere i december 2010.

Dette samarbejde har styrket CDC’s kompetencer til at bruge C:NTACTs metoder og arbejde kreativt med at styrke unges evner til at formidle tanker, drømme og visioner. Og denne læring vil CDC nu drage nytte af til at nå ud på offentlige skoler i Zarqa.

Det er organisationen Madrasati/Jordan River Foundation, et intitiativ fra Queen Rania, der har valgt at introducere teater som et fritidstilbud til omkring 300 grundskoleelever i alderen 12 til 16 år i et helt nyt samarbejde med Community Development Comittee (CDC).

Det er den viden og kapacitet, som CDC har fået opbygget med hjælp fra C:NTACT, der nu vil komme elever og lærere på offentlige skoler i byerne Zarqa og Rusifieh til gode.

”Vi har store problemer med unge i skolerne, som opfører sig dårligt, har en negativ attitude og har adfærdsvanskeligheder, fordi de kommer fra dårlige sociale kår, har skilte forældre, hader skolen, skaber problemer på skolernes grund og slår lærere eller andre elever. Mange af dem kæmper med problemer, som de ikke kan udtrykke nogen steder, og så kommer deres problemer til udtryk i skolen i stedet”, forklarer Faten Amaireh fra Madrasati.

Rahma Maine, leder af Community Development Comittee (CDC) i Zarqa, tilføjer:

Samarbejdsprojektet mellem CDC og Madrasati handler hovedsageligt om at få unge til at blive ansvarlige jordanske borgere, herunder tænke over egne pligter og rettigheder, og på hvordan de kan være inspirerende for andre i samfundet. Der er brug for mere opmærksomhed på og flere ressourcer til unges fremtid og selvudvikling

På nuværende tidspunkt er 300 unge i henholdsvis Zarqa og Rusifieh omfattet af fritidstilbuddet fra Madrasati, som indbefatter et valg mellem rap, musik eller interaktivt teater. Træningen finder sted hver weekend fra september og frem til februar 2011.

”Jeg tror på, at unge gennem teater, musik og rap lærer at tro på sig selv og kan blive bedre til at begå sig livet igennem, kommunikere med andre mennesker, udtrykke sig selv og løse problemer. Og vi ser meget frem til det kommende samarbejde”, siger hun.

Faten er overbevist om, at samarbejdet mellem CDC og Madrasati vil få en positiv effekt på unge i Zarqa og deres opførsel på langt sigt.