Med dansk støtte skal unge marokkanere løse fremtidens udfordringer

Unge marokkanske iværksættere og internationale innovationseksperter mødtes en weekend i midten af juni til et virtuelt innovationstopmøde med det formål at skabe jobs til unge i Marokko efter Corona-krisen.

En insektgift lavet af brændenældeekstrakt til at skaffe rent drikkevand, en lydguidet sightseeing-app, der viser dig Marokkos ukendte seværdigheder og en trafik-app, der sparer dig ventetid ved busstoppestedet.

Det var blot tre af de i alt 9 startup-projekter som en gruppe unge, marokkanske iværksættertalenter pitchede for et panel af internationale innovationseksperter som kulminationen på et tre dage langt virtuelt innovationstopmøde arrangeret af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram sammen med UNDP og den marokkanske regering.

Topmødet, der fandt sted 12. til 14. juni, er en digital opfølgning på Youth Innovation Summit (YIS), der blev afholdt i Marokko i oktober 2019 med deltagelse af en række danske erhvervs- og udviklingsorganisationer.

Siden da har de unge iværksættere med støtte fra arbejdet på at udvikle nye løsninger på nogle af de store udfordringer Marokko står overfor inden for klimaforandringer, energi, turisme, landbrug og fødevarer. Alle projekter er bundet direkte op på et eller flere af FNs verdensmål.

Iværksætteri vigtigere end nogensinde

Corona-krisen har dog gjort det svært for talenterne at fortsætte udviklingen af deres startups på trods af, at deres økonomiske bidrag nu er vigtigere end nogensinde før, og derfor var forhåbningen at det virtuelle topmøde kunne give næring til, at projekterne alligevel kan komme op og flyve på den anden side af Corona.

Ét af de ni startups, der blev pitchet på topmødet, var sightseeing-appen Iktichaf, der skal tilbyde turister i Marokko en virtuel guide og interaktive oplevelser og som dermed opfylder verdensmålene 4, 7 og 11 om kvalitetsuddannelse, bæredygtig energi og bæredygtige byer.

Vi har fået identificeret, hvad vi stadig skal forbedre og sat os klare mål fremadrettet.”

Omar Moussali
Medstifter, Iktichaf

For holdet bag Itkichaf var invitationen til det virtuelle topmøde en kærkommen lejlighed til at få professionel rådgivning til videreudviklingen af app’en og til gense de andre iværksættere og sparre med dem.

Omar Moussali (tv.) i forbindelse med Youth Innovation Summit i Rabat tilbage i oktober 2019. Foto: YIS/DAPP

”Det var simpelthen så dejligt at se alle igen. Det var udfordrende, fordi vi skulle nå meget på kort tid, men vi fik en masse nye aspekter med til projektet. Da Corona-krisen brød ud, havde vi første version af en forretningsmodel på plads, og efter topmødet har vi nu lært om især kundetilpasning og kundeloyalitet, og vi har fået identificeret, hvad vi stadig skal forbedre og sat os klare mål fremadrettet,” siger 28-årige Omar Moussali, der er én af iværksætterne bag Itkichaf.

Nu hvor Marokko ligesom mange andre lande er ved at genåbne håbe Omars, at de snart kan teste næste prototype af app’en af på deres målgruppe.

Unge som Omar er løsningen på morgendagens udfordringer

Med til at åbne innovationstopmødet var blandt andre Jayathma Wickramanayake, der er FNs udsending for ungdom, den marokkanske minister for kultur, sport og ungdom Othman El Ferdaous og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod.

Innovation er afgørende, hvis vi skal sikre bæredygtig udvikling og imødekomme de udfordringer, som de unge i Marokko står overfor.”

Jeppe Kofod
Udenrigsminister

Alle tre understregede netop behovet for ungdommens iderigdom og kreativitet som løsning på globale udfordringer med ulighed, fattigdom og klima.

