Unge sønderjyder viser stor interesse for Danmarks engagement i Mellemøsten

For 20-årige Camilla Dinesen Tofte har mødet med den arabiske verden sat hendes eget liv i perspektiv. Blandt elever fra Vejen Gymnasium, Ribe Katedralskole og Rødding Højskole deltog hun den 8. og 9. juni i konferencen ”10-året for Det Arabiske Forår – Forandringerne kommer” i den lille sønderjyske by Rødding. Den følelse hun sidder tilbage med er taknemmelighed.

Camilla Dinesen Tofte tager plads på en af de 180 stole, der er sat op med 2 meters coronaafstand i en af Rødding Centrets store haller. Hun har store blå øjne, fregner på næsen og et par få eksamener tilbage, før hun træder ud i verden som nyudklækket student.

Camilla er blandt de 180 deltagere, der de næste to dage skal sætte fokus på udviklingen i Mellemøsten og Nordafrika under konferencen ”10-året for Det Arabiske Forår- Forandringerne kommer.” Gæsterne tæller elever fra de to omlæggende gymnasier, Vejen Gymnasium og Ribe Katedralskole, elever fra Rødding Højskoles Journalistik & Mellemøstlinje foruden mellemøstinteresserede fra hele resten af Danmark.

DR-vært og tidligere mellemøstkorrespondent Steen Nørskov er ordstyrer på konferencen, der blandt andet har udenrigsminister Jeppe Kofod, tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og en lang række mellemøstforskere, eksperter og interesseorganisationer på programmet.

Spørgelystne unge

Forud for konferencen har Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) arrangeret forskellige oplæg og workshops om MENA-regionen for de lokale gymnasieelever. Formålet var blandt andet at klæde eleverne på til at stille spørgsmål på konferencen, og det ser ud til at have givet pote.

Under en paneldebat om Danmarks rolle i Mellemøsten, der primært udspiller sig mellem fremtrædende forskere, direktører og ngo-chefer, lyder der pludselig en forsigtig rømmen bagerst i salen, og en ung kvinde fra Vejen Gymnasium rejser sig op. Det er Camilla.

”Hvordan sikrer I jer egentlig, at de unge er repræsenteret, når I samarbejder med regeringer og myndigheder i Mellemøsten og Nordafrika?”

Camilla Dinesen Tofte deltog sammen med sine klassekammerater fra Vejen Gymnasium i konferencen “10-året for Det Arabiske Forår- Forandringerne kommer.”

Camillas interesse for Mellemøsten blev vakt, da hun sidste år var med sin klasse på studietur til Egypten, hvor de besøgte en venskabsklasse i Kairo. Det var lidt af en øjenåbner, hvor hun fik manet en hel del fordomme om den arabiske befolkning i jorden.

”Vi har fundet ud af, at vi alle sammen er unge mennesker og bør kunne finde ud af en masse samarbejder, hvis bare vi er villige og åbne og tør gå i dialog med hinanden.”

Taknemmelighed og indflydelse

Da dagens program er slut, smider Camilla sig i en hængekøje i solen lige uden for Rødding Centret sammen med klassekammeraten Laura Jæger Horn.

Efter adskillige oplæg, debatter og kulturelle indslag er de begge blevet en del klogere på, hvad der foregår i den arabiske verden, og hvordan danske organisationer støtter op om særligt de unges kamp for demokrati og bedre livsvilkår i regionen. Og så sidder Camilla tilbage med en ny følelse.

”Som gymnasieelev kan jeg godt pylre over alle de muligheder, jeg har, og være i tvivl om, hvilket valg jeg skal tage med mit liv, mens de unge i Mellemøsten går i rastløshed, fordi der ikke er noget at vælge imellem. Så jeg vil helt klart tage en form for taknemmelighed med mig.”

Laura nikker. ”Det synes jeg var meget smukt sagt. Og så synes jeg, det er fedt, at der er sådan nogle konferencer, hvor man kan komme som ung og lære noget.”

