Unge marokkanere skaber innovative og bæredygtige løsninger på landets udfordringer

I starten af oktober mødtes 100 unge marokkanere til Youth Innovation Summit i Rabat, hvor de udviklede innovative løsninger, der skal accelerere Marokkos bæredygtige udvikling.

For en uge siden var Khadija Amahal en nyuddannet 24-årig kandidat i lingvistik fra Agadir i det sydlige Marokko. Nu træder hun ned af en stor scene på en plads midt i Rabat med et tilbud om, at Den Afrikanske Udviklingsbank vil hjælpe med at finansiere en ide, hun – i samarbejde med sin fem-mand store gruppe – fik for blot et par dage siden.

“Det er lidt vildt, for jeg var jo professionelt på vej mod noget helt andet. Og så sker det her pludseligt,” fortæller Khadija.

I Youth Innovation Summits første fire dage arbejdede de ca. 100 unge talenter intensivt med at komme på gode ideer, der kan blive til bæredygtige løsninger på nogle af Marokkos udfordringer.

De sidste fire dage har Khadija sammen med knap 100 andre unge marokkanere deltaget i Youth Innovation Summit i Rabat. Her har de unge arbejdet med at udvikle løsninger på nogle af de udfordringer Marokko står overfor, når det kommer til bæredygtig udvikling. De har arbejdet med emner som grøn energi og klimaforandringer, bæredygtig byudvikling og fødevareproduktion.

Det har været nogle virkelig hårde dage, men det har også været utroligt spændende

Khadija Amahal
Deltager, Youth Innovation Summit

Eventet kulminerede på femtedagen i en stor offentlig festival i Rabat, hvor de unges ideer blev hyldet og hvor virksomheder, ngo’er og uddannelsesinstitutioner satte gang i den politiske dialog og samtalen om både de unges og Marokkos fremtid.

At bruge de unges forskellige erfaringer

De 100 unge mennesker udgør en broget skare: De kommer fra forskellige steder i landet, de har forskellige fagligheder, nogle er veluddannede, andre er ikke, nogle kommer fra Marokkos større byer, andre kommer fra landsbyer i landets udkant.

Og det er helt bevidst, at de ikke alle sammen er ingeniører eller klimaforskere, men en sammensat og repræsentativ gruppe af unge marokkanere, der mest af alt har det tilfælles, at de har et stort ønske om at skabe en positiv forandring i deres land.

“Det har været nogle virkelig hårde dage, men det har også været utroligt spændende,” siger Khadija.

Som ung kvinde mener jeg, at jeg har en pligt til at have en vision for, hvordan vi løser nogle af de problemer, vi har i Marokko.

Fatima Zahra Outaiss
Deltager, Youth Innovation Summit

Processen de 100 unge er gået igennem består i høj grad af at udnytte deres forskellige erfaringer og baggrunde til at identificere væsentlige problemstillinger og derefter udvikle innovative ideer til, hvordan man kan løse de problemer.

“Efter en masse brainstorming og en masse hårdt arbejde, fandt vi frem til en problemstilling, som vi mener er relevant og den handler om vandforbruget i det marokkanske landbrug,” fortæller Khadija.

Dadeltræerne skal vandes intelligent

En af de andre kvinder i Khadijas gruppe kommer fra det sydlige Marokko, hvor mange lever af at dyrke dadler. Khadija fortæller, at området de senere år er blev tørrere og det er blevet langt mere dyrt og besværligt at få hevet vand op af undergrunden til at vande dadeltræerne.

“Når vand er så essentielt for landmændene, så er det ikke hensigtsmæssigt, at de bare vander dadeltræerne på må og få,” fortæller Khadija.

Khadija og hendes gruppe på scenen under Youth Dialogue Festival. Her modtager de støtte fra Den Afrikanske Udviklingsbank til at realisere deres ide.

Derfor fandt hendes gruppe ud af, at man kan sætte censorer ned til dadeltræernes rødder for at måle fugtigheden. De kalder det Smart Water Dripping (SWAD) – et intelligent og automatiseret system, der fortæller landmanden, hvis træerne mangler vand, så han eller hun kan undgå at bruge vand på at vande træer, der ikke trænger.

“Marokko er allerede et af de tørreste steder i verden og det kan blive endnu værre med klimaforandringerne. Derfor er vi nødt til at finde metoder, der kan gøre vores forbrug af vand meget smartere,” siger Khadija.