”Innovation er afgørende, hvis vi skal sikre bæredygtig udvikling og imødekomme de udfordringer, som de unge i Marokko står overfor. Samtidig bør de unges gå-på-mod, drivkraft og kreative løsninger tjene som eksempel for virksomheder og beslutningstagere,” sagde Jeppe Kofod blandt andet.

Ved topmødet i Marokko i efteråret deltog kronprinsesse Mary. Her ses hun i selskab med Danmarks ambassadør i landet Nikolaj Harris. Foto: YIS/DAPP

Hans ord blev bakket op af Danmarks ambassadør i Marokko Nikolaj Harris, der ligeledes deltog i åbningen.

”Jeg er meget glad og stolt over det frugtbare samarbejde, vi har med det marokkanske kultur-, sport- og ungeministerium, hvor unge har fået en central og aktiv plads i løsningen af de udfordringer, som Marokko står over for. Formålet har været at give de unge en platform, hvor de dels kan udvikle konkrete ideer og dels kan indgå i dialog med beslutningstagere. Det synes jeg er lykkedes, og jeg er stærkt opmuntret over, hvor mange af de unge iværksættere, der tænker i miljø- og klimavenlige løsninger. Nu handler det om at omsætte ideerne til virkelighed og finde finansiering. Her håber jeg også på engagement fra marokkansk erhvervsliv,” sagde han.

Rent drikkevand til Aït Bougemez-dalen

Blandt de unge iværksættere var foruden Omar Moussali også Hasnae Bakhouch, der er en del af holdet bag startup-projektet Awid Aman som også deltog i Marokko i efteråret.

Projektet er bygget op omkring landbruget i Aït Bougemez-dalen øst for Marrakech. Den store produktion af blandt andet æbletræer betyder stor brug af kemiske pesticider, der trænger ned i grundvandet. Som alternativ til det har Awid Aman til formål at udvikle en naturlig pesticide lavet af brændenældeekstrakt, der skal give beboerne i dalen rent drikkevand.

Hasnae Bakhouch (nummer to fra højre) sammen med resten af holdet bag Awid Aman. Foto: YIS/DAPP

Som følge af Corona-krisen har Hasnae Bakhouch og holdet bag Awid Aman ikke haft mulighed for at rejse til Aït Bougemez-dalen for at lave det indledende feltarbejde, og derfor kom det det virtuelle innovationstopmøde også som kaldet for hende.

”Som startup-virksomhed har denne anden runde af innovationstopmødet været utrolig givende. Vi har fået mulighed for at pitche vores ideer og løsninger til en masse relevante personer. På baggrund af topmødet har vi på fået revideret vores næste skridt og strategier,” siger Hasnae Bakhouch.

Udover at skulle til Aït Bougemez-dalen og lave research, så snart situationen tillader det, har holdet bag Awid Aman også stort fokus på hurtigst muligt at få sat både fundraising og markedsføring i gang.

Et længere bord, ikke en højere mur

Henimod afslutningen på det virtuelle topmøde dukkede én de største iværksættere herhjemme – nemlig Claus Meyer – op på skærmen. Han har, siden han var helt ung, været med til at starte mere end 30 virksomheder op, og i oktober sidste år deltog han også i Youth Innovation Summit i Marokko med sin kokkeskole. Han havde følgende klare råd til de unge, marokkanske iværksættere.

”Sørg for ikke at gøre det hele selv, sørg for at være velforberedt, og sørg for at have styr på dine ressourcer, før du kaster dig ud i nye, vilde eventyr,” var hans råd til de unge iværksættere, som han dog stadig opfordrede til at tænke ud af boksen og bøje reglerne, hvilket altid har været hans egen opskrift.

Derudover kom Claus Meyer med et budskab som vakte genhør blandt topmødets deltagere og som på mange måder rammede essensen af weekendens topmøde ind, hvor ordene dialog, vidensdeling og samarbejde gik igen:

”Vi skal stræbe efter at bygge længere borde, ikke højere mure.”