Laura er især glad for, at de unge deltagere er blevet inddraget så aktivt i debatten.

”Så føler man sig som en del af den her debat og som en del af det hele. Ellers kan man godt sidde og tænke, åh nej, jeg er kun en gymnasieelev.”

Det er vigtigt at snakke med – og ikke om – de arabiske unge, mener Camilla Dinesen Tofte og Laura Jæger Horn, der er glade for at have været en del af debatten om Danmarks engagement i Mellemøsten og Nordafrika.

Journalistisk blod på tanden

Der er stor interesse fra især højskolens journaliststuderende, da de to mellemøstkorrespondenter Waleed Sāfi og Carolina Kamil tirsdag eftermiddag går på scenen for at fortælle om deres arbejde med at dække Det Arabiske Forår for henholdsvis Dagbladet Information og Berlingske.

Eleverne vil gerne vide, hvordan det er at arbejde som journalist i Mellemøsten, og hvordan de to mellemøstkorrespondenter bliver taget imod i de forskellige lande.

Waleed og Carolina deler gavmildt ud af deres oplevelser i regionen, og selvom der også er barske historier iblandt, så skræmmer det ikke 22-årige Iben Marie Ryberg, der håber at blive optaget på Journalistikhøjskolen til efteråret.

”Det er en ret dynamisk region. Der sker virkelig mange ting, og det sker hurtigt, så det er virkelig spændende.”

Freja Mehlsen på 22 er enig. Hun drømmer også om at blive journalist.

”Det var fedt at få det journalistiske perspektiv på, hvordan det er at arbejde i Mellemøsten. Det gav blod på tanden.”

Iben Marie Ryberg og Freja Mehlsen håber begge på at blive optaget på Journalisthøjskolen til efteråret.

Livsoplysning og demokratisk dannelse

Konferencen, der gør status på Det Arabiske Forår anno 2021, er blevet til i et samarbejde mellem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) og Rødding Højskole.

Eleverne på højskolens linje Journalistik & Mellemøsten har de sidste 14 år været på studietur til Mellemøsten for at følge de store begivenheder, der finder sted. Og det er derfor en helt særlig glæde for højskolen at lægge hus til et arrangement, der sætter fokus på udviklingen i MENA-regionen, fortæller forstander Mads Rykind-Eriksen.

”Det ligger fuldstændig i forlængelse af vores DNA, der handler om at give livsoplysning, folkeoplysning og demokratisk dannelse.”

Mellemøsten er mere end krig og terror

For 17-årige Calle Lolk Vibild, der går på Vejen Gymnasiums internationale linje, har konferencen nuanceret det skræmmebillede af den arabiske verden, som han normalt bliver præsenteret for i de danske medier.

”I dag har især været centreret om ungdommen i Mellemøsten og Nordafrika. Det har været spændende, for den gruppe hører man ikke så meget om i de danske medier.”

For Calle Lolk Vibild er det helt naturligt at interessere sig for, hvad der sker i Mellemøsten og Nordafrika.

Selvom Calle, ligesom Camilla, står overfor nogle store eksistentielle overvejelser omkring, hvad han vil med sit eget liv, så gør det ham ikke mindre interesseret i, hvad der sker i resten af verden. Nærmere tværtimod.

”Vi lever i en forfærdelig globaliseret verden, så de problemer der er i Mellemøsten vil på et tidspunkt også være et problem heroppe, både hvad angår handel, flygtningestrømme og immigration, så det er jo som at kigge fremad.”

Konferencen ”10-året for Det Arabiske Forår – Forandringerne kommer” blev afviklet i Rødding Centret og på Rødding Højskole den 8. og 9. juni med en lang række foredrag, oplæg og debatter om Danmarks engagement i Mellemøsten og Nordafrika. Herudover bød programmet på egyptisk rapkoncert, arabisk-inspireret mad fra højskolens køkken og dokumentarfilm i Rødding Bio.