Khadijas ide kunne Den Afrikanske Udviklingsbank virkelig se et potentiale i. Dermed er fremtiden for Khadija og de fire andre i hendes gruppe allerede forandret, idet de nu har sikret sig 30 procent af den kapital, der skal til for at gøre deres ide til virkelighed.

Den Afrikanske Udviklingsbank har i alt valgt at støtte otte af de unge marokkaneres ideer gennem bankens entreprenørskabsprogram, Souk Attanmia, som også støttes af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

De unge er fremtiden

Youth Innovation Summit er organiseret af UNDP Danmark, Udenrigsministeriet og det marokkanske sport- og ungeministerium og støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.

“Danmark har valgt at gå ind i det her projekt, fordi unge er vigtige, unge er fremtiden og det er vigtigt at sikre, at de unge bidrager til udvikling og innovation og ikke til frustration og ustabilitet. Det er et håb, vi deler med Marokko. Derudover er de unge en tværgående prioritet under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram på linje med ligestilling mellem kønnene,” siger Danmarks ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris.

“Ideen er at sætte fokus på de unge, at give dem en platform og give dem nogle redskaber til at bidrage positivt til udvikling og innovation. Det er derfor, vi har sat 100 unge talenter og entreprenører stævne i fire dage for at tale om nogle af de udfordringer unge står overfor – ikke alene i Marokko, men i hele regionen,” siger Nikolaj Harris.

Den danske Kronprinsesse Mary deltog i festivalen, hvor hun bl.a. hørte om nogle af de ideer, de unge havde arbejdet på. Til højre for Kronprinsessen står Danmarks ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris.

Ungdommen udgør et stort potentiale. Gennemsnitsalderen i Marokko er kun 29 år, men landet har i årevis kæmpet med en høj ungdomsledighed – og det gælder både for højtuddannede og lavtuddannede, at det kan være overordentlig vanskeligt at finde et arbejde.

Den frustration, det skaber, er måske tydeligst illustreret i en stor spørgeundersøgelse fra i sommers foretaget af BBC News Arabic og Arab Barometer, hvor hele 70 procent af unge marokkanere under 30 år svarer, at de har tænkt på at forlade landet. Også når man ser på, hvem der tager rejsen over Gibraltarstrædet til Europa, er en stor del af dem unge marokkanere.

Oxfam IBIS havde en stand på festivalen. Her fortalte de om deres mange aktiviteter i Marokko, der f.eks. indebærer at hjælpe unge mennesker ind på arbejdsmarkedet.

Men ifølge Nikolaj Harris er de marokkanske myndigheder blevet klar over, at det er uholdbart, at landets unge ikke føler, at de er en del af Marokkos udvikling eller at der er en fremtid for dem i deres hjemland.

“Som jeg ser det, er de unge helt centrale for udviklingen ikke alene i Danmark, men også i Marokko, og det er vigtigt at drage fordel af det potentiale. Ifølge den marokkanske regering gør man ikke det i høj nok grad. Det handler om, at der er en alt for stor ungdomsarbejdsløshed og et uddannelsessystem, der ikke giver de unge de bedste muligheder for at realisere deres potentiale. Og det er man fra marokkansk side klar over og derfor lægger Youth Innovation Summit godt i tråd med de marokkanske udviklingsplaner,” fortæller Nikolaj Harris.

“Jeg har en pligt”

De 100 unge, der er samlet i Rabat, virker dog indstillede på, at de skal spille en betydningsfuld rolle i Marokkos udvikling – og ikke mindst i at sikre, at den udvikling bliver bæredygtig.

“Som udgangspunkt var jeg i tvivl om, hvad jeg kunne bidrage med i forhold til at bekæmpe klimaforandringerne, fordi jeg ikke har teknisk viden på det område. Men jeg sagde til mig selv, at når klimaforandringerne kommer til at ramme os alle, så må vi også allesammen tage udfordringen op og bidrage, hvor vi kan,” siger Khadija.

Dansk Industri havde taget deres Verdensmåltræ – og en håndfuld af de allermest innovative og grønne danske virksomheder – med til Marokko og Youth Dialogue Festival.

Det samme mener en anden ung deltager i Youth Innovation Summit, 24-årige Fatima Zahra Outaiss, der er ingeniør.

