Gladere køer, bedre mælk og flere jobs i Tunesien med dansk støtte

Dansk viden skal bidrage til videreudviklingen af den tunesiske mælkesektor og øget vækst i landet. Nyt langbrugssamarbejde indgået i Tunis med udenrigsministerens deltagelse.

Flere arbejdspladser, bedre mælkekvalitet og en øget indtjening. Det er tre af de vigtigste målsætninger for et nyt dansk-tunesisk partnerskab.

“Jeg er glad for, at de danske erfaringer kan spille en rolle i Tunesiens bestræbelser på at frigøre sit store potentiale i mælkeproduktionen.”

Kristian Jensen
Udenrigsminister

Det trådte i dag i kraft med underskrivelsen af en ny aftale mellem den danske Fødevarestyrelse og SEGES (det tidligere Videnscenter for Landbrug) og Tunesiens Landbrugsministerium og dennes fødevarestyrelse for husdyr og fodring (Office de l’Elevage et des Pâturages; OEP).

Med 20 mio. kroner i støtte har Det Arabiske Initiativ banet vejen for et samarbejde mellem forskellige aktører i den tunesiske mælkesektoren, der ønsker at skabe bedre produkter og produktionsprocesser. Det dansk-tunesiske partnerskab, som er i udvikling i den nordvestlige del af Tunesien, går ind i en ny fase efter en underskrivelse af en aftale onsdag eftermiddag i den tunesiske hovedstad, Tunis.

”Danmark har en lang og stolt landbrugstradition. Og jeg er glad for, at de danske erfaringer kan spille en rolle i Tunesiens bestræbelser på at frigøre sit store potentiale i mælkeproduktionen. Jeg håber også, at projektet vi lancerer i dag, vil skabe tiltrængt arbejdspladser i landet. Dagens aftale afspejler det voksende samarbejde mellem vores to lande,’’ siger udenrigsminister Kristian Jensen, som overværede underskrivelsesceremonien, sammen med sin tunesiske kollega.

Viden går begge veje

Direktøren for OEP, Mohamed Nasri, er meget tilfreds med samarbejdet og ser et stort potentiale på området. ”Aftalen vil give vores område et vigtigt skub i den rigtige retning. En bedre mælkekvalitet vil åbne mange døre for de tunesiske landmænd og mælkeproducenter”, siger han.

Hans danske kolleger Torsten Berg fra Fødevarestyrelsen og Jørgen Korning fra SEGES peger på, at projektet også vil skabe resultater syd og nord for Middelhavet. ”Projektet er en vigtig del i at bringe den danske viden i spil i nærområdet. En viden som aktivt kan bidrage til videreudviklingen af den tunesiske mælkesektor og øget vækst i landet”, siger Torsten Berg. Jørgen Korning supplerer: “Samtidigt bringer det vigtige erfaringer tilbage til Danmark ift. internationalt samarbejde i markederne tæt på os. Dermed baner det vejen for fremtidigt tættere samarbejde inden for landbrugssektoren.

 

Læs mere om samarbejdet i denne dr.dk artikel Dansk andelstanke skal hjælpe mælkeproducenter i Tunesien

Læs om samarbejdets sidste fase i artiklen Fra tunesisk bonde til forretningsmand