“Som ung kvinde mener jeg, at jeg har en pligt til at have en vision for, hvordan vi løser nogle af de problemer, vi har i Marokko,” siger hun.

Derfor ansøgte hun om at deltage i Youth Innovation Summit, hvor hun arbejder på en ide, der skal sikre beskæftigelse til de kvinder, der bor i små landsbyer i provinsen, og som ofte er meget økonomisk afhængige af deres mænd.

Fatima Zahra til Youth Dialogue Festival. Den 24-årige ingeniør mener, at det er vigtigt, at ungdommen involverer sig i at skabe forandring i Marokko.

Også for 35-årige Mustafa Mahni er det altafgørende at finde nye og bæredygtige løsninger. Mustafa kommer fra området nær byen Midelt i det centrale Marokko, hvor klimaforandringerne allerede har skabt store konsekvenser for beboerne.

“I området hvor jeg bor og er vokset op, har vi de seneste år oplevet store problemer, fordi der nu generelt falder mindre regn, men antallet af skybrud er steget. Det fører til erosion af jorden og til store ulykker. For eksempel blev en bus for nylig skyllet væk i en oversvømmelse. Næsten 20 mennesker døde,” fortæller han.

Det giver meget mening for mig at sætte fokus på klimaforandringerne og arbejde på at finde løsninger.

Mustafa Mahni
Deltager, Youth Innovation Summit

Mustafa har i over ti år kæmpet for, at Marokko – og resten af verden – begynder at tage kampen mod klimaforandringerne alvorligt. Det er også en af grundene til, at han ansøgte om at komme med til Youth Innovation Summit.

“Det giver meget mening for mig at sætte fokus på klimaforandringerne og arbejde på at finde løsninger. Jeg håber, at vi efter Youth Innovation Summit er bedre klædt på til at skaffe støtte og investorer til at realisere projektet til gavn for de mennesker, som er dybt påvirkede af de forandringer, vi ser,” siger han.

Kronprinsesse Mary støtter de marokkanske unge

Youth Innovation Summit kulminerede i en stor offentlig festival i Rabat, hvor private virksomheder og ngo’er både fra Danmark og Marokko deltog og på den måde var med til at sætte gang i den offentlige samtale om Marokkos fremtid, om bæredygtighed og innovation.

Disse udfordringer er så store, så komplekse og så forbundne, at det vil kræve partnerskaber og innovative løsninger på et niveau, som vi endnu ikke har set.

Kronprinsesse Mary

Her blev en række af talenternes ideer præsenteret og hyldet. H.K.H. Kronprinsesse Mary deltog også i festivalen. I hendes åbningstale fremhævede hun ungdommens rolle i at realisere FNs Verdensmål.

“Disse udfordringer er så store, så komplekse og så forbundne, at det vil kræve partnerskaber og innovative løsninger på et niveau, som vi endnu ikke har set. Og disse udfordringer påvirker os alle, men måske allermest dem, der har flest år foran sig: De unge. For det er jeres fremtid, jeres levevilkår, jeres sikkerhed og jeres miljø,” sagde hun i talen, hvor hun også nævnte Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms fokus på at involvere og engagere unge mennesker.

H.K.H. Kronprinsesse Mary besøgte Marokko i forbindelse med Youth Innovation Summit. I festivalens åbningstale lagde hun vægt på ungdommens værdi, potentiale og ansvar.

“Fordi I er unge, er I ikke så påvirkede af tillærte vaner eller de eksisterende sociale strukturer og vaner: I ser verden anderledes. Hos jer vrimler det med muligheder – ikke begrænsninger. Og det er præcis derfor, unge har været en af de vigtigste målgrupper for Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram siden programmets begyndelse. Involveringen af unge mennesker er essentiel, så vi sikrer, at de unge får en ligeværdig plads ved bordet, og at deres stemme bliver hørt, når der tages beslutninger på alle niveauer.”

 

Se videoer fra Youth Innovation Summit herunder:

https://www.facebook.com/dappdk/videos/1034435400231215/

Youth Dialogue Festival i Rabat den 4. oktober 2019

https://www.facebook.com/dappdk/videos/403507180344053/

Danmarks ambassadør Nikolaj Harris fortæller om Youth Innovation Summit

H.K.H. Kronprinsesse Mary hilser på de unge talenter

https://www.facebook.com/danida.dk/videos/529106980994086/

27-årige Nawal fortæller om at deltage i Youth Innovation Summit